Dracena sanderiana (Lucky bamboo) mylona z bambusem
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dracena sanderiana (Lucky bamboo) mylona z bambusem
Niedawno (kilka dni temu) kupiłem roślinę o nazwie Lucky bamboo. Słyszałem jednak że nie jest to bambus a Dracena. Proszę Was o informacje dotyczące hodowli tej rośliny oraz o wasze własne doświadczenia z nią. Pozdrawiam 

Re: Lucky bamboo
Witam, faktycznie Lucky Bamboo to nie prawdziwy bambus, a rosnąca w południowej Azji Dracaena Sanderiana. Roślina ta ma olbrzymią siłę witalną. Mam ją już kilka lat i jest wciąż w dobrej formie. To roślina mało wymagająca. Wystarczy by pędy miały dzienne światło i były zanurzone na głębokośc 4-5 cm w wodzie, którą co 2 tygodnie należy wymieniać. Ważne by nie była to woda chlorowana. Dla "bambusów" idealna jest temperatura pokojowa. Nie wymagają one nawożenia. Mogą też rosnąć w doniczce z ziemią uniwersalną. Pozdrawiam LeoPriam pisze:Niedawno (kilka dni temu) kupiłem roślinę o nazwie Lucky bamboo. Słyszałem jednak że nie jest to bambus a Dracena. Proszę Was o informacje dotyczące hodowli tej rośliny oraz o wasze własne doświadczenia z nią. Pozdrawiam
Chińczycy powszechnie obdarowują się tą rośliną z okazji Nowego Roku, wierząc że przynosi szczęście. Natomiast uważają, że po obłamaniu zielonych odgałęzień roślina traci dobroczynną moc. W Chinach bambus uznawany jest za symbol długowieczności i roślinę dającą energię. Chińska nazwa rośliny oznacza bogactwo, moc i energię.

Dostałam tego lucky bamoo w prezencie imieninowym. Ładnie się prezentowała cała wiązka w gustownym wazoniku. Ale krótko się nim nacieszyłam, bo zaczął mi w niedługim czasie marnieć
Co kilka dni wyrzucałam jednego bambusika bo jakby usychał. I tak z całej wiązki zostały mi 3 sztuki. Chyba wsadzę je do doniczki i będę obserwować czy wyżyją.
A u mojej sąsiadki ten bambus stoi już ze 2 lata i ma się bardzo dobrze.
Coś mu u mnie nie przypasowało

Co kilka dni wyrzucałam jednego bambusika bo jakby usychał. I tak z całej wiązki zostały mi 3 sztuki. Chyba wsadzę je do doniczki i będę obserwować czy wyżyją.
A u mojej sąsiadki ten bambus stoi już ze 2 lata i ma się bardzo dobrze.
Coś mu u mnie nie przypasowało

Witam Bunia. Może Twoim bambusom zaszkodził nadmiar słońca? Jeśli się zdecydujesz posadź je do uniwersalnej ziemi a na pewno się ukorzenią. Ukorzenione bambusy należy często zraszać i dbać by miały stale wilgotne podłoże. Nie należy ich też trzymać w pełnym słońcu. A przy okazji, że do Ciebie klikam zapytam jak Twój zamiokulkas? Powiedz jak długo był związany i czy nadal trzyma formę? Pozdrawiam. Leo 

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znalazłem takie informacje czy to prawda nie wiem, ale kto chce niech spróbuje. Przytoczę to swoimi słowami: dobrze jest włożyć do szklanego pojemnika z "bambusem" małego ślimaka wodnego
który będzie produkował nawóz i najlepiej podlewać go wodą z akwarium (ja jednak pozostanę przy odstanej przegotowanej wodzie). Gorąco pozdrawiam 

W kwiaciarniach można kupić specjalną odżywkę do uprawy hydroponicznej w takiej odżywce powinna być ta roślinka.Priam pisze:Znalazłem takie informacje czy to prawda nie wiem, ale kto chce niech spróbuje. Przytoczę to swoimi słowami: dobrze jest włożyć do szklanego pojemnika z "bambusem" małego ślimaka wodnegoktóry będzie produkował nawóz i najlepiej podlewać go wodą z akwarium (ja jednak pozostanę przy odstanej przegotowanej wodzie). Gorąco pozdrawiam

Witam.
Chciałabym odświeżyć wątek lucky bamboo... powoli zaczynają się pojawiać ukorzenione już gałązki w moich kwiaciarniach. Zamierzam sobie sprawić tę roślinkę. Stąd moje pytanie - mogę ją od razu wsadzić w ziemię? Nie jestem przekonana do uprawy hydroponicznej, a może po prostu za mało o niej wiem... obstawiam tę drugą opcję... chyba jednak kupię i dam mamie w prezencie imieninowym, dziś Anny... najlepszego mamusiu
Ciekawe czy się ucieszysz z bambusa?
Słyszałam, że mając w domu lucky bamboo, ma się pieniądze... tak powiedziała mi pewna Litwinka. Nie wiem, na ile to prawda, oby...
Znacie inne rośliny, przyciągające kasę
Piszcie

Chciałabym odświeżyć wątek lucky bamboo... powoli zaczynają się pojawiać ukorzenione już gałązki w moich kwiaciarniach. Zamierzam sobie sprawić tę roślinkę. Stąd moje pytanie - mogę ją od razu wsadzić w ziemię? Nie jestem przekonana do uprawy hydroponicznej, a może po prostu za mało o niej wiem... obstawiam tę drugą opcję... chyba jednak kupię i dam mamie w prezencie imieninowym, dziś Anny... najlepszego mamusiu

Słyszałam, że mając w domu lucky bamboo, ma się pieniądze... tak powiedziała mi pewna Litwinka. Nie wiem, na ile to prawda, oby...
Znacie inne rośliny, przyciągające kasę