Skrzatowy ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

dominikams pisze:A mi Kaaj dała cynk na ciebie 8) :lol:

Cudowny ogród!!! Wszystko dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Kolorowo i pachnąco :D
Róże i powojniki przepiękne, i tyle odmian :shock:

Mi też sie marzy róża nad furtką. Trochę sie boję, że przechodnie będą zrywać kwiaty :roll:

Czy ta podpora to była kuta? Jak jest mocowana w ziemi? Bo musi dość mocno siedzieć, żeby była stabilna :roll:

Gratuluję ci wspaniałego ogrodu, no i męża, co róże przynosi :wink:
Dominiko
dziękuję za tyle miłych słów pod adresem mojego ogródka :D
W głowie powstał pomysł który został rozrysowany z wymiarami nad furtką, ten rysunek pokazałam panu który robi różne dziwne rzeczy, ma dostęp do materiałów i odpowiednie narzędzia. Zrobił co było narysowane z metalu- mąż wkopał to głęboko do ziemi i jest :wink:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Skrzaciku, dobrze że już jesteś, jeśli znajdziesz chwilkę czasu to ja chętnie sposłucham jak powstawała kaskada i będę wdzięczna za wszelkie rady, zainspirowana tym pięknym widokiem zaplanowałam cuś takiego u siebie, planuję zrobić taki sporawy skalniaczek a na nim kaskadę, potem strumyczek, taki do 15 metrów, pokręcony, mam u siebie spadek terenu, strumyczek będzie wpadał do oczka, no i oczywiście musi być kładeczka, zależy mi na bardzo naturalnum wyglądzie tego przedsięwzięcia, żeby nie wyszło "betonowo", na razie myślę, myślę i planuję, tak więc wszelkie podpowiedzi miło przyjmę, odezwij się, pozdrawiam,
no i czekam na fotki z wakacji, bo ja niestety nie dostałam urlopa :cry:
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Mariolu! Bardzo podobają mi się Twoje pnącza... i w ogóle masz bardzo miły klimacik w ogródku... :D
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Kaaj witaj

Kaskadka powstała w miejscu gdzie było blisko do prądu (pompa potrzebuje go :wink: ), tak więc wyznaczyliśmy teren, w Obi zakupiliśmy foremkę wraz z pompą, jakaś promocja była - pompa była gratis do foremki.
Następnie mąż wziął się za kopanie dołu pod formę, po osadzeniu formy nawożąc ziemi usypał kopiec, wstępnie kształtując strumyczek, nakupiliśmy kamieni różnych, zaprawy, jakieś smarowidła do kamieni by nie łapały wody, no i rzeźbiąc jak w plastlinie powstało co widać. Cały osprzęt został ukryty w ziemi, znaczy wąż ogrodowy który dochodzi do dzbana, pompa jest w wodzie, z boku, ukryta pod kamieniem. Na górze najpierw była żabka co pluła wodą, ale wyglądała trochę kiczowato :wink: , tak więc kupiliśmy dzban w którym wywiercony został otwór, przeprowadzony wąż ogrodowy i woda się przelewa.
Na zimę tylko pompa wędruje do domu, reszta zostaje na swoim miejscu. Roślinkami zajęłam się ja, kupiłam trochę, w pierwszym roku było łysawo, za to w tym roku już busz tam jest i trzeba coś przetrzebić :lol:
i to tyle, niedawno próbowałam zaadoptować żywe żabki, co gdzieś po ogródku się pałętały, ale chyba przy oczku im się nie spodobało, bo nie widać ich :wink:

Katrynko witaj - miło, że podoba Ci się u mnie. Zapraszam częściej.

