Czy piach do terrariów jest odpowiedni dla kaktusów??
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy piach do terrariów jest odpowiedni dla kaktusów??
Witam,
w poszukiwaniu idealnego podłoża do swoich kaktusów, podczas jednych z wizyt w sklepie zoologicznym kupiłam opakowanie piasku do terrariów. Czy mogę go zastosować w połączeniu ze żwirem i ziemią dla kaktusów??
w poszukiwaniu idealnego podłoża do swoich kaktusów, podczas jednych z wizyt w sklepie zoologicznym kupiłam opakowanie piasku do terrariów. Czy mogę go zastosować w połączeniu ze żwirem i ziemią dla kaktusów??
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Idealne podłoże to także; http://www.seramis.de/produktweit/
Ten rośnie w kruszywie ceglanym.Poprzednie podłoże zostało usunięte a korzenie opłukane pod bieżącą wodą.
Ten rośnie w kruszywie ceglanym.Poprzednie podłoże zostało usunięte a korzenie opłukane pod bieżącą wodą.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mieszam ziemie do kaktusów z żwirkiem i piaskiem akwarystycznym.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Tak naprawdę to podłoże musi być przepuszczalne i dlatego stosuje się keramzyt. Nie możne w nim tylko zabraknąć wszystkich składników potrzebnych kaktusom (jeśli dobrze pamiętam jest ich chyba 26). Dlatego ziemie kaktusom powinno się wymieniać co około 2 lata. Jeżeli zastosujesz gotowe podłoże to masz pewność ze wszystkie składniki się w nim znajdują. Ja osobiście dodaje jeszcze do takiego podłoża trochę żwiru, ale skoro już je posadziłeś to nie ma sensu ich wyjmować.
Pozdrawiam