Małe oczko w wanience
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
- Od: 28 cze 2009, o 15:07
Małe oczko w wanience
Mam mały problem. Posiadam taką metalową wanienkę, 200litrową. Chciałbym w niej zrobić małe oczko wodne. Jednak tu jest jeszcze jeden problem, bo nie posiadam prądu na działce. Co mam zrobić? Nie chce żadnych rybek ani zwierzątek. Chce żeby to jakoś wyglądało, jak to ma być? Jakie rośliny? Bo nie orientuję się, co mam zrobić?
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Żaden problem, jak nie masz ryb to nie potrzebujesz żadnej techniki.
Mam kilka takich mini oczek i woda super kryształ za sprawą roślin.
Dobór roślin zależy od głębokości tej wanienki ale do każdego takiego pojemnika polecam pistie, hiacynty, limnobium, może być też miniaturowa lilia wodna czy grzybieńczyk a jak jest płytsze miejsce to jakieś roślinki błotne/przybrzeżne np pałka itp.
Mam kilka takich mini oczek i woda super kryształ za sprawą roślin.
Dobór roślin zależy od głębokości tej wanienki ale do każdego takiego pojemnika polecam pistie, hiacynty, limnobium, może być też miniaturowa lilia wodna czy grzybieńczyk a jak jest płytsze miejsce to jakieś roślinki błotne/przybrzeżne np pałka itp.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
Wanienka ma 50cm wysokości, to przypuśćmy do 40cm będzie wody, żeby ten poziom był po wsadzeniu roślin w sam raz.
Wodę jakoś wymieniasz? Czy tak po prostu raz na rok? Coś dosypujesz do wody czy nie? I czy taką wanienkę mógłbym wkopać w ziemię? Tak żeby wystawała z 20cm nad powierzchnią a reszta wkopana? I jak jest po deszczach? Bo przecież zawsze może się przelać ta woda po obfitych (przynajmniej tegorocznych) opadach, masz jakies dziurki w wanience żeby poziom był stały czy jak?
Wodę jakoś wymieniasz? Czy tak po prostu raz na rok? Coś dosypujesz do wody czy nie? I czy taką wanienkę mógłbym wkopać w ziemię? Tak żeby wystawała z 20cm nad powierzchnią a reszta wkopana? I jak jest po deszczach? Bo przecież zawsze może się przelać ta woda po obfitych (przynajmniej tegorocznych) opadach, masz jakies dziurki w wanience żeby poziom był stały czy jak?
- AurorA
- 200p
- Kontakt:
nie dosypuje i nie wlewam nic do wody o czystość dbają rośliny, warto też na początku wpuścić wioślarki (dafnie) bo początkowo woda może zielenieć.BartoszGniezno pisze:Wanienka ma 50cm wysokości, to przypuśćmy do 40cm będzie wody, żeby ten poziom był po wsadzeniu roślin w sam raz.
Wody nie można wymieniać bo będzie zielenieć po każdej wymianie- tylko nalewam raz do roku. Po deszczach woda się przelewa górą a jak są upały to należy uzupełniać dolewając. Co do wkopywania to ja nie wkopywałem bo byłby problem z opróżnianiem na zimę.
Przy tej głębokości możesz dać następujące roślinki: pistia, hiacynt wodny, żabiściek, limnobium, azolla, salwinia, rzęsa, grzybieńczyk, pałka, oczeret, tatarak, pontederia i ewentualnie miniaturowa lilia wodna ale zimować ją by trzeba gdzie indziej.
Mam tez mini oczka w kastrach budowlanych i baliach.
Pozdrawiam Arek.
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
- AurorA
- 200p
- Kontakt:
pistia, hiacynt wodny, żabiściek, limnobium, azolla, salwinia, rzęsa, rogatek po prostu wrzucasz do wody i sobie pływająBartoszGniezno pisze:A te rośliny są tak położone na wodzie, czy jakoś wkopane, czy jak to się robi?
a pozostałe trzeba posadzić w doniczkach/koszykach
Pozdrawiam Arek.
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zerknij jeszcze TUTAJ. Temat wanny oczka był już omawiany na Forum.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
-
- Kontakt:
W czym się nie orientujesz, napisz konkretniej.BartoszGniezno pisze:Ja tak za bardzo się nie orientuje.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący
No bo chce zrobić takie mini oczko w tej wanience. Ona mieści dokładnie 150 litrów, bo wczoraj patrzyłem. Nie wiem jak ją ozdobić, jak umocować te rośliny w wodzie, czy może być ta wanienka wkopana. Jak wymieniać wodą, jak przechowywać rośliny zimą, jak je pielęgnować (odmiany juz znam jakie nadają się do tego mini oczka ) i ogólnie może jeszcze coś powinienem wiedzieć.
-
- Kontakt:
W 150 litrach to raczej nie poszalejesz, ale widziałem oczka w mniejszych pojemnikachBartoszGniezno pisze:No bo chce zrobić takie mini oczko w tej wanience. Ona mieści dokładnie 150 litrów, bo wczoraj patrzyłem.
Wyżej masz kilka przykładów do inspiracji.
Rośliny wynurzone, sadzisz do doniczek, najlepiej perforowanych, w substracie piasku, gliny i trochę ziemi kompostowej w stosunku 2:1:1/2. Rośliny pływające wkładasz po prostu do wody. Rośliny wynurzone zimujemy w gruncie, wkopane razem z pojemnikami w wilgotne podłoże. A pływające traktujemy jako jednoroczne. Po prostu kupujemy wiosną nowe. Grzybienie można zimować w zimnym akwarium.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- BartoszGniezno
- 10p - Początkujący