Moim zdaniem, jeżeli dany preparat "x" zawiera dwie substancje aktywne - załóżmy cymoksanil + mankozeb, i któraś z nich występuje też samodzielnie w postaci innych preparatów (w tym przypadku jest to mankozeb - Dtihane, Pencozeb, etc), to x będzie dodatkowo mniej lub bardziej oficjalnie dziedziczył od nich zakres zwalczanych chorób.gienia pisze:Wando, to co znalazłam w notatkach i etykietach rejestracyjnych;
-Curzate M 72,5 WP (mankozeb + cymoksamil) działa wgłębnie i kontaktowo, zapobiegawczo i interwencyjnie na pomidorach tylko na zarazę ziemniaka.
-Curzate Cu 49,5 (cymoksamil + miedź), również działa wgłębnie i kontaktowo, zapobiegawczo i inerwencyjnie, na pomidorach na; zarazę ziemniaka, alternariozę, septoriozę i bakteryjną centkowatość.
Z preparatów działających systemicznie, zapobiegawczo- interwencyjnie mam zanotowane jeszcze dwa;-
- Mildex 711,9 (fosetyl + fenamidon)
- Tatoo C 750SC
obydwa preparaty na zarazę ziemniaka i alternariozę.
Czyli dla przykładu - jeżeli środki zawierające sam mankozeb zabezpieczają przed wystąpieniem alternariozy, to i "x" m.in. powinien skutecznie przed nią chronić rośliny.
Dla Curzate Cu mamy obsługę chorób, za które odpowiada cymoksanil + dodatkowo w pewnym stopniu dziedziczenie po preparatach zawierających tlenochlorek miedzi.
-----
Wiesz, u różnych osób bywa, że co innego się sprawdza, nie chcę więc za bardzo nic narzucać.kozula pisze: [...] powinnaś użyć jescze jdnego środka z grupy interwencyjnych ( tu może Kosiaż podpowie który będzie w tym układzie odpowiedni ).
Bądź co bądź:
skoro niedługo ten układ będzie prawdziwy:
strobiluryny (Amistar)->strobiluryny (Amistar)->iminoacetylomoczniki (Curzate) ->morfoliny (Acrobat MZ) to mamy kilka wyjść:
1. powtórzyć oprysk Curzate i już go odlożyć na pszyszly sezon, jak i wszystko inne co będzie zawierało cymoksanil (Toska, Tanos, etc). Następnie przejść do punktu 2 albo podobnie zrobić z Acrobatem, czyli powtórzyc oprysk i odłożyć; następnie zakończyć sezon lub zejść do 2 lub 3.
2. dokupic preparat/preparaty typu Valbon lub Mildex lub Tatoo - a następnie znowu zastosować raz lub dwa
3. ewentualnie na sam koniec można kupić Antracol albo Polyram albo Unikat 75wg, ale to już będzie raczej bez sensu, o ile zrealizowaliśmy pkt. 2 - niedługo, to pomidory zaczną nam świecić na zielono w ciemności