Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
niedzwm1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2009, o 20:56

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Może lepiej będzie jeśli od razu wrzucę więcej zdjęć, gdyż póki co jestem tak samo "zielony" jak moje drzewko :). Jeśli warto na coś zwrócić uwagę to podpowiedzcie proszę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dejw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2009, o 12:40

Post »

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Mam ogromny problem z gruboszem jajowatym ponieważ strasznie marniał a teraz pozostały mi już z niego tylko szczepki które nie chcą się ukorzenić. I tu pytanie do was. Czy na parapecie skierowanym na poludnie roślinka ma za mocne światło? Gdyby był ktoś tak miły a przy okazji chciał się pozbyć jakieś szczepki tudzież małego ukorzenionego drzewka szczęscia to chętnie je przyjmę. W razie czego można pisać na gg 5618635. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak. Na południowym oknie może być dla niego za silne światło. Lubi cień. Wiem, że u nas w szkole dorodny wyrósł na północy. Na wschodnim u nauczycielki biologii miał chyba ze 40cm wysokości. :D Żałuję, że zdjęcia nie zrobiłem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

marnieć moze również z nadmiaru wody .ziemia musi byc lekko wilgotna.Z doświadczenia wiem że gdy stoi w chłodniejszym pomieszczeniu lepiej rosnie.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a jak podlewać grubosza?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Witam,
Co może być przyczyną tych różowych plam? Poparzenie?
Grubosz stoi na balkonie /był osłaniany od słońca/, obok niego drugi, taki sam grubosz /nie ma z nim żadnego problemu/. W tym samym miejscu stoją tegoroczne sadzonki i przyzwoicie rosną.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To jednak chyba jest delikatne oparzenie słoneczne (szczególnie na 2-im zdjęciu). Musiało go tam jednak słoneczko dosięgnąć. Moje też są na balkonie, jednak ułożyłem je wysoko, gdzie promienie nie dochodzą. Natomiast czerwone (różowe) obrzeża liści u tej odmiany grubosza są naturalne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak sobie myślę, że ten okaz stojący obok jest nieco starszy i pewnie nie tak wrażliwy (zaprawiony w boju). A ostatnio (2 dni temu było u mnie 36 st C) więc się porobiło.
Ciekawa tylko jestem, czy te plamy mogą ustąpić, czy też od razu oderwać je, jako zbędny balast dla rośliny? Pierwszy raz przypiekła mi się crassula.....
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Na razie nic nie obrywaj. Zobacz co się będzie działo dalej. Jeżeli liście będą więdły (wielce prawdopodobne), te spalone - to wtedy oberwiesz. Na drzewku jest ich dużo - roślina nie ucierpi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Czy nadaję się do ogrodu??
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Powiem szczerze, że ja swojego podlewam naprawdę dość obficie. Nigdy nie gnił, wręcz przeciwnie. A wyhodowałem go od jednej, 4listnej odnóżki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam, że czarno białe, ale zdjęcia robione przy sztucznym świetle i wyszłyby brzydko w kolorze. Zrobię w kolorze kiedy indziej. Jak oceniacie?
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44

Post »

Pięknie rozrośnięte drzewko :D Jestem pod wrażeniem, że udało ci się Jakubie taki okaz z maleńkiej odnóżki wyhodować :shock: Ile lat ma Twój gruboszek?
Pozdrawiam Beata
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

No tu będę strzelał, ale myślę, że ok. 6 - 7. Co jak na swój wiek to ogromne osiągnięcie, że go nie zmarnowałem, bo kiedyś nadmiernie "opiekowałem" się roślinami...

Dziękuję. :)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”