Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
missedit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2007, o 12:36

Post »

Owoce mojej czeresni opadaja :( zielone,malutkie,czesc z nich zaczerwieniona i z brazowymi plamkami-skorka na niektorych jakby zasuszona :( kora wyglada na zdrowa,listki dziurawe-co to za choroba?czy jest szansa na uratowanie owocow-chociaz kilku :?: :wink:
przepraszam za brak polskich literek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A opryskałaś missedit owoce we właściwym czasie na nasionnicę trześniówkę. Dziurawe listki to efekt działania szkodnika.

Major te objawy poskręcanych liści to jakiś szkodnik. U mnie też tak było na 2 listkach czereśni i na jabłoni i pomógł oprysk Mospilanem 20 SP. Radzę oprysk wykonać też missedit.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
major
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2007, o 08:41

Post »

Dzięki, spróbuję oprysku. Jeśli się poprawi dam znać.
Pozdrawiam - major
Awatar użytkownika
missedit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2007, o 12:36

Post »

Niestety nie robilam zadnych opryskow :( to nie ja sadzilam drzewka i nie bardzo wiedzialam co jest co dopoki nie pojawily sie owoce-dopiero zaczynam"ogrodnikowanie" i nie potrafie rozpoznac dzrzewek po korze :( a teraz juz za pozno,pozostaje tylko liczyc na to ze szkodniki zostawia kilka czeresni dla mnie :) i zaczac opryski wczesnie w przyszlym roku.Dopiero sie ucze,oznaczam drzewka i zapisuje co jest co jak uda mi sie rozpoznac,zeby wiosna zrobic wszystko porzadnie i po kolei :)
przepraszam za brak polskich literek
Kalap
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2006, o 22:40

Post »

Proszę o jednoznaczne określenie gdzie znajdują się "czerwone zgrubienia w formie brodawek".
Zgrubienia znajdują się na ogonkach około 1 mm za końcem blaszki.

Jeszcze raz zamieszczam zdjęcie :
Obrazek
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Teraz widać jak na dłoni :D . Zgrubienia znajdują się w miejscu nektarników pozakwiatowych na ogonku liściowym. Samice misecznika osiedlają się zawsze na pędach.Mimo takiego samego kształtu lokalizacja wyklucza misecznika.
Tarczki misecznika mają aktualnie ciemniejsze zabarwienie - brązowoczarne.Rozpoczyna się wylęg larw.Miseczniki są polifagami,żerują i rozwijają się na różnych gatunkach roślin(np.misecznik śliwowy występuje na 350 gatunkach ).
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Kalap
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2006, o 22:40

Post »

No to wszystko wyjaśnione dzięki za pomoc :) .
luc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2006, o 06:54

Robaczywe czereśnie

Post »

Mam juz działke od 20 lat ale to co sie stało w tym roku przechodzi ludzkie pojecie.Nigdy nie pryskalem czeresni i nigdy przez te wszystkie lata nie było w owocach robaka. W tym roku zatrzęsienie.Powiedzcie mi co to za robal oraz kiedy i czym w przyszłym roku by trzeba było pryskac? Nie jestem odosobnionym przypadkiem ponieważ w innych ogrodach wystepuje ten sam problem.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Nasionnica trześniówka
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Od: 26 lip 2006, o 23:05

Post »

Chcę zlikwidować drzewko czereśni . W związku z tym mam pytanie: czy nie bedą z pnia wyrastały gałązki jak utnę czereśnię na wysokości 150 cm / chcę wykorzystać pień drzewka / ,czy muszę je wykopać ??
Przepraszam nie tu wpisałam pytanie ;:24
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
jolka1954
100p
100p
Od: 16 paź 2006, o 19:30

Post »

Tez mialam kilkanascie lat czeresnie i 2 lata temu pojawily sie robaki , a w ubieglym roku zastosowalismy pryskanie bardzo czesto i przez okres dwoch miesiecy i nie wiele to dalo robaki byly nadal i na jesien wycielismy drzewo, a u sasiadow w tym roku jest tragedia wszystko robaczywe i dodatkowo gnije . Slyszalam ze ciezko walczy sie z robaczywymi czeresniami.
Pozdrawiam Jolka
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oprysk trzeba wykonać w odpowiednim terminie zgodnie z sygnalizacją. http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie widziałam sercówki bez robaka, a mimo to zawsze zjadałam je w dużych ilościach. Nie zauważyła aby miały jakiś negatywny wpływ na zdrowotność drzewa ani smak owoców.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja żyłem w nieświadomości przez lata, dopóki sąsiadka mnie nie uświadomiła ;-)
Dobrą metodą "ekologiczną" na pozbycie się gąsienic z owoców jest zalanie zebranych owoców ciepłą lub co najmniej letnią wodą. Gąsienice zaczną w ciągu kilku - kilkunastu minut wypływać na powierzchnię i opadać na dno, skąd można je łatwo oddzielić od owoców. Niestety grubsze okazy mogą nie zdołać wydostać się z wnętrza owocu :!: .
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”