Przędziorki
Przędziorek - wytępić bez chemii
Moje trzy bluszcze zostały zaatakowane przez przędziorka. Jednego już musiałem wywalić, drugi jeszcze się wprawdzie trzyma, ale widać że nie za bardzo mu idzie Trzeci też został zaatakowany, ale trzyma się dobrze. Pewnie dlatego, że ma prawie półtora metra, podczas gdy dwa pierwsze są 5 x mniejsze.
Zacząłem googlać i wszędzie piszą o środkach chemicznych. Ale przyszło mi do głowy, czy przędziorek nie ma może jakiegoś naturalnego wroga... Bo chemii wolałbym w miarę możliwośći uniknąć. Używał ktoś jakichś naturalnych metod walki z przędziorkiem?
Zacząłem googlać i wszędzie piszą o środkach chemicznych. Ale przyszło mi do głowy, czy przędziorek nie ma może jakiegoś naturalnego wroga... Bo chemii wolałbym w miarę możliwośći uniknąć. Używał ktoś jakichś naturalnych metod walki z przędziorkiem?
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Stosowanie wrogów naturalnych przędziorka odbywa się raczej w sadzie albo w szklarni. Nie słyszałam o tej formie walki z przędziorkiem w warunkach domowych. Do naturalnych wrogów przędziorka zalicza się m.in. dobroczynka szklarniowego, w rejonach zagrożonych rozmieszcza się saszetki z tymi owadami. Polecam lekturę "Działkowca", w którymś z ostatnich nr pisano o tym temacie.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mydło potasowe jest ekologiczne, a z dodatkiem extraktu czosnku,
owado i grzybobójcze.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=70
owado i grzybobójcze.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=70
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Preparaty olejowe:
Paroil 95 EC
Promanal 60 EC
Treol 770 EC
Paroil 95 EC
Promanal 60 EC
Treol 770 EC
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Witam, kiedyś udało mi się wytępić przędziorka na fikusie benjamina wywarem z czosnku. Zalałam wodą pogniecione ząbki czosnku i to tak stało przez dobę. Potem przecedziłam i opryskałam fikusa. Na jeszcze wilgotną rośline nałożyłam przezroczysty worek foliowy - i tak roślinka sobie stała z dzień lub dwa. Kilak razy tak zrobiłam - i rzeczywiście przędziorek zniknął.Wadą tej metody jest to, że wywar z czosnku niezbyt pięknie pachnie.
Też zastanawiałam sie nad wprowadzeniem na rośliny zaatakowane przędziorkiem dobroczynka szklarniowego - ale mi chodziło głównie o rośliny balkonowe ponieważ co roku mam kłopot z tym szkodnikiem na balkonie. Jednak nie znalazłam informacji o stosowaniu w uprawie amatorskiej. Zgodzę się z Krzyś66, że pewnie nie ma zapotrzebowania w uprawie amatorskiej na ten organizm, no i jest to żywy oraganizm więc środek z nim nie może sobie leżeć w sklepie na półce. W rezultacie zrezygnowałam z tego sposobu. Na razie na balkonie sadzę rośliny, których przedziorek nie lubi .
Pozdrawiam.
Też zastanawiałam sie nad wprowadzeniem na rośliny zaatakowane przędziorkiem dobroczynka szklarniowego - ale mi chodziło głównie o rośliny balkonowe ponieważ co roku mam kłopot z tym szkodnikiem na balkonie. Jednak nie znalazłam informacji o stosowaniu w uprawie amatorskiej. Zgodzę się z Krzyś66, że pewnie nie ma zapotrzebowania w uprawie amatorskiej na ten organizm, no i jest to żywy oraganizm więc środek z nim nie może sobie leżeć w sklepie na półce. W rezultacie zrezygnowałam z tego sposobu. Na razie na balkonie sadzę rośliny, których przedziorek nie lubi .
Pozdrawiam.
