bardzo ci dziekuje za odpowiedz,
dlugo nikt nie odpowiadal, wiec sie troche speszylam, ze moze zanudzam problemem ktory juz setki razy byl tutaj poruszany
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
.
ale dla mnie datura to nowosc - i ja sama jestem tutaj "nowonarodzona". weszlam na forum spontanicznie, bo nie chce sie uczyc na wlasnych bledach - wiem, ze choroba w krotkim czasie moze wykonczyc najpiekniejsza rosline.
na razie nie mam lisci do sfotografowania, bo te ktore byly chore zniszcylam.
jednak moje liscie wygladaly inaczej niz te na fotce, ktora zalaczylas, wiec jest nadzieja, ze moze masz racje, i rzeczywiscie to nie jest choroba tylko brak substancji odzywczych,
oczywiscie cieszylabym sie gdyby tak bylo, bo latwiej podkarmic rosline niz wyleczyc..
to prawda, ze jeszcze zadnej odzywki nie zastosowalam, ale balam sie, ze moze sadzonka jest jeszcze za mloda i jeszcza nie kwitnie a w nowej ziemi jest dosc substancji odzywczych.
jutro sprobuje ja podkarmic.
jeśli wszyscy pisza, ze to "zarloczna " roslinka, to moze zastosowac obornik granulowany?
ja z powodzeniem stosuje go w ogrodku pod wszystkie rosliny (jednorazowo na wiosne)
co prawda na poczatku zapaszek nie jest zbyt przyjemny, ale po deszczu ta dolegliwosc ustepuje a rosliny wydaja sie bardzo zadowolone..
a moze lepiej organiczny nawoz np. z dzdzownic? albo jakis chemiczny nawoz azotowy?
co bys mi radzila ?
poza tym będę wdzieczna za wszelkie rady i sugestie.
jesze zadnych sukcesow nie mam z moja datura, ktora jest biala (wybralam biala, bo sadzonka byla ladniejsza niz zoltej)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
a ja juz poszalalam i zamowilam druga sadzonke na allegro - bialo wrzosowa podwojna - odmiana jednoroczna - juz sie nie moge doczekac przesylki.
mysle, ze albo klopoty z daturami mnie wylecza z takich pomyslow, albo sie zakocham w daturach na dobre.
choc juz dzis sie martwie co bedzie z wyjazdem, skoro piszecie, ze datura potrzebuje 10 litrow wody dziennie - chyba powedruja na czas urlopu do sasiadow
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
pozdrawiam
Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !