Biale plamy na opuncji...
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Biale plamy na opuncji...
mam białe plamki na opuncjinie wiem jaki jest tego powód ..
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Pokaż te białe plamy :> I opisz warunki w jakich przebywa roślina.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Hey
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 339#983339
wejdź na tego linka
tam są zdj tej opuncji a pasuje jej wschodnie okno? bo teraz stoi na biurku w oświetlonym i ciepłym miejscu
wcześniej w innym miejscu zamieszkana zaczęły się pojawiać te plamy najpierw igły a potem te plamy..
jak ją kupiłem to miała owoce teraz z jednego miejsca gdzie miała owoc wypuszcza człon...
proszę o pomoc
PS jeszcze w tym aktualnym miejscu roślinka ożył tzn rosną nowe człony, gałązki czy jak to nazwać...
jeszcze jedno jak dokładnie opiekować sie kaktusami w zimę a jak w lato?
wejdź na tego linka
tam są zdj tej opuncji a pasuje jej wschodnie okno? bo teraz stoi na biurku w oświetlonym i ciepłym miejscu
wcześniej w innym miejscu zamieszkana zaczęły się pojawiać te plamy najpierw igły a potem te plamy..
jak ją kupiłem to miała owoce teraz z jednego miejsca gdzie miała owoc wypuszcza człon...
proszę o pomoc
PS jeszcze w tym aktualnym miejscu roślinka ożył tzn rosną nowe człony, gałązki czy jak to nazwać...
To są chyba wełnowce. Sprawdź, czy opis pasuje:
" Wełnowce (Pseudococus sp.), czyli powszechnie znane mszyce wełniste, są obficie pokryte białymi kłaczkami podobnymi do kulek z waty. Z wyglądu przypominają małe stonogi, są kształtu owalnego i koloru pomarańczowego lub różowego. Po ich zgnieceniu pokazuje się czerwona ciesz. Żerująca przeważnie na młodych częściach rośliny i w zagłębieniach między bocznymi pędami lub żebrami.
Preparaty zwalczające wełnowce to: "Fastac", Karate Zeon 050CS,Talstar 100EC. Z braku tych środków można je usunąć twardym pędzlem umoczonym w denaturacie."
" Wełnowce (Pseudococus sp.), czyli powszechnie znane mszyce wełniste, są obficie pokryte białymi kłaczkami podobnymi do kulek z waty. Z wyglądu przypominają małe stonogi, są kształtu owalnego i koloru pomarańczowego lub różowego. Po ich zgnieceniu pokazuje się czerwona ciesz. Żerująca przeważnie na młodych częściach rośliny i w zagłębieniach między bocznymi pędami lub żebrami.
Preparaty zwalczające wełnowce to: "Fastac", Karate Zeon 050CS,Talstar 100EC. Z braku tych środków można je usunąć twardym pędzlem umoczonym w denaturacie."
Pozdrawiam
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A czy przypadkiem nie chodzi o skorkowacenie? Bo ja na fotce żadnych wełnowców nie widzę.
Jeśli jest to skorkowacenie to nie jest ono groźne a tylko szpecące i niestety jest to już zmiana nieodwracalna. Jest to albo naturalny proces starzenia się kaktusa albo efekt niewłaściwych warunków uprawy.
Jeśli jest to skorkowacenie to nie jest ono groźne a tylko szpecące i niestety jest to już zmiana nieodwracalna. Jest to albo naturalny proces starzenia się kaktusa albo efekt niewłaściwych warunków uprawy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
Re: Hey
Jak dokładnie opiekować się kaktusami to ludzie książki piszą ;) Nie zalewaj. Daj im słońca i odpowiedniego podłoża (tu Tomek ostatnio wiele napisał na forum). Zimą daj im odpocząć - jak i któremu to zależy od rodzaju i warunków, jakie możesz zapewnić a na ten temat nic nie wiemy. Czy masz piwnice? A może jasne pomieszczenie? Jakie temperatury możesz osiągnąć (okolice 10')?luczek95 pisze: PS jeszcze w tym aktualnym miejscu roślinka ożył tzn rosną nowe człony, gałązki czy jak to nazwać...
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Moje... wszystko