Datura - szkodniki
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wielkośc donicy ok! jak radziłam obetnij zbędne liście i dwie skorupki z jajek wysusz zmiel w młynku i podsyp pod roślinke- i co dwa tyg. jedna łyżeczka.olesiak pisze:Wysokość rośliny (razem z doniczką) to około 1,8 metra a średnica doniczki to 0,6 m a jej wysokość gdzieś około tyle samo dokładnie nie wiem bo jest częściowo wkopana w ziemie aby przy wietrze nieupadła.
Opryskaj przeciw przedziakowi!
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Nie mam bladego pojęcia o tym nawozie . Jak rośnie i kwitnie brugmanisia na tym nawozie ? może fotka tej roślinki?Erazm pisze:Stosuje zwykły nawóz pod drzewa, krzewy i warzywa np. Fructus. Sypię raz w tygodniu garść nawozu.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- iwika
- 500p
- Kontakt:
Wklej fotke i napisz coś więcej o niej ( jaki nawóz stosujesz, stanowisko, itp).lisek22 pisze:Niestety moja datura też niszczeje!!!!!!!!!!! a byłam taka szczęśliwa jak ją dostałam
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
-
- 50p
- Od: 18 kwie 2006, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dołączę się do tematu bo mam dosyć dużo do czynienia z tymi roślinkami i może coś pomogę.
Dzikurki na listkach pojawiają się przez błonnik - taki ładny motylek ale to pewnie wszyscy wiedzą, składa jaja na liściach i larwy powodują dziurkowanie liści jak sera szwajcarskiego i tutaj cała filozofia....
Zółknięcie liści - jest to roślinka dosyć wymagająca dlatego jedno czego nie należy jej żalować to nawozu... i wody oczywiście... Najlepiej stosować jakieś wieloskładnikowe... osobiście polecam w proszku do każdego podlewania.
A dlaczego akurat takie? Ktoś kto ustala skład takiego nawozu wie ile czego roślina potrzebuje (wiem, że zależnie od fazy rozwojowej rośliny są różne potrzeby na składniki ale na potrzeby amatorskie nie ma to wielkiego znaczenia....)
Jakoś nie jestem przekonany do nawozów w płynie (za rzadkie są - pewnie wiele osób mnie wyśmieje ale ja tylko piszę swoje zdanie na ten temat)
Od lat używam jednego nawozu w proszku - do każdego podlewania dodaję 1małą łyżeczkę na 10l wody i wszystkie problemy z braku nawozów znikają....
Dzikurki na listkach pojawiają się przez błonnik - taki ładny motylek ale to pewnie wszyscy wiedzą, składa jaja na liściach i larwy powodują dziurkowanie liści jak sera szwajcarskiego i tutaj cała filozofia....
Zółknięcie liści - jest to roślinka dosyć wymagająca dlatego jedno czego nie należy jej żalować to nawozu... i wody oczywiście... Najlepiej stosować jakieś wieloskładnikowe... osobiście polecam w proszku do każdego podlewania.
A dlaczego akurat takie? Ktoś kto ustala skład takiego nawozu wie ile czego roślina potrzebuje (wiem, że zależnie od fazy rozwojowej rośliny są różne potrzeby na składniki ale na potrzeby amatorskie nie ma to wielkiego znaczenia....)
Jakoś nie jestem przekonany do nawozów w płynie (za rzadkie są - pewnie wiele osób mnie wyśmieje ale ja tylko piszę swoje zdanie na ten temat)
Od lat używam jednego nawozu w proszku - do każdego podlewania dodaję 1małą łyżeczkę na 10l wody i wszystkie problemy z braku nawozów znikają....
-
- 50p
- Od: 18 kwie 2006, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Napisałem Pani PW.
Dla użytkowników forum - jest to "superba" z dodatkiem kilku składników zależnie od przeznaczenia ale dostępna tylko w sklepach w 25kg workach....
Jeśli ktoś potrzebuje małe woreczki proszę pisać - nie chcę aby zabrzmiało to jako reklama poza działem do tego przeznaczonym ale staram się pomóc...
Kwiaty zasilane tym nawozem można zobaczyć w galerii na stronie http://www.ogrodmarzen.of.pl
Dla użytkowników forum - jest to "superba" z dodatkiem kilku składników zależnie od przeznaczenia ale dostępna tylko w sklepach w 25kg workach....
Jeśli ktoś potrzebuje małe woreczki proszę pisać - nie chcę aby zabrzmiało to jako reklama poza działem do tego przeznaczonym ale staram się pomóc...
Kwiaty zasilane tym nawozem można zobaczyć w galerii na stronie http://www.ogrodmarzen.of.pl
Żółknięcie datury
Jednej z moich trzech różnokolorowych datur żółkną liście. Poza tym wygląda dorodnie zawiązała już pąki kwiatowe. Czy to może objaw niedokarmienia a może odwrotnie. Nawożę raz wtygodniu nawozem płynnym do datur.
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt: