Olej - jaki zastosować?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 kwie 2007, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Olej - jaki zastosować?
Kupiłem ostatnio odśnieżarke spalinową 5,5KM w instrukcji pisze że zalecanym olejem do silnika jest 10W30 (który jest dość nietypowy i drogi) czy zamiast niego moge zastosować olej 10W40 ???
Używaj do odśnieżarki takiego samego oleju jak do kosiarek spalinowych. Olej SAE 5W jest nawet lepszy, gdyż pamietaj odśnieżarka pracuje w niskich temperaturach. Pytaj w sklepach najlepiej o olej syntetyczny najlepiej w ogrodniczych. Tam udzielą dobrej rady. Potrzebujesz do swojego silnika 0,6 litra oleju i postaraj się kupić taką butelkę. Jak kupisz 1 litr to resztę i tak nie zużyjesz (zestarzeje się do następnej wymiany).
- biznesmarty
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 mar 2007, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Olej do podkaszarki, jaki rodzaj zastosować?
Skończył mi się olej który dolewałam
do benzyny w kosiarce.
Czy są jakieś wymagania dotyczące oleju.
Poznam Regulamin Forum
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Re: Robix Robi-116. Jaki olej?
Jeśli tam jest silnik Honda GCV 135 to producent zaleca olej SAE 10W-30. A świece zapłonowe BPR6ES (NGK).
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
Re: Robix Robi-116. Jaki olej?
Ok. 0,55 litra. Zwykle są opakowania 0,6 litra więc wystarczy jedno.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2013, o 12:03
Specyficzny olej do traktorka.
Witam,
Szukam wśród szanownego grona kolegów kogoś, kto jest w stanie profesjonalnie wypowiedzieć się w dziedzinie oleju silnikowego.
Natrafiłem na nietypowy problem jakim jest zakup MINERALNEGO oleju SAE 10W30. Potrzebuje tego oleju do czterosuwowego silnika chłodzonego powietrzem (Kawasaki FH491V). Problem polega na tym, że silnik przelatał już w swoim rodzimym kraju 240h na takim oleju, więc nie mogę go zmienić na syntetyk, który mi usilnie wciskają polscy sprzedawcy (np Stiga SAE 5W30). Inni polecają Mobil Garden 4T, ale tu sytuacja też nie jest prosta bo na jednych kartach katalogowych jest on opisany jako SAE 10W30, a na innych jako SAE30, a przecież to nie to samo. Wolałbym nie kupować na znanym portalu aukcyjnym oleju marki "JanuszOil" tylko coś pewnego. Tak więc jeśli znajdzie się ktoś, kto może się sensownie wypowiedzieć w tym temacie to bardzo proszę o pomoc.
Szukam wśród szanownego grona kolegów kogoś, kto jest w stanie profesjonalnie wypowiedzieć się w dziedzinie oleju silnikowego.
Natrafiłem na nietypowy problem jakim jest zakup MINERALNEGO oleju SAE 10W30. Potrzebuje tego oleju do czterosuwowego silnika chłodzonego powietrzem (Kawasaki FH491V). Problem polega na tym, że silnik przelatał już w swoim rodzimym kraju 240h na takim oleju, więc nie mogę go zmienić na syntetyk, który mi usilnie wciskają polscy sprzedawcy (np Stiga SAE 5W30). Inni polecają Mobil Garden 4T, ale tu sytuacja też nie jest prosta bo na jednych kartach katalogowych jest on opisany jako SAE 10W30, a na innych jako SAE30, a przecież to nie to samo. Wolałbym nie kupować na znanym portalu aukcyjnym oleju marki "JanuszOil" tylko coś pewnego. Tak więc jeśli znajdzie się ktoś, kto może się sensownie wypowiedzieć w tym temacie to bardzo proszę o pomoc.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Specyficzny olej do traktorka.
Podjedź do hurtowni z olejami i kup sobie Mobila z tymi parametrami albo coś lepszego tylko nie w markecie lukaj.