Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój też ma jeszcze jednego pąka. Listki zielone(ani im się śni żółknąć. Rosną mu też nowe, ale jakieś karłowate. Postanowiłam pomału go usypiać, ograniczyłam podlewanie do 1 raza na tydzień.
Stoi w chłodzie w temp. do 10 stopni razem z kaktusami. Czy on do zimowania potrzebuje niższej temperatury, czy taka wystarczy?
Stoi w chłodzie w temp. do 10 stopni razem z kaktusami. Czy on do zimowania potrzebuje niższej temperatury, czy taka wystarczy?
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Mój jak wybierze się do zimowania to.... nie wiem gdzie go umieszczę Nie mamy garazu, piwnicy zadnych takich pomieszczeń. W mieszkaniu to nie ma zbyt wielu pomysłów. Chyba ze włozę cebulkę gdzieś w kącie w przedpokoju - to jedyne miejsce, gdzie nie ma grzejników
A gdzie Wy wkładacie, jak nie macie ani garazu, ani piwniczki, generalnie niczego podobnego?
Moze lodówka ? Gdzieś czytałam w kwiecistych czasopismach
A gdzie Wy wkładacie, jak nie macie ani garazu, ani piwniczki, generalnie niczego podobnego?
Moze lodówka ? Gdzieś czytałam w kwiecistych czasopismach
Jeśli nadal rośnie to czemu trzymasz go w tak niskiej temp. cyklameny same zaczynają żółknąć w liściach przeważnie z miesiąc do trzech po zakończonym kwitnieniu wtedy zaczyna się je usypiać, karłowe liście wybija bo pewnie mało światła i jest niedożywiony (brak nawozu). Co do samego zaś zimowanie temp. jest odpowiednia nie potrzebuje niższej.kati-1976 pisze:Mój też ma jeszcze jednego pąka. Listki zielone(ani im się śni żółknąć. Rosną mu też nowe, ale jakieś karłowate. Postanowiłam pomału go usypiać, ograniczyłam podlewanie do 1 raza na tydzień.
Jeśli nie masz innego miejsca i zaznaczam bardzo dobrze uśpisz cebulę (dobre podsuszenie) możesz go na miesiąc do lodówki włożyć z całą doniczką i bez podlewania, z racji że w lodówce jest ok 4 stopni miesięczny odpoczynek jest wystarczający ale w przypadku gdy nie jest dobrze cebula uśpiona może po prostu zgnić w lodówce więc lodówkę poleciłbym już jako ostateczność, lepiej czasami postawić na północne okno przy samiutkiej szybie w pokoju gdzie jest troszkę chłodniej np. ok 15-18 stopni i nie podlewać wcale niż niedokładnie uśpić, wsadzić do lodówki i stracić cebulę.Dziunia pisze: Moze lodówka ? Gdzieś czytałam w kwiecistych czasopismach
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czarodzieju trzymam go w niskiej temperaturze, bo już przekwitł, no i czytałam, że te rośliny wolą chłodniejsze pomieszczenia. Fakt miał niedawno jeszcze jednego marnego kwiatuszka, który urósł jak już zaczęłam ograniczać podlewanie i szykować go do snu.Czarodziej_ pisze:Jeśli nadal rośnie to czemu trzymasz go w tak niskiej temp. cyklameny same zaczynają żółknąć w liściach przeważnie z miesiąc do trzech po zakończonym kwitnieniu wtedy zaczyna się je usypiać, karłowe liście wybija bo pewnie mało światła i jest niedożywiony (brak nawozu). Co do samego zaś zimowanie temp. jest odpowiednia nie potrzebuje niższej.kati-1976 pisze:Mój też ma jeszcze jednego pąka. Listki zielone(ani im się śni żółknąć. Rosną mu też nowe, ale jakieś karłowate. Postanowiłam pomału go usypiać, ograniczyłam podlewanie do 1 raza na tydzień.
Nawozu mu też nie brakuje(nie brakowało), bo kiedy kwitł systematycznie go dożywiałam nawozem i biohumusem-naprzemiennie. Ciemno, też nie miał, bo stał na południowo wschodnim oknie. Dlatego nie rozumiem dlaczego te ostatnie listki ma takie małe.
Do spania przygotowuje go już od kilku tygodni, dlatego umieściłam go z sukulentami.
Moje doniczkowce i sukulenty
- Angeluss999
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 cze 2009, o 11:36