Kolekcja Agaty :-)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Volcowitch kupiłam go dokładnie 19 X 2008 :lol: Teraz mi zakwitł na dwóch pędach co u mnie się rzadko zdarza..

Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie,teraz już rozumiem :lol:
To ja może zacznę podlewać atramentem to kwiaty będą fioletowe ? hehehe ;:112
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

agata0806 pisze:To ja może zacznę podlewać atramentem to kwiaty będą fioletowe ? hehehe ;:112
Pamiętam jak w ubiegłym wieku nie było tak wielkiego wyboru kwiatów w kwiaciarniach to się tak róże farbowało właśnie atramentem w różnych kolorach :)
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Tak sobie myślałem i myślałem trochę czasu i wymyśliłem jakiego storczyka przypomina mi twoja hybryda:

Phalaenopsis Hermione

Możliwe, że ma coś w sobie w genach z niego. Albo z innych dalekich krzyżówek Phal. lueddemanniana lub Phal. stuartiana
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Agatko szczegolnie piekny ten twoj Phal. I do tego pachnie :shock:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Mam takiego samego, to jest przecież Pink Panther, mój tez pachnie, ale delikatnie, słabiej niż inne pachnące. Ciekawe to "Twoje" wybarwienie, mój zaczyna kwitnienie ciemnymi kwiatami, a kończy takimi właśnie jasnymi jak te Twoje, ale to już jak dobrze wyblakną od światła :D

Tak sobie myślę, że te w sklepach często nie pachną na skutek stresu, braku naturalnego światła i dostępu świeżego powietrza..? No i oczywiście pod koniec kwitnienia, jeśli się na takiego trafi...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Pachnąca Różowa Pantera :shock: :?: muszę chyba swoją obwąchać :lol:
moja też jak zakwita ma ciemniejsze kwiaty, a jak zaczyna przekwitać to właśnie bledną jej cętki :roll: choć zauważyłam przy ostatnim kwitnieniu że część kwiatów od razu była bledsza, a potem zaczął się przedłużać pęd i kwiaty mają intensywniejszy kolor :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Obrazek

Tak się rozkłada podział gatunków w tej hybrydzie. Chciałem rozpisać jako drzewo genealogiczne całość tj. jakie phal. składają się na tą krzyżówkę, ale jest ich strasznie dużo.

Phal. Pink Panther (Phal. Zondine Rose x Phal. Zauberrose)

Dalej wpisując tutaj (w Genus wpisać Phalaenopsis, a w Grex nazwę czyli Pink Panther lub kolejne jakie chce się sprawdzić). Można sprawdzić i dojść do phalaenopsis czystych gatunków.

Mi trochę czasu to zajęło i dało nową lekcję o Phalaenopsis, który się nazywa rimestediana. Jest w RHS zapisany jako gatunek, a literatura podaje, że to bardzo trudna do opisania lecz naturalna odmiana phal amabilis gdyż jej główne cechy to cechy phal amabilis. Naturalnie występuje na Jawie. Trochę mocniej jest wybarwiony i ma większe płatki.

W Phal. Pink Panther dalekim krewnym jest Phal. Elizabethae. I tutaj pojawia się dziwny zapis tej krzyżówki ponieważ jest to Phal. amabilis x Phal rimestadiana. Czyli generalnie Phal. Elizabethae to również gatunek lecz o specyficznych cechach wybarwienia kwiatów, ich rozmiarach.

Taka sytuacja została wytworzona przez złe nazewnictwo przed XX wiekiem. W późniejszych latach Phal. rimestadiana uzyskał nazwę synonimiczną Phalaenopsis amabilis var. rimestadiana (Linden 1901).

Mam nadzieję, że to kogoś również zaciekawi.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

He he. Znalazlem wątek, w którym ktoś w bardzo podobny sposób przedstawił to co ja powyżej. Wypisał również wszystkie hybrydy, które są przodkami phal. pink panther. TUTAJ

Nazwa krzyżówki
Parent receveur - dawca nasion
Parent donneur - dawca pyłku
Déclaré par: - Zarejestrowany przez
Créateur: - Twórca krzyżówki
Date d'enregistrement - data rejestracji
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Agita dziękuję za info,nie wiedziałam że ten falek ma jakąkolwiek nazwę :lol:
Mój też pachnie delikatnie ale bardzo ładnie :lol: I jak zaczęły rozwijać się pączuszki to od razu były takie jaśniutkie :lol:
Jeanne obwąchałaś już swojego?
Moni nie wiem czy pamiętasz ale obiecałam ci od niego keiki,na razie ma tylko jeden korzonek ale myślę że jak kolejny raz będziesz w PL to już będzie gotowy do oddzielenia :lol:

A ja dzisiaj jestem super zadowolona,przy porannych oględzinach moich storczyków odkryłam pędzik Phal.hieroglyphica,jak go kupiłam miał trzy pędy kwiatowe i na żadnym z nich nie chce mi zakwitnąć więc mam nadzieję że zakwitnie ten co teraz wychodzi :lol:

Obrazek

Dziś wyczułam piękny zapach Phal.amboinensis,pączek się jeszcze nie otworzył a już pachnie..Przypomina mi zapach cytryny z konwalią..Jest bardzo intensywny..
Obrazek
A tu Phal.javanica..
Obrazek

volcowitch bardzo ciekawe,tyle gatunków w jednej hybrydzie ;:111 ;:111 ;:111
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Zazdroszczę tego zapachu.!Ale on będzie cudny!!
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko ale się u Ciebie dzieje ;:1 Gratuluje pędziku na Phal.hieroglyphica, pączek Phal.amboinensis powoli się rozwija a , że już pachnie to super, oj długo będziesz miała ten piękny zapach w pokoju. No i Phal.javanica - piękny widok. Ja już zdecydowałam i wybrałam paphio....... ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Grażynko oj będzie,oj będzie ;:6

Aniu no troszkę zaczęło się dziać ale mogło by więcej hehe ;:113 Kupiłaś tamtego?
A amboinensis mógł by nigdy nie przekwitnąć żebym czuła jego zapach bez przerwy :lol:

Limonko oto efekt mojej zabawy :lol:
Dorobiłam się na nim drugiego keiki,jedno już jest oddzielone od mamy a drugie to jeszcze maleństwo ;:32

Obrazek

A to keiki Phal.equestris..
Obrazek
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko skoro piszesz, że chciałabyś żeby kwitł i pachniał to zapach musi być upajający. Kupiłam paphiopedilum , na które polowałam już dość długo. Keiki na eqestrisie - super. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”