Kolekcja Agaty :-)))
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
-
- ZBANOWANY
Tak sobie myślałem i myślałem trochę czasu i wymyśliłem jakiego storczyka przypomina mi twoja hybryda:
Phalaenopsis Hermione
Możliwe, że ma coś w sobie w genach z niego. Albo z innych dalekich krzyżówek Phal. lueddemanniana lub Phal. stuartiana
Phalaenopsis Hermione
Możliwe, że ma coś w sobie w genach z niego. Albo z innych dalekich krzyżówek Phal. lueddemanniana lub Phal. stuartiana
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takiego samego, to jest przecież Pink Panther, mój tez pachnie, ale delikatnie, słabiej niż inne pachnące. Ciekawe to "Twoje" wybarwienie, mój zaczyna kwitnienie ciemnymi kwiatami, a kończy takimi właśnie jasnymi jak te Twoje, ale to już jak dobrze wyblakną od światła
Tak sobie myślę, że te w sklepach często nie pachną na skutek stresu, braku naturalnego światła i dostępu świeżego powietrza..? No i oczywiście pod koniec kwitnienia, jeśli się na takiego trafi...
Tak sobie myślę, że te w sklepach często nie pachną na skutek stresu, braku naturalnego światła i dostępu świeżego powietrza..? No i oczywiście pod koniec kwitnienia, jeśli się na takiego trafi...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Pachnąca Różowa Pantera muszę chyba swoją obwąchać
moja też jak zakwita ma ciemniejsze kwiaty, a jak zaczyna przekwitać to właśnie bledną jej cętki choć zauważyłam przy ostatnim kwitnieniu że część kwiatów od razu była bledsza, a potem zaczął się przedłużać pęd i kwiaty mają intensywniejszy kolor
moja też jak zakwita ma ciemniejsze kwiaty, a jak zaczyna przekwitać to właśnie bledną jej cętki choć zauważyłam przy ostatnim kwitnieniu że część kwiatów od razu była bledsza, a potem zaczął się przedłużać pęd i kwiaty mają intensywniejszy kolor
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- ZBANOWANY
Tak się rozkłada podział gatunków w tej hybrydzie. Chciałem rozpisać jako drzewo genealogiczne całość tj. jakie phal. składają się na tą krzyżówkę, ale jest ich strasznie dużo.
Phal. Pink Panther (Phal. Zondine Rose x Phal. Zauberrose)
Dalej wpisując tutaj (w Genus wpisać Phalaenopsis, a w Grex nazwę czyli Pink Panther lub kolejne jakie chce się sprawdzić). Można sprawdzić i dojść do phalaenopsis czystych gatunków.
Mi trochę czasu to zajęło i dało nową lekcję o Phalaenopsis, który się nazywa rimestediana. Jest w RHS zapisany jako gatunek, a literatura podaje, że to bardzo trudna do opisania lecz naturalna odmiana phal amabilis gdyż jej główne cechy to cechy phal amabilis. Naturalnie występuje na Jawie. Trochę mocniej jest wybarwiony i ma większe płatki.
W Phal. Pink Panther dalekim krewnym jest Phal. Elizabethae. I tutaj pojawia się dziwny zapis tej krzyżówki ponieważ jest to Phal. amabilis x Phal rimestadiana. Czyli generalnie Phal. Elizabethae to również gatunek lecz o specyficznych cechach wybarwienia kwiatów, ich rozmiarach.
Taka sytuacja została wytworzona przez złe nazewnictwo przed XX wiekiem. W późniejszych latach Phal. rimestadiana uzyskał nazwę synonimiczną Phalaenopsis amabilis var. rimestadiana (Linden 1901).
Mam nadzieję, że to kogoś również zaciekawi.
-
- ZBANOWANY
He he. Znalazlem wątek, w którym ktoś w bardzo podobny sposób przedstawił to co ja powyżej. Wypisał również wszystkie hybrydy, które są przodkami phal. pink panther. TUTAJ
Nazwa krzyżówki
Parent receveur - dawca nasion
Parent donneur - dawca pyłku
Déclaré par: - Zarejestrowany przez
Créateur: - Twórca krzyżówki
Date d'enregistrement - data rejestracji
Nazwa krzyżówki
Parent receveur - dawca nasion
Parent donneur - dawca pyłku
Déclaré par: - Zarejestrowany przez
Créateur: - Twórca krzyżówki
Date d'enregistrement - data rejestracji
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Agita dziękuję za info,nie wiedziałam że ten falek ma jakąkolwiek nazwę
Mój też pachnie delikatnie ale bardzo ładnie I jak zaczęły rozwijać się pączuszki to od razu były takie jaśniutkie
Jeanne obwąchałaś już swojego?
Moni nie wiem czy pamiętasz ale obiecałam ci od niego keiki,na razie ma tylko jeden korzonek ale myślę że jak kolejny raz będziesz w PL to już będzie gotowy do oddzielenia
A ja dzisiaj jestem super zadowolona,przy porannych oględzinach moich storczyków odkryłam pędzik Phal.hieroglyphica,jak go kupiłam miał trzy pędy kwiatowe i na żadnym z nich nie chce mi zakwitnąć więc mam nadzieję że zakwitnie ten co teraz wychodzi
Dziś wyczułam piękny zapach Phal.amboinensis,pączek się jeszcze nie otworzył a już pachnie..Przypomina mi zapach cytryny z konwalią..Jest bardzo intensywny..
A tu Phal.javanica..
volcowitch bardzo ciekawe,tyle gatunków w jednej hybrydzie
Mój też pachnie delikatnie ale bardzo ładnie I jak zaczęły rozwijać się pączuszki to od razu były takie jaśniutkie
Jeanne obwąchałaś już swojego?
Moni nie wiem czy pamiętasz ale obiecałam ci od niego keiki,na razie ma tylko jeden korzonek ale myślę że jak kolejny raz będziesz w PL to już będzie gotowy do oddzielenia
A ja dzisiaj jestem super zadowolona,przy porannych oględzinach moich storczyków odkryłam pędzik Phal.hieroglyphica,jak go kupiłam miał trzy pędy kwiatowe i na żadnym z nich nie chce mi zakwitnąć więc mam nadzieję że zakwitnie ten co teraz wychodzi
Dziś wyczułam piękny zapach Phal.amboinensis,pączek się jeszcze nie otworzył a już pachnie..Przypomina mi zapach cytryny z konwalią..Jest bardzo intensywny..
A tu Phal.javanica..
volcowitch bardzo ciekawe,tyle gatunków w jednej hybrydzie
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko ale się u Ciebie dzieje Gratuluje pędziku na Phal.hieroglyphica, pączek Phal.amboinensis powoli się rozwija a , że już pachnie to super, oj długo będziesz miała ten piękny zapach w pokoju. No i Phal.javanica - piękny widok. Ja już zdecydowałam i wybrałam paphio.......
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
- agata0806
- 1000p
- Od: 11 lut 2009, o 14:12
Grażynko oj będzie,oj będzie ;:6
Aniu no troszkę zaczęło się dziać ale mogło by więcej hehe Kupiłaś tamtego?
A amboinensis mógł by nigdy nie przekwitnąć żebym czuła jego zapach bez przerwy
Limonko oto efekt mojej zabawy
Dorobiłam się na nim drugiego keiki,jedno już jest oddzielone od mamy a drugie to jeszcze maleństwo
A to keiki Phal.equestris..
Aniu no troszkę zaczęło się dziać ale mogło by więcej hehe Kupiłaś tamtego?
A amboinensis mógł by nigdy nie przekwitnąć żebym czuła jego zapach bez przerwy
Limonko oto efekt mojej zabawy
Dorobiłam się na nim drugiego keiki,jedno już jest oddzielone od mamy a drugie to jeszcze maleństwo
A to keiki Phal.equestris..
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko skoro piszesz, że chciałabyś żeby kwitł i pachniał to zapach musi być upajający. Kupiłam paphiopedilum , na które polowałam już dość długo. Keiki na eqestrisie - super.
Początek mojej przygody.