Skrzyp - jak z nim walczyć ?Jakie opryski są skuteczne?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rene.sans
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2007, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

OTÓŻ

Post »

Otóż :wink: wolałbym nie ryzykować i zbierać skrzyp ze stanowisk nie pryskanych chemikaliami. Skrzyp występuje tak powszechnie że nie ma sensu narażać się na zatrucie. Zdrowia życzę.
żyć w zgodzie z Naturą, bo gdy ta się na nas wypnie... (moje, własne)
piotrek20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 cze 2007, o 16:59

Post »

tylko ze własnie na naszych terenach mało go . wiec prosił bym o porade
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Z tego co wiem to jest kilka gatunków skrzypa w Polsce, w tym dwa bardzo pospolite, jeden leczniczy drugi wręcz przeciwnie, więc dobrze sprawdź czy masz odpowiedni. Po roundapie nie wolno jeść :!: Skoro rośliny są to znaczy że nie widać jeszcze działania.. a więc są zatrute. Skrzyp powinien wygadać na spalony po użyciu tego środka, trucizna wchodzi do rośliny i niszczy ją wraz z korzeniem. Nie ryzykuj. Ponadto, chemikalia utrzymuja się w glebie minimum 4 miesiące, po tym okresie wolno cokolwiek sadzić w miejscu pryskania.. stąd wniosek że po 1,5 miesiąca to będzie próba samobójcza.. :shock:
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Skrzyp jest jedną z niewielu roślin nie reagującą na Round-Upa. Trzeba zmienić środek - może Chwastox, może Starane?

Poza tym RU jest systemiczny, wg wszystkiego, co się czytuje, to nie zatruwa gleby. Na ile to jest prawdą?

B.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

To nie prawda... to znaczy dziala na skrzyp bo ja wykonczylam tak mojego na 4 arach, ale nie jest dostatecznie skuteczny.. bo po 4 miesiącach czyli po czasie kiedy możnaznów sadzić wyrosł nowy skrzyp, prawdopodobnie chemia nie doarla do koncow korzeni, które mogą mieć ponad metr długości..
Nie wiem jak z tym zatruwaniem gleby, pisało żeby odczekać więc coś na pewno na jakić czas zostaje.
piotrek20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

w takim razie nie ryzykuje . dzięki za pomoc . a tak na marginesie to czytałem artykuł ze ran dap powoduje raka piersi i powoduje poronienia u kobiet.. gdzieś na jakiejś stronie było, ciekawe czy to prawda czy mit. jeszcze raz
DZIĘKUJE WAM ZA POMOC W PODJĘCIU DECYZJI!!!!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na temat długiego (albo nie) utrzymywania się Roundupu w ziemi dużo można poczytać na forum Muratora. Userzy dają tam cytaty z jakichś badań, materiałów informacyjnych i różne swoje doświadczenia, dyskutują tak zawzięcie, że to niemal kłótnia "na temat" :shock:

Mnie przekonuje teoria o szybkiej biodegradacji Roundupu i, co za tym idzie, o jego nieszkodliwości. A jeść chwastów, szczególnie pryskanych jakąkolwiek chemią, NIE ZAMIERZAM!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
piotrek20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

do nalewka . jakich chwastów ? czy nie wiesz ze skrzyp polny jest bardzo popularnym ziołem i cenionym??? na jakim ty świecie żyjesz? myślisz ze ja byle chwasty dla hecy bym stosował? zastanów sie zanim coś następnym razem nie mądrego napiszesz!
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

dla jednego róża będzie chwastem dla innego skrzyp.
Po co toczyć te boje.
Perz jest chwastem dla większości a to też zioło, nie wspomnę o mniszku,babcei innych "niby" chwastach/ziołach.
żeby pisać, trzeba troszkę wiedzy.
proponuję poczytać choćby w Wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyp_polny
Skrzyp polny - Wikipedia, wolna encyklopedia
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

piotrek20 pisze:do nalewka . jakich chwastów ? czy nie wiesz ze skrzyp polny jest bardzo popularnym ziołem i cenionym??? na jakim ty świecie żyjesz? myślisz ze ja byle chwasty dla hecy bym stosował? zastanów sie zanim coś następnym razem nie mądrego napiszesz!
Piotrze,
1. dla mnie coś, co do czego mam wątpliwość, nie nadaje się do jedzenia. A ze skrzypem walczę w ogrodzie, więc dla mnie jest chwastem, kropka.
2. wiem, że skrzyp jest cały świetny, ale wolę go brać w tabletkach. I biorę od kilku lat systematycznie :)
3. żyję na TYM świecie, na TAMTEN się jeszcze nie wybieram :P
4. o Tobie nie pisałam, poczytaj mojego posta jeszcze raz
5. nie znam Cię, nie wiem, co robisz dla hecy
6. na ogół przed napisaniem czegokolwiek - myślę. Na forum jeszcze wciskam Podgląd, czytam ponownie i jakby co, łagodzę swoją wypowiedź, bo "pisane słowo jest wieczne".

To wszystko, co mam do powiedzenia na ten temat. Ale o Roundapie chętnie jeszcze podyskutuję :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
piotrek20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

do Nalewka .wybacz poniosło mnie . przepraszam za ton!! w sumie każdy ma inny punkt widzenia , na moim poletku skrzypowym wszystkie inne rośliny to chwasty.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie ma sprawy ;:7
grzechu7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2007, o 08:10

Jak usunąć skrzyp w kalafiorach ?

Post »

Jak usunąć skrzyp w kalafiorach ? - no i właściwie tyle
!!!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Teraz kiedy kalafiory rosną i dojrzewają?
Wydaje mi się,że tylko opielić. :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Ja tez uważam że najlepiej je powyrywać i zalać wodą tak aby powstała gnojówka lub odwar i podlać np. porzeczki. Natomiast ja czasami pozostawiam je tak żeby rosły bo rozkładając się dają cenne składniki odżywcze roślinom.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”