Świerk (Picea) - choroby, szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raczej nie...
Poczytaj o Chrysomyxa abietis, porównaj. Rdza złotawa świerka.
Amistar, Bayleton, Domark, Score, Saprol.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obawiam się, że masz rację :evil: po powiększeniu zdjęcia lepiej widać telia
Ta walka będzie trudniejsza!
Powodzenia!
hayden123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2009, o 16:39

Świerk srebrny-problem

Post »

Witam,
przeczytałem całe forum, ale im więcej czytam, tym bardziej mam wątpliwości. W ogrodzie mam posadzony srebrny świerk. Drzewo ma prawie 20 lat i ok. 12 m wysokości. Do tej pory był ładny. Ale od jakiegoś czasu (od maja) zaczyna od dołu i od pnia tracić igły. Robaków jako tako niewidzę, pajęcznynki są, ale robia je pająki, choć może i nie tylko one, bo w niektórych miejscach wiszą pojedyncze igiełki na niewidzialnych niteczkach. Dwa tygodnie temy spryskałem całe drzewo "Proplantem", a dziś zabieg powtórzyłem. Tak mi polecono w sklepie ogrodniczym. Mam być szczery, to zbytnio poprawy nie widzę. Załączam zdjęcia prośbą do ekspertów o diagnozę, a także o podanie nazwy najbardziej odpowiedniego preparatu. Zrobię wszystko, aby ocalić te drzewo, ale bez fachowej pomocy nic nie zdziałam. Z góry dziękuję Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

U moich ( 8 latek) w tym roku zrobiło się podobnie- opryskałam decisem i na razie nie pogarsza się ich stan bo wiadomo co odpadło to odpadło :lol:
Zerknij do mojego ogródka i zobacz czy takie same są objawy
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Dla ułatwienia zdjęcie na 25 stronie :wink:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Z opisu wynika, że objawy jak u mnie. Kilka osób podejrzewało przędziorka, inne jakiegoś grzyba, więc pryskałam, topsinem i na przędziorki na zmianę. Chyba się zatrzymało. Ja osobiście podejrzewam przędziorka.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Dolne gałęzie wg. mnie są do usunięcia :?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A to niby po co? Zeszpecić roślinę?
Sucha igła zleci. W przyszłym roku da przyrost, a jeśli przędziora się wytłucze, to już będą uiglone przyrosty z dwóch lat. W trzecim roku nie będzie śladu.
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Widziałam ostatnio stare świerki i tuje u kogoś w ogrodzie.Zaczynam myśleć, ze krzewy i drzewa iglaste są przeurocze, dopóki sa małe. Gdy są już duże - zaczynają coraz gorzej wyglądać. I co będziemy z nimi robić? Wymieniać na młodsze?
hayden123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2009, o 16:39

Post »

Dziękuję za diagnozę. Niepotrzebnie straciłem czas opryskując go na całkiem inną dolegliwość :? Jutro kupię Talstar i opryskam drzewo. Mam nadzieję, że uda mis ię je uratować. Wycinać starych drzew niewarto (i bez pozwoplenia nie można) - zawsze to zieleń - a zimą brakuje tego koloru.
Jeśłi macie jakieś sugestie co do środków zwalczających, to też bedę wdzięczny za podzielenie się swoim doświadczeniem :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Conika brązowa plama

Post »

Mam problem ze świerkiem Conika .W tym roku pojawiła się na nim brązowa plama,młode pączki są zielone, ze starszych przyrostów obsypują się igły, jak uschnięte.Zastosowałam oprysk od przędziorków,chociaż nie widać ani pajęczynki ani pajączków, opryskałam też od grzybów i szkodników ssących ale niestety nie widzę poprawy.Może ktoś mi podpowie co jeszcze mogę zastosować?
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Iglaki - wirus, susza czy inna zaraza?

Post »

Witam,
Wygląda to jakby jakaś choroba przenosiła się z jednego iglaka na drugiego. Te środkowe w donicach były kupione jako jasne (jasnozielone), ale raczej nie były aż tak żółte. Może jest to kwestia jednorazowego przesuszenia, ale raczej regularnie podlewane.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

co z tym robić?
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie ta zaraza dotknęła świerki karłowe i coniki.
Poradzono mi aby podlewać Previcurem lub Proplantem w dwóch dawkach z siedmiodniową przerwą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”