mi się podobają obydwie, ale chciałabym mieć tą zwykłą. penang girl też bym bardzo chciała. ale to są storczyki trudne do zdobycia, na żadnej stronie ich nie ma, ale jak się kiedyś pokażą i będą tanie, to muszę sobie kupić. na wystawy niestety liczyć nie mogę. pozostaje mi kupienie w internecie albo wymiana. ale dobrze, że chociaż lueddemaniany mam.Storczykowa no mi się zdecydowanie podoba bardziej żółta wersja,zobaczyłam podobnego u Joli i strasznie mi się spodobał
Kolekcja Agaty :-)))
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Storczykowa Penang Girl sobie na pewno kupię,może jak Jolusia będzie kolejny raz w Pl...
A ja dzisiaj tak jak Anna L przy podlewaniu odkryłam u Phal.javanica nie jeden pędzik ale dwa i mają już po jednym pączuszku na każdym pędziku..Zdjęcia wkrótce...
A u Phal.bellina pędzik się zatrzymał,nie mam pojęcia z jakiego powodu,może za mała wilgotność powietrza?Chociaż stoi na keramzycie zalanym wodą,hmm..
Czy może mi ktoś podpowiedzieć?I czy jest szansa że on jeszcze urośnie?
A ja dzisiaj tak jak Anna L przy podlewaniu odkryłam u Phal.javanica nie jeden pędzik ale dwa i mają już po jednym pączuszku na każdym pędziku..Zdjęcia wkrótce...
A u Phal.bellina pędzik się zatrzymał,nie mam pojęcia z jakiego powodu,może za mała wilgotność powietrza?Chociaż stoi na keramzycie zalanym wodą,hmm..
Czy może mi ktoś podpowiedzieć?I czy jest szansa że on jeszcze urośnie?
- Storczykowa
ty masz fajnie, że sobie możesz kupić każdego storczyka jakiego zapragniesz. ja nie mogę, przede wszystkim dlatego, że botanicznych nie ma nigdzie, ani na normalnych stronach, ani tym bardziej na wystawach czy w sklepach.
nie wiem, dlaczego zatrzymał się pęd u belliny. moja jeszcze żadnego nie wypuściła. ale zatrzymują mi się pędy na MM. ale może się jeszcze wydłuży...
nie wiem, dlaczego zatrzymał się pęd u belliny. moja jeszcze żadnego nie wypuściła. ale zatrzymują mi się pędy na MM. ale może się jeszcze wydłuży...
- Storczykowa
może to po prostu kaprys storczyka... mi jak dotąd zatrzymywały się tylko na MM. botaniczne mam zbyt krótko, by mi zdążyły wypuścić pędy, ale bellina powinna puścić w tym roku. listka i korzonki rosną jej nornalnie. ale jak twoja nie chce kwitnąć, to moja tym bardziej nie zakwitnie... w końcu moja jest na parapecie i nie ma wysokiej wilgotności powietrza.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Storczykowa kapryśni bywają ludzie a nie storczyki.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
- Storczykowa
- agata0806
- 1000p
To moja bellina z maleńkim pędzikiem który mam nadzieję że teraz dzięki Ani będzie rósł dalej
Widać go po lewej stronie,obok niego urósł korzonek
A tutaj jeden z moich dwóch pędzików u Phal.javanica..
A to już Phal.amboinensis w nowym podłożu,mam nadzieję że ta zmiana w niczym nie zaszkodzi moim pączuszkom..
Widać go po lewej stronie,obok niego urósł korzonek
A tutaj jeden z moich dwóch pędzików u Phal.javanica..
A to już Phal.amboinensis w nowym podłożu,mam nadzieję że ta zmiana w niczym nie zaszkodzi moim pączuszkom..
- Storczykowa
- agata0806
- 1000p
Storczykowa dzięki
To akurat nie plamka tylko skrawek kory pozostał na listku po zmianie podłoża hehe..
Tak,moja bellina ma listków dużo,rosną jak na drożdżach..
Też jestem ciekawa jak Ci zakwitnie,okaże się ale mi przypomina bardziej Cornu-cervi niż amboinensis..
Anusska dziękuję
I Twoja urośnie i zakwitnie,na pewno się doczekasz a wtedy będziemy podziwiać Twoje kwiatki..
Phal.javanica ma długie liście,jeśli chcesz wymiary to zmierzę dopiero jutro...Brzegi listków są lekko falowane..
To akurat nie plamka tylko skrawek kory pozostał na listku po zmianie podłoża hehe..
Też jestem ciekawa jak Ci zakwitnie,okaże się ale mi przypomina bardziej Cornu-cervi niż amboinensis..
Anusska dziękuję
I Twoja urośnie i zakwitnie,na pewno się doczekasz a wtedy będziemy podziwiać Twoje kwiatki..
Phal.javanica ma długie liście,jeśli chcesz wymiary to zmierzę dopiero jutro...Brzegi listków są lekko falowane..
- Storczykowa
ale cornu-cervi ma takie dziwne pędy wyglądające jak liść jakiejś paproci. nie wiem, co to jest. ja kupiłam jako amboinensis, ale nie kwitnące, więc nie wiem, okaże się, jak zakwitnie...agata0806 pisze:Storczykowa dzięki
a moja bellina ma 5 listków łącznie z tym, który teraz wyłazi... ten, co teraz rośnie będzie większy od poprzedniego, bo pierwszy listek u mnie puściła niezbyt duży.