Piwniczka ziemna - nasadzenia
Piwniczka ziemna - nasadzenia
Chiałałbym ciekawie zaaranżować piwniczkę ziemną i proszę o pomoc.
Piwniczka jest dopiero co obsypana ziemią i nie chcę żeby zarosła trawą.
Na razie mam dwie koncepcje:
1. obsadzić różnymi odmianami trzmieliny i niskimi jałowcami
2. Coś w stylu skalniaka. Wapienne kamienie i trochę górskiej roślinności.
Proszę o podpowiedź jakie gatunki dobrze trzymają ziemię aby się nie obsuwała. Będę wdzięczna również za zamieszczenie zdjęć.
I jescze jedno: teren nasłoneczniony, wejście do piwniczki od strony północnej.
pozdrawiam,
Agnieszka
Piwniczka jest dopiero co obsypana ziemią i nie chcę żeby zarosła trawą.
Na razie mam dwie koncepcje:
1. obsadzić różnymi odmianami trzmieliny i niskimi jałowcami
2. Coś w stylu skalniaka. Wapienne kamienie i trochę górskiej roślinności.
Proszę o podpowiedź jakie gatunki dobrze trzymają ziemię aby się nie obsuwała. Będę wdzięczna również za zamieszczenie zdjęć.
I jescze jedno: teren nasłoneczniony, wejście do piwniczki od strony północnej.
pozdrawiam,
Agnieszka
Pierwszy raz słyszę,że skalniaki kiepsko trzymają ziemię i do tego trzeba je sadzić od nowa...Ja swój skalniak zbudowałam bez odrobiny zaprawy, układałam kamienie wprost na górce ziemi.Teraz, po 2,5 roku chciałam niektóre usunąć - trzeba było podważać łomem i to wcale nie dlatego ,ze je ziemia oblepiła. Kłębowisko drobnych korzeni roślin skalnych utworzyło coś w rodzaju filcu, który tak mocno je trzymał. Na przydomowym skalniaku - założonym ok. 10 lat temu , nie dosadzałam od tamtej pory żadnej rosliny, więc nie rozumiem , dlaczego "trzeba je sadzić od nowa"?AurorA pisze:Jak masz dużo czasu to daj skalniaki, a jak chcesz mieć bezobsługowo to posadź jałowce Wiltoni, procumbens, Blue Carpet itp.
Skalniaki kiepsko trzymają ziemię i co jakieś dwa lata trzeba je sadzić od nowa.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście że zrobić skalniak. Podnóże skarpy piwnicy można obramować niskim suchym murkiem, zabezpieczy to przed wymywaniem ziemi, a następnie na skarpie poukładać kamienie, wkopując je na 1/3 w podłoże, tworząc z nich tarasowe półki. Nie musi być ich cała masa, tych kamieni, mogą być te półki porozkładane na całej powierzchni skarpy, i nie koniecznie przylegając jedna do drugiej, mogą być między tymi tarasami poukładane większe kamienie, coś takiego na przykład
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
rośliny skalne bardzo szybko się rozrastają gdy maja wolną przestrzeń, ale ich żywot jest krótki - ładne rośliny są tylko na obrzeżach a serce kępy zamiera dlatego aby prezentowały się ładnie należy stosunkowo często sadzić na nowo (usuwamy martwe serce i wsadzamy w to miejsce młode sadzonki z obrzeży kępy) utrzymanie skalniaka z szybko rosnącymi gatunkami typu rozchodniki, tymianki, mcierzanki, goździki, rojniki czy floksy szydlaste jest bardzo pracochłonnePola42 pisze: nie rozumiem , dlaczego "trzeba je sadzić od nowa"?
Nie mów że skalniaki dobrze trzymają ziemię bo korzenią się one bardzo płytko mogąc spajać tylko cienką wierzchnią warstwę
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
Ja również zachęcam do budowy skalniaka. Sama byłam ostatnio w takiej sytuacji. Miałam piwniczkę ziemną obsadzoną najprawdopodobniej cyprysikiem. Od strony ogrodu nie wyglądało to ciekawie, chyba zachorował i niszczał w oczach. Poza tym chciałam to miejsce jakoś uatrakcyjnić i właśnie dziś zakończyła się budowa skalniaka z dość dużą kaskadą. Pozostaje teraz wybrać roślinki i cieszyć się widokiem bo zmiana jest kolosalna. Jak skalniak będzie gotowy wstawię fotki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Fotki możesz wstawiać już teraz, będziemy obserwowali zmiany wyglądu piwniczki. Jak wyglądała wcześniej i po skalniakowo kaskadowym "liftingu"Pauli pisze: Poza tym chciałam to miejsce jakoś uatrakcyjnić i właśnie dziś zakończyła się budowa skalniaka z dość dużą kaskadą. Pozostaje teraz wybrać roślinki i cieszyć się widokiem bo zmiana jest kolosalna. Jak skalniak będzie gotowy wstawię fotki.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
Wygląda rzeczywiście ciekawie. Może mała sugestia, te wolne przestrzenie wysyp drobnym kamiennym grysem np. Serycytowym, o frakcji od 0 do 8 mm. Zapobiegnie to wysychaniu podłoża i uchroni przed chwastami, poza tym wygląda to bardziej naturalnie. Np. coś takiego
To skalniak z kaskadą mego projektu, w ogrodzie Goni@k
Drugą sprawą są kamienie, osobiście bardziej bym je wkopał w podłoże, tak ok 1/3 ich wysokości zagłębił bym w gruncie, będzie to wyglądało bardziej naturalnie, tak jak w naturze tzw. wychodne, tzn. fragmenty naturalnej skały wychodzącej z podłoża.
To skalniak z kaskadą mego projektu, w ogrodzie Goni@k
Drugą sprawą są kamienie, osobiście bardziej bym je wkopał w podłoże, tak ok 1/3 ich wysokości zagłębił bym w gruncie, będzie to wyglądało bardziej naturalnie, tak jak w naturze tzw. wychodne, tzn. fragmenty naturalnej skały wychodzącej z podłoża.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne