Mój piękny ogród- anulka cz.1 2007 r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anulko, powiedz co to za roslinka na przedostatnim zdjęciu? Bardzo mi się podoba.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

To jest pysznogłówka inaczej monarda.Występuje jeszcze w innych kolorach(rózowym,amarantowym,białym).Nasiona możesz kupić w Rajskim i sama wysiać lub gotowe byliny.Tu w ogrodzie mam mało ,ale jadę na działkę i jeśli tam kępa się rozrosła to Ci przywiozę :D Jak zrobi się cieplej to zawiozę Cię do fajnych ogrodnictw
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

anulka pisze:Jak zrobi się cieplej to zawiozę Cię do fajnych ogrodnictw

Czyżby do Was zawitała już zima dziewczyny? :D :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Anulko - absolutnie nie zapomniałam o Tobie i zagadkach.
Jeszcze wczoraj czytałam "smutny "post basiakam :wink: :D ,bywam,bywam wszędzie lecz
nie wszędzie i nie zawsze zaznaczam swoją obecność.
Jestem jednak prawie na bieżąco ż wiadomościami z wszystkich ogrodów na forum.

Anulko!
Czy TY znasz nazwy swoich roślin ,któte przedstawiasz nam jako żagadki?
Czy też one są zagadką również dla Ciebie? :D :wink:

1.Palczycha Sauromatum venosum

Obrazek

2.Szkarłatka chińska Phytolacca clavigera

Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję za rozwiazanie moich zagadek ;:12 Ja może te nazwy znałam ,ale zapomniałam więc i dla mnie to były zagadki :D A do Basi idę na kawkę w piątek i juz nie będzie smutna :wink:
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Anulko, jesteś nieoceniona.Obrazek Tylko czym ja Ci sie odwdzięczę....hmm...muszę pomyśleć.
Zadzwonię tak jak obiecałam.

KaRo inaczej byś mówiła jakby u ciebie tak lało i gwizdało ;:106
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

[quote="anulka"]Dziękuję Ewelinko za odwiedziny ;:12 Właśnie wczoraj czytałam Twoje przepisy .
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moje przepisy ??? Przepisy na co ? :shock:
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Sama nie wiem na co? ;:125 Za duzo tego wszystkiegoi nie daję rady z pamięcią :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Anulko wpadłam do twojego ogrodu dopiero teraz bo jakoś nie miałam czasu wcześniej i jak bym zobaczyła siebie. Też uwielbiałam sprowadzać nowe rośliny rzadko spotykane i oryginalne. Większość z nich znam ale zaskoczyłaś mnie bodziszkiem. Mam kilka odmian, ale tego żałobnego nie. Czy mogłabyś zrobić fotkę jeszcze raz z bliska samego kwiatka? Jest przepiękny. No i proszę o przepis na jabłuszka -też mam rajską jabłonkę balerinę. Ma czerwone liście i purpurowe owoce wielkości moreli.
Ogród i jeszcze działka - kiedy Ty masz czas na relaks? Żeby w takim stanie utrzymać ogród to trzeba w nim pracować od rana do wieczora a co z resztą?
Oj będę wpadać do Ciebie i to często.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj Grazynko masz rację.Ja juz ledwo zipię.Wszystko na głowie i jeszcze rosliny.Własnie dzisiaj postawiono mi diagnozę -przeciążenie stawów :cry: A jutro jadę na działkę i muszę połozyc folię do oczka no i chwasty :evil: zlikwidować.W niedzielę jadę do ogrodnictwa ,gdzie mają rarytaski :D i znowu cos przytargam.
Bodziszka ,jak chcesz to mogę Ci wysłac -mam go sporo.Szybko się rozsiewa ,ale teraz juz nie kwitnieSpróbuj powiekszyc zdjęcie.Jak coś będziesz chciałaz moich roslin to daj znać na pw.
Relaks to ja mam w łózku wieczorem ,jak się kładę spać :D Padam ,jak kłoda.No i jeszcze praca ,dzieciaki i chora mama.
Ja tez często do Ciebie zaglądam i podziwiam Twoje kwiatki.Szkoda ,że nie mieszkamy blizej :D
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja jabłuszka robię już od kilku lat i robią furorę.Podaję je na święta do potraw ,ale najczęsciej są obgryzane ,jako przekąska.

1 kg rajskich jabłek,1 łyzeczka kwasku cytrynowego, kilka gozdzików i cynamonu (ja nie daję)
zalewa-0,50 cukru,0,4 wody,0,1 octu

Jabłuszka umyc nie obierać z ogonków.Aby nie pękały mozna ponakłuwać igłą (zawsze pekają).Zagotować wodę z kwaskiem i na gotującą wrzucić jabłka.Gotować 2-3 min-tak ,aby się nie rozgotowały.Całośc zalać zimną wodą i odstawic na kilka godz,Zimne jabłuszka układać w słoikach .Zagotować wodę z cukrem i jak się rozpuści dodać ocet(zalewę można zrobić bardziej słodką lub winną)Gorącą zalewą napełniac słoiki i pasteryzować 20 min lub nie pasteryzować i zamykać do góry dnem.Pychotka-polecam :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Anulko - proszę :!: :!: :!: - nie zaharowywuj się tak, bo nie warto. Moja mama też kiedyś tak tyrała a dzisiaj ma hiper reumatyzm , chore serce, cukrzycę i Bóg wie co jeszcze. Całkowicie zdana na moją opiekę, ma coraz większe problemy z chodzeniem. Czy też chceż tak skończyć? Ja też tak robiłam , ale patrząc na mamę stwierdziłam że nie warto. Kto będzie pamiętał o tym , że mam tyle pięknych kwiatów, a i tak połowa z nich z czasem wypadnie. Szkoda sił, zdrowia i czasu. Ktoś powiedział :
- To zaiste zadziwiające - ludzie najpierw poświęcają zdrowie, żeby coś mieć, zaimponować , zdobyć pieniądze - za wszelką cenę - a potem to wszystko poświęcają żeby odzyskać zdrowie.
Czy warto poświęcać życie i zdrowie tylko dla pracy ? A gdzie czas na odpoczynek, refleksję, radość z dobrze wykonanej pracy? Czy nic oprócz pracy człowiekowi się nie należy?
Anulko zwolnij tempo, bo możesz nie wytrzymać - proszę :!: :!: :!:

Anulko - dzięki za przepis , ja swoje zagotowywałam normalnie i też były dobre. Ale spróbuję po twojemu. Chętnie wymienię bodziszek na dzwonka. Odezwij się na kogra55@tlen.pl - jeśli możesz podaj swój email żebym przez przypadek nie wykasowała twojego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Anulko ale kiedy je zrywać?.żeby nie za wcześnie i nie za póżno po czym poznać że są gotowe do słoika? :wink:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”