Wychodzi na to, że metoda z dobroczynkiem teoretycznie jest dobra. Ale zniechęca mnie to, że jeszcze nikt tego nie próbował i nigdzie nie ma informacji. Szkoda mi czasu i energii na jakieś pionierskie eksperymenty - Wolę metody wypróbowane. Z kolei w robienie domowych mikstur nie mam ochoty się bawić - Wolę kupić jakiegoś gotowca.
Padło tu trochę różnych nazw, ale co z tego wybrać? Powiem, że najważniejsza dla mnie jest skuteczność a cena nie gra roli (nie stać mnie finansowo na to, by ileś moich prób wytępienia przędziorka okazało się nieudanych - niech się uda za pierwszym razem).
A teraz z zupełnie innej beczki: Mam duży problem z komarami. Planuję kupić Raid elektryczny. Przeszło mi przez myśl, aby przy okazji użyć go przeciw przędziorkowi - postawiłbym kwiatka obok gniazdka z Raidem. Co sądzicie o tym pomyśle? Przędziorek chyba powinien zginąć... Skoro coś takiego ma powalić 100 x większego komara, to niby czemu przędziorek miałby to przetrwać? Jak myślicie? I czy nie zaszkodziłoby to kwiatu
Padło tu trochę różnych nazw, ale co z tego wybrać? Powiem, że najważniejsza dla mnie jest skuteczność a cena nie gra roli (nie stać mnie finansowo na to, by ileś moich prób wytępienia przędziorka okazało się nieudanych - niech się uda za pierwszym razem).
A teraz z zupełnie innej beczki: Mam duży problem z komarami. Planuję kupić Raid elektryczny. Przeszło mi przez myśl, aby przy okazji użyć go przeciw przędziorkowi - postawiłbym kwiatka obok gniazdka z Raidem. Co sądzicie o tym pomyśle? Przędziorek chyba powinien zginąć... Skoro coś takiego ma powalić 100 x większego komara, to niby czemu przędziorek miałby to przetrwać? Jak myślicie? I czy nie zaszkodziłoby to kwiatu
Skutecznie przędziorka możesz zwalczyć jedynie naprzemiennie opryskując Magusem i Actellic przynajmniej dwukrotnie każdym na zmianę, inne domowe metody można włożyć pomiędzy bajki, mam cytrusy które są szczególnie przez przędziorki uwielbiane i niczym innym nie udało mi się tego szkodnika zniszczyć całkowicie.
Dzięki za konkretna odpowiedź, więc kupię te dwa preparaty... Ale martwię się nadal... Skąd ja właściwie wiem, że to są przędziorki... Stąd, że zauważyłem na niektórych liściach małą pajęczynkę i tak mi się skojarzyło nazewnictwo: szkodnik przędzie pajęczynę, więc to pewnie przędziorek. I to właściwie jedyny powód dlaczego zakłądałem, że to akurat przędziorek. W ogole nie wiem, jak to cholerstwo wygląda. W internecie są zdjęcia, ale mi te zdjęcia nie pomagają (już zamówiłem szkło powiększające, za parę dni powinienem mieć). To są takie malutkie zielone kulki, chyba nawet 1 milimetra nie mają, może z pół milimetra, albo jeszcze mniej... Oprócz bluszcza mam jeszcze skrzydłokwiata i paproć. Czy przędziorek może się przenieść też na te rośliny?
nrrntr zrób zdjęcie i pokaż to powiem Ci czy to przędziorek, choć jeśli zielone to raczej to przędziorek nie jest bo ten wygląda jak małe punkciki wielkości łepka od szpilki od białych przez czerwone do brązowych, jak się przyjrzysz to gołym okiem widać że się porusza po liściach, mało tego efektem jego żerowania są białe, maleńkie plamki na liściach (miejsca gdzie się wbija i ssie sok), pajęczynę przędzie dopiero przy już dobrze rozwiniętej kolonii. Nim kupisz chemię pokaż zdjęcia bo może wcale nie będzie potrzeby byś ja kupowała, i co do drugiego pytania - tak przędziorek może przenieść się na każdą roślinę w domu, która będzie w jego menu bo nie na wszystkich roślinach żeruje.