Pelargonia - choroby, szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Post »

Witam!

Na pelargonii, którą jakiś czas temu dostałem od siostry w prezencie, dostrzegłem właśnie obecność - na 3 liściach - małych zielonych gąsienic (ok 0,5 cm), które manifestują swoją obecność w charakterystyczny dla gąsienic sposób, tzn. wygryzają zieloną część liścia od spodu tak że zostaje tylko przezroczysta, jakby pergaminowa, błonka (zdjęcia - mam nadzieję - dadzą wyobrażenie o co mi chodzi):

Czy jakąś chemią da się problem rozwiązać (do poniedziałku dysponuję jedynie Nomoltem)?

Pozdrawiam
--
LeHardi

Zdjęcia nieaktywne/norbert76
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pryśnij Nomoltem skoro go masz (1ml na 1 l wody) - na przyszłość skuteczniejszy byłby Actellic lub Mospilan. :wink:
LeHardi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 maja 2009, o 22:26

Post »

Wielkie dzięki, a czy np Karate Zeon się do tego celu nadaje (znalazłem go właśnie w swoich zapasach)? Jeśli tak to w jakich proporcjach? W ulotce są wspomniane gąsienice, ale inne stężenie środka jest podane w przypadku drzew owocowych, inne w przypadku roślin zielarskich, a inne ozdobnych (tylko w przypadku tych ostatnich nie ma wymienionych gąsienic) - to jak stosować w przypadku pelargonii? ) 0,5 ml na 1 litr cieczy?

Pozdrawiam
--
LeHardi
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pierwsze Karate będzie skuteczne jeśli oprysk będzie wykonany w temp. poniżej + 19 stopni, jeśli idzie o stężenie to dla ozdobnych to już 0,3 ml na 1 l wody powinno być wystarczające, dawka 0,5 ml nie zaszkodzi. :wink:
Chat

Post »

Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Moje pelargonie zaatakowała dziwna choroba. Roślinki rosną w skrzynkach na tarasie. W dużym nasłonecznieniu. Wg mnie podlewane i nawożone wg zaleceń. Chore liście żółkną, a nowe pędy zamierają. Jak temu zaradzić.

Zdjęcia nieaktywne/norbert76
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Post »

Witam!
Moim, do niedawna pięknym, pelargoniom bluszczolistnym w zastraszającym tempie schną liście :( :(
Czy są jeszcze do uratowania :?: :?: :?:
Będę wdzięczna za porady jak im pomóc.
Załączam linki do zdjęć:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fa5 ... 67d42.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f6d ... 5a1b3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/371 ... 6a8ff.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fe ... 4e02a.html
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli liście żółkną i mają plamy- za sucho...
Jeżeli liście zasychają i maja jasnożółte plamy- choroba wirusowa- należy zniszczyć rośline- nie wolno z niej brać sadzonek!
Jeżeli liscie i łodygi czerwienieja- zbyt niska temperatura...
Jeżeli nóżka i liście ciemnieją i gniją- choroba grzybowa z nadmiaru wody- roślina nie do uratowania
Jeżeli duzo zniekształconych pędów na roslinie-choroba bakteryjna- roślina nie do uratowania- nie wolno brać z niej sadzonek!...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p

Post »

Nelu :)
dziękuję za odpowiedź. Przepraszam, że dziś dopiero się odzywam. Miałam awarię komputera.
Z tego co teraz dzieje się z moimi pelargoniami wnioskuję, że kwiatki w czasie upałów miały za gorąco i za sucho. Zbyt przepuszczalne podłoże szybko wysychało na południowym, bardzo nasłonecznionym balkonie. Dużo żółtych i suchych liści oberwałam. U nasady tych usuniętych już wyrastają nowe, zdrowe pędy :). Tylko mam problem: jak poobrywać wszystkie suche liście z takiej "kaskady". Ani z góry, ani z doły nie obejmuję całości :(
Na dziś pelargonie wyglądają tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorotka255
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 maja 2010, o 17:10

Re: Pelargonie - choroby, szkodniki

Post »

Witam wszystkich :wit .
Dotychczas zaglądałam tu żeby poszerzyć swoją wiedzę, ale tym razem nie znalazłam odpowiedzi ;:185 więc bardzo proszę bardziej ode mnie doświadczonych miłośników pelargonii o pomoc.

