Hurmak olchowiec (Agelastica alni )

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Hurmak olchowiec (Agelastica alni )

Post »

na początku chciałam sie przywitać, :D
czytam to forum już jakiś czas i wiele uzykałam fajnych rad za co dziękuje ale mam pewien problem otóż mam piekne stare i młode olszyny i pojawiły sie na nich braki w korze oraz masa małych niebieskich żuczków teraz już jest mniej ale miesiac temu było ich pełno.
może ktoś wie co to za choroba jak z nią walczyć ( ze 100 olch nie wszystkie maja te plamy
)
FOTO z sieci

no mam za soba pierwsze forum i pierwszego posta(uf) mam nadzieje ze zdjecia bedą i ze wszystko napisałam tam gdzie trzeba a jak nie to przepraszam :(
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zdjęcia i wszystko super- witamy na forum!
Zobacz dwa ostatnie rzędy zdjęć; to chyba hurmak. http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/22.html
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Post »

na 100% to on ,taki ładny a taki grozny ,ktoś ma pomysł jak mam opryskać tak wysokie drzewa a może jest jakis oprysk do podlewania :?:
serdeczne dzięki za rozpoznanie
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu mam gorsze pomysły- pod taki las trzeba by wlać tego tony(np. Confidor, Mospilan) lub pryskać z helikoptera. Pozostaje chyba tylko mieć nadzieję w równowadze we współistnieniu wszystkich stworzeń...
Jak już wiesz co to, to poszukaj w Googlach jakiego to coś ma naturalnego wroga i jak go zaprosić do współpracy.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki jest cykl rozwojowy tego paskudztwa? Może włazi z ziemi na pień i trzeba okleić drzewa taśmą klejącą obustronnie, taką specjalną do łapania robali, coś jak lep na muchy :D A może są na to jakieś pułapki feromonowe? Wtedy wystarczy rozwiesić i same sie złapią.

U nas nad jeziorem jest straszne zatrzęsienie takich żuczków, ale na rośliny ozdobne na razie nie przechodzą, więc ich nie ruszam. A olcha jest diabelnie żywotna, nawet łysa i objedzona nadal rośnie i ma się świetnie. A jeśli się ją zetnie, to odrasta z korzeni kilkanaście młodych olch w miejsce tej jednej :twisted:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
zarazek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2008, o 17:03
Kontakt:

Olsza czarna żarta przez hurmaka olchowca

Post »

Smutno to wygląda - na moich pięciu olszach (olchach) czarnych
trwa właśnie inwazja hurmaka olchowca (obecnie w fazie larwy).
Liście wyglądają jak przezroczyste siateczki:

Obrazek

Obrazek

Czy cokolwiek można z tym zrobić?
]
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Można!

Miesiąc temu pryskałam Mospilanem swoje krzewy ozdobne (niektóre), a resztkę wypsikałam na olchę z takimi właśnie siatkowymi liśćmi. Tzn. starczyło mi psikania na kilkanaście liści. Środek zadziałał rewelacyjnie, bo nowe przyrosty były najzdrowsze, jakie do tej pory (przez całe lata) widziałam :D Ale do czasu. Teraz jakiś kolejny robal zaczął podjadać liście. Wniosek: można zastosować chemię, ale na długo to nie starcza, trzeba byłoby więc powtarzać opryski, co jest niezgodne moją koncepcją ogrodu. Niech sobie robalki jedzą tę olchę, to one są u siebie, a ja u nich w gościach :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
zarazek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2008, o 17:03
Kontakt:

Post »

Oprysk raczej nie wchodzi w grę, bo te drzewa są stare i ogromne. Bardziej myślałem o sposobach prewencji - jakieś opaski lepowe wiosną itp.

Trzeba będzie urządzić ostre palenie liści jesienią - zarówno olch jak i kasztana... Tyle, że ja na ogół walczę z tymi co palą i zadymiają bez przerwy okolicę, a tu mi przyjdzie samemu zadymiać... :)
]
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mospilan poprzez oprysk kilkunastu liści dostaje się do wnętrza i przemieszczając się wraz z sokami działa na robale na całej roślinie. Nie musisz opsikać całego wielkiego drzewa :)

A palenie jesienią dziurawych liści niewiele daje, bo owady już się ulęgły i odleciały w siną dal...

Może te opaski przed czymś ochronią, ale jeśli robactwo przylatuje na liście, a nie wdrapuje się na pień, to szkoda roboty.

Kto się zna na humaku!!! Pomóżcie, proszę! Poradźcie coś!
wwd21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 maja 2015, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Olszyna +robak co robić?

Post »

Kolega ma problem z tym szkodnikiem:
Obrazek
Ma kilka olch w sadzie zaatakowanych przez robala :)
Jest jakiś oprysk żeby go zwalczyć?
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

To Hurmak olszowiec (Agelastica alni).
Posty powyżej właśnie jego dotyczą.
wwd21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ale czy można coś z nim zrobić czy raczej dać sobie spokój?
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Z tego co czytałam sama szukając, "ruszają" go szkodliwe dla innych, postronnych a pożytecznych żyjątek specyfiki.
Ja Ci ich więc nie doradzę. ;:185
wwd21
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”