Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
Jeśli podłoże jest dobrej jakości to wyprażenie w piekarniku jest zbędne. Zabicie wszystkiego co żyje w glebie nie jest wskazane - w glebie są między innymi grzyby mikoryzowe (niezbędne dla prawidłowego rozwoju roślin).
Nie słyszałem o wykorzystaniu Dithane M-45 do odkażania gleby (podlewanie rosnących roślin). Z tego co się orientuję to do podlewania siewek można stosować Previcur 607 SL. Ja w mieszkaniu jednak radziłbym zastosować nieco mniej drastyczny środek – wspomniany już Biosept. Stosowałem go i z efektów jestem zadowolony.
Nie słyszałem o wykorzystaniu Dithane M-45 do odkażania gleby (podlewanie rosnących roślin). Z tego co się orientuję to do podlewania siewek można stosować Previcur 607 SL. Ja w mieszkaniu jednak radziłbym zastosować nieco mniej drastyczny środek – wspomniany już Biosept. Stosowałem go i z efektów jestem zadowolony.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2007, o 17:47
Nalot na ziemi w doniczce
Kupiłam nową ziemię do kwiatków.
Przesadziłam kwiatki.
Nie podlewałam z góry, tylko na podstawkę, ale mimo to na ziemi pojawił sie taki białawo-żółty nalot. Dlaczego?
Przesadziłam kwiatki.
Nie podlewałam z góry, tylko na podstawkę, ale mimo to na ziemi pojawił sie taki białawo-żółty nalot. Dlaczego?
-
-
Pleśń w doniczce
W moich kwiatach ziemia doniczkowa ma biały nalot, jak się go pozbyć?
W niektórych doniczkach mieszkają małe muszki i wylatuja na pokój.Są uciążliwe, podobno to zimiorki. Jak je wytępić?
Proszę o rade
W niektórych doniczkach mieszkają małe muszki i wylatuja na pokój.Są uciążliwe, podobno to zimiorki. Jak je wytępić?
Proszę o rade
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Re: Pleśń w doniczce
Witam, jak robię coś takiego. Kiepy z fajek zbieram do słoika, zalewam wodą i po dwóch dniach podlewam tym kwiaty, w którym wytśepują biały nalot u muszki. Pomaga w 100%.ha5li6 pisze:W moich kwiatach ziemia doniczkowa ma biały nalot, jak się go pozbyć?
Proszę o rade
Pozdro
Mutari
Pleśń i muszki
Dzięki, ale u mnie nikt nie pali.