Kupiłam pelargonie w sklepie Fuchsia Hybrida. Odmiana Zebra Lee (zwisająca) przyszła z takimi liśćmi, ponoć po opryskach na wciornastka (wg. sprzedawcy). Zwróćcie uwagę na widoczne już jaśniejsze plamy na liściach Zebra Lee, ten objaw się z czasem nasilił.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po dwóch dniach wyglądało to tak:

Obrazek

Usunęłam zmienione liście i zastosowałam oprysk Grevitem.
Dwa tygodnie temu wyglądało to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo na liściach drugiej odmiany Crocodaile (też zwisająca) pojawiły się takie pergaminowe plamy

Obrazek

Obrazek

Początkowo podejrzewałam, że to korkowatość liści. Sadzonki miały bardzo mokre podłoże.
Trochę je przesuszyłam, podlewam letnią wodą tak, aby miały ziemię tylko lekko wilgotną. Nie polewam liści. Stały na oknie południowym, które w dzień było uchylone miały więc chłodniej i był ruch powietrza, ale nie bezpośrednio na rośliny. Jeden raz zasiliłam 1/2 dawki dla roślin zielonych, bo niepokoiły mnie te jaśniejsze plamy na liściach przypominające chlorozę. Zgodnie zresztą z zaleceniem sprzedawcy.
Teraz te przebarwienia lepiej widać i są podbarwione na czerwono.

To były zdjęcia sprzed dwóch tygodni. Pelargonie są już na balkonie. Obecnie zmiany się nasiliły, przy czym nie występują zawsze razem na tym samym liściu. Przeniosły się też na wilca ziemniaczanego rosnącego razem z pelargoniami.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i pytanie co to może być i co ja źle robię?
Awatar użytkownika
adrianic
1000p
1000p
Od: 4 maja 2010, o 21:03
Kontakt:

Post »

Opryskaj jeszcze amistarem lub topsinem - czymkolwiek na rdzę pelargonii - dwa opryski co kilka dni
maaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2012, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich! I proszę o pomoc, może ktoś się spotkał z czymś takim?
Mam /miałam :( w skrzynkach balkonowych pelargonie bluszczolistne. Jeszcze wczoraj całkiem dorodne. Dzisiaj rano przeżyłam szok. Pelargonie wszystkie zwiędły, mimo, że były wczoraj podlewane. Upału nie było.
Ponieważ w ciągu dnia liście i pączki kwiatowe więdły dosłownie w oczach, przyjrzałam się im bliżej. I co się okazało? Liście wyglądają tak, jakby ktoś polał je wrzątkiem. Dosłownie - jak szpinak rzucony na patelnię :shock: Wzięte w rękę rozmazują się. Nie mam nawet czemu zrobić zdjęcia, z pelargonii zostały gołe kikuty :cry:
Nie traktowałam kwiatów niczym żrącym, nie podlewałam wrzącą wodą, tym bardziej po liściach. Nie przelałam - pelargonie mam w skrzynkach co roku, od wielu lat, i nigdy! czegoś takiego nie było.
Czy ktoś pomógłby mi wyjaśnić, co się takiego stało? Czy to jakaś choroba? Ale ... choroba tak nagle atakująca i wykańczająca w jedną noc wszystkie kwiaty, w skrzynkach o łącznej długości 3m?
Sąsiadów mieszkających wyżej nie podejrzewam o złośliwość. Nie przemarzły, bo nie było mrozu. Nie padał deszcz. Co się mogło stać? ;:145
elkaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2012, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niedawno na moich pelargoniach pojawiły się takie oto robale

Czy wiecie co to jest, i jak to ewentualnie zwalczyć ?
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p

Post »

Elkaw :)
Moje pelargonie zonale o tej porze zżerają gąsienice motyla listkowca cytrynka. Są smukłe, zielone z jasnymi paskami wzdłuż boków ciała. Ta na Twoim zdjęciu wygląda jakby zaczęła się już przepoczwarzać.
Walczę z nimi pryskając rośliny środkiem owadobójczym i zbierając większe gąsienice ręcznie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”