Ogrody botaniczne, parki, itp.
Byłam dzisiaj w Arboretum leśnym k. Sycowa. Nie jest to tak fescynujące miejsce, jak u poprzedniczek, ale zapalony ogrodnik znajdzie coś dla siebie.
Ja miło spędziłam czas z rodziną i zrobiłam kilka...set zdjęć .
Na ostatnich zdjęciach jest nowo powstały skalniak. Bardzo swojskie klimaty
Mam jeszcze sporo zdjęć i jak jesteście zainteresowani to mogę jutro wkleić. Pozdrawiam.
Ja miło spędziłam czas z rodziną i zrobiłam kilka...set zdjęć .
Na ostatnich zdjęciach jest nowo powstały skalniak. Bardzo swojskie klimaty
Mam jeszcze sporo zdjęć i jak jesteście zainteresowani to mogę jutro wkleić. Pozdrawiam.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Chciałam pokazać Wam kilka zdjęć z LITOMYŚLA w Czechach.
Renesansowy zamek jest zbudowany we włoskim stylu arkadowym ( poł. XVIw.)
Otacza go park krajobrazowy i dawny ogród przyklasztorny.Można tu podziwiać piękne rabaty bylinowe, oraz sadzawkę z rzeźbami czterech kobiet. To bardzo miłe miejsce na spacer...
Renesansowy zamek jest zbudowany we włoskim stylu arkadowym ( poł. XVIw.)
Otacza go park krajobrazowy i dawny ogród przyklasztorny.Można tu podziwiać piękne rabaty bylinowe, oraz sadzawkę z rzeźbami czterech kobiet. To bardzo miłe miejsce na spacer...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
OGRÓD ZAMKOWY- NOVE MESTO nad METUJI. Czechy.
Małe , senne miasteczko . Uroczy , renesansowy rynek i zamek.Zamkowe ogrody opadają tarasami w dół , ku rzece Metuji .
W minionych latach mocno zaniedbane, dziś są stopniowo odtwarzane w pierwotnym kształcie ogrodów włoskich.
Porządku w ogrodach strzegą GNOMY ustawione tu i tam - śmieszne rzeźby karłowatych ludzików wykonane z pokrytego patyną czasu kamienia...
Kwatery kwitnących piwonii , a na obrzeżach tarasu -kwitnące katalpy ! Widocznie tu, na południu Czech klimat jest dla nich łaskawy
Zabytkowym , drewnianym mostem przechodzimy do niższych części ogrodu
Teren ogrodu nie jest zbyt rozległy i spacer nie zajmie Wam więcej niż 1 godz. ale jeśli będziecie przejazdem w pobliżu, zróbcie krótką przerwę i odpocznijcie sobie wśród zielonych tarasów.
Małe , senne miasteczko . Uroczy , renesansowy rynek i zamek.Zamkowe ogrody opadają tarasami w dół , ku rzece Metuji .
W minionych latach mocno zaniedbane, dziś są stopniowo odtwarzane w pierwotnym kształcie ogrodów włoskich.
Porządku w ogrodach strzegą GNOMY ustawione tu i tam - śmieszne rzeźby karłowatych ludzików wykonane z pokrytego patyną czasu kamienia...
Kwatery kwitnących piwonii , a na obrzeżach tarasu -kwitnące katalpy ! Widocznie tu, na południu Czech klimat jest dla nich łaskawy
Zabytkowym , drewnianym mostem przechodzimy do niższych części ogrodu
Teren ogrodu nie jest zbyt rozległy i spacer nie zajmie Wam więcej niż 1 godz. ale jeśli będziecie przejazdem w pobliżu, zróbcie krótką przerwę i odpocznijcie sobie wśród zielonych tarasów.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Chcę pokazać nie ogród , a park krajobrazowy- w Czechach, tuż przy polskiej granicy.Piękne miejsce na wycieczkę i długi spacer .Przedziwne formy skalne o wymyślnych kształtach ( piaskowiec ulegający przez stulecia erozji) wtapiają się w zieleń otaczającej je roślinności. Jest dziko, monumentalnie, czasem romantycznie...jest pięknie !
" TEPLICKIE SKALNE MIASTO "
To tylko mała próbka , warto bowiem zamiast patrzeć na zdjęcia , pochodzić wśród skał...są tu szlaki turystyczne i ścieżki edukacyjne. Polecam !
" TEPLICKIE SKALNE MIASTO "
To tylko mała próbka , warto bowiem zamiast patrzeć na zdjęcia , pochodzić wśród skał...są tu szlaki turystyczne i ścieżki edukacyjne. Polecam !
Ewelinko,też tam byłam i potwierdzam, że to urokliwe miejsce.
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Chętnie bym pojechała w ;cały świat'ale prowadzę firmę transportową i spedycyjną i muszę mieć wszystko na ;oku;.u nas praktycznie nie ma wakacji, ruch jest na okrągło muszę siedzieć i być pod ;ręką'.W tamtym roku byłam nad Jeziorem Turawskim, to po tygodniu musiałam zrezygnować i wrócić bo kierowca miał wypadek .Ach ,szkoda słów.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Grażynko, to marnie Ale wobec tego , jeśli zechcesz , zrobisz sobie wirtualne wakacje przy pomocy tego wątku właśnie . Odwiedzisz wiele pięknych , niezwykłych miejsc, popijając kawusię przy komputerze
Zaraz Cię zabiorę w miejsce podobne nieco do poprzedniego, lecz , moim zdaniem , jeszcze ciekawsze!
Oto "ADRSZPASKIE SKALNE MIASTO "/ Czechy/
Obszar większy od skalnego parku koło Teplic, bardziej urozmaicony( skały, wodospady, jeziorka , strumyki). Piękne trasy spacerowe, o zróżnicowanej długości. Można tu wpaść na 2 godziny, można spędzić cały dzień, a warto!
Zaraz Cię zabiorę w miejsce podobne nieco do poprzedniego, lecz , moim zdaniem , jeszcze ciekawsze!
Oto "ADRSZPASKIE SKALNE MIASTO "/ Czechy/
Obszar większy od skalnego parku koło Teplic, bardziej urozmaicony( skały, wodospady, jeziorka , strumyki). Piękne trasy spacerowe, o zróżnicowanej długości. Można tu wpaść na 2 godziny, można spędzić cały dzień, a warto!