Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Witam Szanownych Forumowiczów!
Pozwolę sobie podłączyć się pod temat.
Mam problem ze swoimi thujami szmaragdowymi - mianowicie po zimie i do obecnej chwili duża część z nich brązowieje, a z 15 aż 4 już uschły.
Thuje wsadziłem w ubiegłym roku i miały ok. 50cm wysokości (wszystkie były zdrowe).
W tym roku nawoziłem Osmocote.
Uprzejmie proszę o opinie, jak mogę zadziałać.
pozdrawiam
Pozwolę sobie podłączyć się pod temat.
Mam problem ze swoimi thujami szmaragdowymi - mianowicie po zimie i do obecnej chwili duża część z nich brązowieje, a z 15 aż 4 już uschły.
Thuje wsadziłem w ubiegłym roku i miały ok. 50cm wysokości (wszystkie były zdrowe).
W tym roku nawoziłem Osmocote.
Uprzejmie proszę o opinie, jak mogę zadziałać.
pozdrawiam
Dziwny objaw tuji Smaragd
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z tujami. Część została zasadzona z doniczek (mniejsze) a część z ziemi (większe) przed zimą ubiegłego roku. W tym roku podsypałem je Agrecolem dla iglaków. Rosły sobie ładnie - przyrosty normalne, ale od kilku tygodni niektóre z nich zaczynają się uginać do dołu - rozkładają się na boki. Oprócz tego zaczynają od środka brązowieć i się kruszyć. Dotyczy to tylko tuj zasadzonych z doniczek (tych mniejszych) i to tych którym posypałem więcej nawozu. Czyżbym przedobrzył z nawozem? Poniżej przedstawiam zdjęcia. Poradźcie co mam teraz zrobić:(
Mam problem z tujami. Część została zasadzona z doniczek (mniejsze) a część z ziemi (większe) przed zimą ubiegłego roku. W tym roku podsypałem je Agrecolem dla iglaków. Rosły sobie ładnie - przyrosty normalne, ale od kilku tygodni niektóre z nich zaczynają się uginać do dołu - rozkładają się na boki. Oprócz tego zaczynają od środka brązowieć i się kruszyć. Dotyczy to tylko tuj zasadzonych z doniczek (tych mniejszych) i to tych którym posypałem więcej nawozu. Czyżbym przedobrzył z nawozem? Poniżej przedstawiam zdjęcia. Poradźcie co mam teraz zrobić:(
Tomek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytaj tutaj:
- Tuje żywotniki - nawożenie
- Tuje żywotniki - nawożenie
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Tuje brązowieją od wewnątrz...
Nie dawno posadziłam 14 drzewek i nie wiem czemu zaczynaja mi usychac od środka.ziemia dobra duzo podlewam,nie wiem co sie dzieje.( to juz drugi zakup jedne drzewka niedawno wyrzuciłam.( mam jedno drzewko,ktore stoi osobno inny gatunek) natomiast ma brazowe plamy w kilku miejscach ,ale nie wyglada mi to na usychanie.i jest oklapłe.( pomocy!! dziekuje i pozdrawiam.młoda ogrodniczka
załączam zdjęcia.
http://picasaweb.google.co.uk/lh/sredir ... at=email
załączam zdjęcia.
http://picasaweb.google.co.uk/lh/sredir ... at=email
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
To dobrze że brązowieją od wewnątrz , a nie od zewnątrz. Środek rośliny jest pozbawiony światła i dlatego roślina w środku traci kolor zielony. Proponuję Ci od czasu, do czasu , zajrzeć do środka rośliny( ostrożnie, by nie zdeformować rośliny) i usunąć ze uschniętą "ściółkę", wtedy w środku, powstanie wolna przestrzeń, do której będzie docierać powietrze, co utrudni możliwość rozwoju chorób grzybowych.
witam, również mam problem z moimi krzewami, sa to tuje szmaragdy. Rosną u mnie ponad 3 miesiące, widać że sie przyjęły bo wypuszczaja do gory nowe gazłązki. Lecz teraz zaczynają od dołu przysychać, robią się brązowe. Miałem juz kiedyś taki problem ale przysychały od góry. Wtedy pomogła wieksza ilosc wody do podlewania. Moze dać im jakiś nawóz? czy jeszcze za wcześnie ?
wygląda to tak:
wygląda to tak:
Żółtawe przebarwienia tui
Witam,
U 10 brabantów kupionych i zasadzonych tej wiosny dosłownie w ostatnich dniach pojawiły się żółte przebarwienia.
Zdjęcie poniżej.
Przebarwienia nie obejmują koniuszków, nie brązowieją. Co to może być?
U 10 brabantów kupionych i zasadzonych tej wiosny dosłownie w ostatnich dniach pojawiły się żółte przebarwienia.
Zdjęcie poniżej.
Przebarwienia nie obejmują koniuszków, nie brązowieją. Co to może być?
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
zerknij tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ha&start=0 i tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... uja+usycha
bardzo dużo na forum jest o zasychających, przebarwiających się żywotnikach
bardzo dużo na forum jest o zasychających, przebarwiających się żywotnikach
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek