Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Malkav
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2009, o 15:12

Post »

Witam ;)
Już od dawna śledzę Wasze wypowiedzi i w końcu mogę pochwalić się moją roślinką^^
Została zasadzona 9 lipca. Co sądzicie ?:
Obrazek
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MI TEŻ JEDNA ROŚLINKA ZAKWITŁA :) W KOŃCU :
Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:63 a twoja ile ma lat?
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

oj tego to nie wiem, kupiona była w zeszłym roku, ale raczej niewiele bo była bardzo pędzona (rosła w zwykłej ziemi ) dlatego też wydaje mi sie że ma cieniutki prosty pień a nie zgrubiały kaudex...
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 cze 2009, o 17:15

Post »

Śliczne kwiatuszki :) też mam takie małe siewki, ale strasznie nie równo mi wschodzą. Nie wiem od czego to zależny bo tak samo je potraktowalam :> a jedne już są dość wysokie a inne dopiero wychodzą z ziemi
bialykruk
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 kwie 2009, o 00:42

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Witam wszystkich!
Po kilku nieudanych próbach udało mi się wyhodować 29 adenium :D Wschodziły różnie i ta najstarsza nie jest wcale największa. Mam pytanie czy mogę już zacząć nawożenie czy lepiej się wstrzymać do wiosny??
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Może na początek jakimś takim którym nie da sie przenawozić?
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

nawozić pewnie że można tylko niewiele, lepiej zminijszyć dawkę podaną na opakowaniu - i chyba zacząć używać do podlewania innej wody - ten biały osad na ziemi do świadczy chyba o bardzo twardej wodzie (też taki miałem poki nie zmieniłem kranówki na destylowaną lub przegotowaną i odstan a wode...)
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje prawie 2-miesięczne maluszki rosną i chyba mają się dobrze, za wyjątkiem uszkodzonej roślinki - pieńka. Pewnie też by żyła, gdyby nie moja głupota ;:223 Zaczęła wypuszczać nowe listki i wpadłam na pomysł (głupi), żeby ją w takim razie podlać. Efekt - na drugi dzień się przewróciła, ułamała się (zgniła?) przy samej ziemi.
Reszta na szczęście ma się dobrze. Strasznie się cieszę, bo pierwszy raz urosło mi coś z nasionek (poza trawą, chociaż z trawą też różnie bywało :? )

Obrazek Obrazek Obrazek

Te w ziemi kaktusowej rosną wolniej i mniej przybierają na objętości:

Obrazek

No i otatnia, która się zatrzymała we wzroście. Dopiero w sobotę zorientowałam się, że wsadziłam ją w samo włókno kokosowe i może dlatego tak słabo rosła:

Obrazek
pinezka84
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

śliczne :) Ja z moimi jeszcze eksperymentuję, ale wiem na pewno już, że najgorzej rosną w ziemi do wysiewu z piaskiem a najlepiej te które wsadziłam do kamyczków takich ze sklepu zoologicznego do akwarium z odrobiną ziemi i piasku. Wcześniej trzymałam miedzy ręcznikami papierowymi mokrymi aż nie było widać że "pekły" i wypuściły korzeń. Jak wsadzałam od razu do ziemi to albo robiły się miękkie nasionka albo w ogolę nic się z nimi nie działa albo dłużej to trwało. To jak na razie tyle :)

Ciekawostka-> http://adenium.tucsoncactus.org/31.jpg http://adenium.tucsoncactus.org/32.jpg same kamienie z wierzchu :D ciekawe na 2 zdjęciu widać ze pod kamieniami coś jeszcze jest
Awatar użytkownika
pingu
1000p
1000p
Od: 23 maja 2009, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie te ładniej rosnące są w mieszance włókna kokosowego, ziemi kaktusowej i kilku czipsów kokosowych. Ale proporcji nie podam, bo mieszałam na oko. :D No i chyba już ze 2 razy je nawoziłam nawozem kaktusowym.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje, już półroczne - też mają się dobrze - puchną i puchną. Stoją na balkonie, przez kilka godzin w pełnym słońcu. Martwiłem się bo na jednej zaczęły marnieć - więdnąć listki. Jednak teraz po kilku dniach z każdego miejsca po (zwiedniętym) listku - wyrastają nowe pędy: Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
ruda806
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2009, o 21:13

Post »

Ale super rozkrzewione będzie:) Moje też rosną raczej w szerokość i widać zaczątki tylko dwóch gałązek:)
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”