Idę do ogródka nacykać świeżych zdjęć. Pozdrawiam.
Mariola
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Po wstępnym przetrzebieniu chwastów mogę trochę pokazać co teraz rośnie:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszych zdjęciach powojniki Blue Light, oraz bylinowy Sizaia Ptitsa, dalej rozwijająca się liatra, dalej liliowiec bez imienia, kępka innych liliowców. Ogólnie w liliowcach to jestem zielona :wink: , ale je bardzo lubię, właściwie to od zeszłego lata się nimi zainteresowałam, głównie przez forum :roll:

cdn...
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Lecimy dalej 8)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na zdjęciach są:
Następna kępka liliowców wraz z żótłą lilią, która się tak wygięła, że musiałam ją za krateczką zahaczyć, to różowe prześwitujące wśród liliowców to jednoroczne nie pamiętam co, ale w tym roku tego tam nie sadziłam, samo się posiało :wink:
Następnie róża Fisherman wraz z lawendą , żółty liliowiec, oraz powojnik nad furtką Purpurea Plena, róża przekwitła w czasie mojego urlopu i w końcu widać urodę tego powojnika, maleńkie kwiatki, ale całe mnóstwo.

pozdrowionka dla Milych Gości
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

To powinien być wątek ogrodniczy, no ale też pokażę rośliny
Kilka widoczków z wakacji, w tym roku zawiało mnie aż na Sycylię, w taką podróż marzeń przez cały włoski but, z namiotem, dotarliśmy w bardzo różne miejsca, wszędzie było cudownie. W końcu mogłam sobie pogawędzić po włosku (moje hobby poza ogrodem).

Obrazek
Właśnie stoimy na górze i udajemy się do kanionu rzeki Cassibile. Przed nami 0,5 h marszu w dół.

Po drodze uśmiechy nie schodzą nam z buziek
Obrazek

A na dole jesteśmy w raju :wink:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Niestety póżniej trzeba było wejść pod górę, marsz tę stronę zajął 1 h.

A później było tak:
Obrazek Obrazek

Te opuncje (chyba?) rosły jak chwasty wszędzie. A to stare drzewko oliwne w Dolini Świątyń w Agrigento.
Spójrzcie na jego pień.

i jeszcze widoczek na klify morskie zwane schody tureckie:
Obrazek Obrazek Obrazek

jak widać rośliny mogą rosnąć wszędzie i to w jakich cudnych donicach:
Obrazek
Obrazek

tyle widoczków wakacyjnych
pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

A dziś będzie żółto i pomarańczowo :wink:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Liliowiec żółty, róża która miała być Graham Thomas, ale chyba nią nie jest :roll:
oraz dlugo wyczekiwany pomarańczowy liliowiec ( na ten kwiatek czekałam trzeci rok), u mnie wszystkie liliowce są NN, jeszcze nie przeszłam następnego stopnia wtajemniczenia by pamiętać te nazwy :lol: . Muszę się jeszcze dużo nauczyć.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Kobito, fajowe fotki z wakacji,
my w tym roku także planowaliśmy włoskie wakacje, niestety na planach się skończyło (nie dostałam urlopu, tak to jest u prywaciarza, to on tu rządzi), bilety przepadły, ale za to pociesza nas teraz nasz mały ogródek :wink:
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Kaaj
miło, że Ci się spodobały.
No włoskie klimaty to jest to 8) , choć gdy tak przemierzyliśmy te kilka tysięcy kilometrów i napatrzyłam się na tę jakże inną roślinność, to z ochotą wróciłam do mojego ogródka, w którym wprawdzie kaktusy, miliny, oleandry nie będą rosły tak bujnie jak chwasty albo w ogóle nie urosną, ale mamy różnorodność roślin i zapachów, których na południu się nie uświadczy, tego zapachu, wilgotnej ziemi rankiem. Tego gąszczu bylin, róż, powojników.
Podróże niewątpliwie kształcą :lol: i tym bardziej można docenić co się ma.

Brak urlopu to bolesna sprawa. Szczerze współczuję takiego szefa
:twisted:

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Pogoda nie rozpieszcza nas w ogródkach, w przerwie w opadach :D zdążyłam uchwycić takie klimaciki:

To była sesja dla hortensji i lilii :lol:

A tak się mają moje różyczki:
Obrazek Obrazek Obrazek

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Spytam i tu - pokazywałaś w różanym wątku bladożółtą różyczkę - czy wiesz może, co to za róża ?:)
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D Lilie cudne, a różyczki też! Też jestem takiego samego zdania jak Ty, że warto czasmi coś pooglądać , pozachwycać się a potem wrócić do siebie i cieszyć się z tego co się ma. :D Pozdrawiam!
Katarzyna, zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”