Eukomis i inne nazywane liliami.Dyskusja merytoryczna

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Eukomis i inne nazywane liliami.Dyskusja merytoryczna

Post »

Mam na działce dwie lilie ananasowe od 3 lat. Nie wiem dlaczego nie kwitły mi ani razu. Co mam zrobić by w końcu zakwitły? Bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

lilie ananasowe

Post »

mógłbyś mi coś bliżej nie spotkałem sie w swojej praktyce z takim określeniem.Może podaj mi nazwę łacinska.Fizjologia roslin to moje hobby .wtedy postaram sie cos pomóc./moze to nazwa regionalna?/.Jestes tu stałym bywalcem więc wytłumacz mi co to znaczy "PRZYKLEJONY"
Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam nazwy łacińskiej. Kupiłem ją w sklepie ogrodniczym i na opakowaniu była taka nazwa. Ma liście długie, zielone, pod spodem liści są ciemne- brązowe kropki. Jutro przejdę się do tego sklepu to może coś więcej ustalę. Cebule ma koloru białego.
"Przyklejony" to chyba znaczy, że ten temat jest "popularny" i będzie w tym miejscu przez cały czas.
Jak jutro coś ustalę to zaraz podam bliższe dane. Nie jest to raczej lilia wodna. Była w opakowaniu, a na nim zdjęcie kwitnącej lilii. Kwiat chyba żółty na wysokiej łodydze.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
janusz
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 maja 2005, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tzw lilia ananasowa (która nie ma nic wspólnego z liliami) to pineapple lilly czyli łac. Eucomis (być może Eucomis bicolor)
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba tak :cry: A cecha charakterystyczna - ciemne kropki pod spodem liści nie pozwolą na identyfikację?
Pozdrawiam Andrzej.
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Nie znam łacińskiej nazwy lili ananasowej, ale moja nie ma plamek na liściach. Szkoda, że nie mam zdjęcia. Ta lilia to ciekawy kwiat. Kwitła tego samego roku, kwiat jej przypomina ananas jest złożony z małych łusek i ma liście na czubku. Zieleń kwiatu jest jaśniejsza niż liści. Długo kwitnie, wysokość ok. 25 cm. W niczym nie przypomina normalnych lilii.
Pozdrowionka
bietka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 sty 2007, o 23:45

Post »

Lilia ananasowa to potoczna nazwa Eucomis bicolor.Mam ją i u mnie kwitła pięknie-żółto-zielono.Po przekwitnięciu równiez bardzo dekoracyjna-w miejscu kwiatów tworzą sie torebki nasienne.Liście ma zielone w brązowe cętki.Lubi półcień,ale nie zimuje w gruncie.
Jeśli podasz mi adres e-mail,to wyślę Ci zdjecia
Pozdrawiam-bietka
Awatar użytkownika
aves
50p
50p
Od: 31 paź 2007, o 20:57

Post »

Eucomis się nie odmienia, bo to rodzaj żeński i dlatego poprawnie mówi się :Ta eucomis, a nie: Tego eucomisa. :)
"Warto żyć, warto śnić, warto kochać..."
...kwiaty
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Lilia ananasowa czyli właściwie eucomis ma jeszcze regionalną nazwę "czuprynki" ze względu na pęczek wierzchołkowych liści przypominających własnie czuprynkę lub pióropusz ananasa.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Eukomis i inne nazywane liliami .Dyskusja merytoryczna

Post »

to kwiaty mojej lilii

Obrazek,

mam tylko pytanie , jaką wielkośc może osiągnąć w sprzyjających warunkach uprawy? czy kwitnie tylko raz? czy może mieć więcej niż jeden kwiat? .......
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eukomis to nie żadna lilia,obraza lilii nazywanie eukomisa lilią.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Po raz pierwszy posadziłam w tym roku 3 cebulki lilii anansowej. Jedna nie wzeszła wcale, druga ma jeden okółek liści, a trzecia zaczyna kwitnąć - jest jednak bardzo niziutka, ok. 2o cm. Cebulki kupiłam w Biedronce, były dość zabiedzone i może to jest przyczyną ich mizernej wysokości.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Mirzan , nie wiem czy lilie się obrażą :oops: , choć wiem że są piękne i pachnące , ale ktoś pewnie wpadł na pomysł aby ją tak nazwać i pewnie tak już zostanie :P to tak jak z tłumaczeniem nazw filmów na język nasz ojczysty , czasem nie wiadomo o co chodziło autorowi ........ . Jednak jedno należy przyznać matce naturze - troszkę się postarała ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”