Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
Jestem w szoku ze tak w kamyczkach to sobie rośnie
ja 2 dni temu włożyłam parę nasionek w mokre ręczniki kilka do inspekty i kilka wcześniej moczyłam. i w tych w ręcznikach jedno nasionko już wypuszcza coś
ale mam radochę z tego niesamowitą.

słabe zdjęcie bo robione telefonem ale coś widać niektóre z tych roślinek to papryka ale w większości to adenium 

Dorosłe adenium
"Przyczyna może być w źle "skonstruowanej" ziemi. Zdecydowanie lubi domieszkę piasku nawet 1:1. "Stare" liście usychają nawet na bardzo młodziutkich roślinkach, ogólnie na zdjęciach widać że adenium "nie lubi" ich "nosić" za wiele. Więc może nie ma się czym martwić. Najlepiej wstaw zdjęcie"
No to załączam zdjęcia - moze ustalicie przyczynę.
Ziemia jest mieszanką uniwersalnej z piachem. Myślałam ze to wystrczy...

No to załączam zdjęcia - moze ustalicie przyczynę.
Ziemia jest mieszanką uniwersalnej z piachem. Myślałam ze to wystrczy...

- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
chętnie przygarnę :P :P co byś chcial w zamian???piotek_m pisze:mam ich na tyle że lubie eksperymentować - mam też kilka posadzonych w samym perlicie - rosną wolniej ale też takie"grubaski" tylko dużo nawoże bo sam perlit jest jałowy - i raczej by nie przeżyły za długo. A jeśli chodzi o wymiane nie widzę problemu bardzo chętnie oddam kilka roślinek w dobre ręce
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma dobrą opiekę to i zakwitła - gratuluję ! Czy ona ma naprawdę tylko rok ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,