Ogród Asi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Agape, życzę powodzenia w uprawie. Zarazie mówmy precz :evil:

Jak pisałam wcześniej, musiałam usunąć część trawy, która nie rosła pod drzewami(kompletny cień)
I powstaje powoli dosyć duża rabata cienista złożona z rh, azalii, języczek,hortensji, bergenii, iglaków, host itp.
Może w przyszłości rośliny się ładnie rozrosną i utworzą zielone plamy, które rozjaśnią ten mroczny zakątek.
Kopaliśmy z M duże doły(wykopaliśmy 4 taczki śmieci) na dno kompost, potem torf, ziemia do wrzosowatych i próchnica. A w to rośliny, mam nadzieję że te sąsiadujące olbrzymy wszystkiego nie wyciągną.
Umówiliśmy się z firmą która nam robiła nawadnianie w ogrodzie by dołożyli rurki do dosadzonych roślin.
Teraz trochę fotek, całościowo na razie nie robię bo kory zabrakło i głupio wygląda.
RH Cunningham White, Baden-Baden, Augustinii(nowo zakupione)
Obrazek Obrazek Obrazek
Azalia Soir de Paris (podobno pięknie pachnie)
Obrazek
Hortensje Limelight, Pinky Winky, borówka, tygrysówka
Obrazek Obrazek
Nowa hosta i trzmielina
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Srebrna jodełka z przeceny(oczywiście nazwy zapomniałam) i opalające się na tarasie kaktusy Obrazek Obrazek

pozdrawiam wieczorowo
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ASIU wykonaliście ogromnie dużo roboty ale efekt na pewno będzie piorunujący . na pewno nie zaraz ,ale za rok może dwa na pewno .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
atchame
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:38

Post »

Asiuuuu? a nad Jodełką to storczyk jakiś gruntowy?? jeśli wiesz to powiedz co to za odmiana....bo ja już wiem co chce sobie zakupic hihi :D
Pozdrawiam
Kasia S
Aśka68
500p
500p

Post »

Jadziu najbardziej wkurzają te śmieci, wykopane tylko z dołków, bo gdyby chcieć wykopać wszystkie to trzeba by zamówić wielki kontener.

Trochę się niecierpliwię tym czekaniem na efekt końcowy, najchętniej bym jeszcze coś podosadzała w te gołe placki, ale zdaję sobie sprawę, za kilka lat byłoby roślinom za ciasno. Trzeba czekać :D

Atchame, nad zdjęciem z jodłą to tygrysówka(cebulowa roślinka,którą się wykopuje na zimę), ta trochę może inna bo zmasakrowana od deszczu.

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
atchame
100p
100p

Post »

A to już wiem...sliczna jest...zamierzałam ją kupić...ale nie wiem czy zdołam ją wykopac na zimę...czasem zapominam :?
Pozdrawiam
Kasia S
Aśka68
500p
500p

Post »

Kasiu też mi się to zdarza, kiedyś straciłam tak dalie

Dawidzie dziękuję
Aśka
Zapraszam
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

No, no, no!!! Aleś się rozpędziła! Też to znam! Dużo wysiłku, starania, kopanie, użyźnianie i...czy olbrzymy nie wyciągną
całej wilgoci? Języczki, obawiam się będą potrzebowały częstego podlewania w takich warunkach.
Ale nie poddawaj się, czasami takie zabiegi odpłacają się w dwójnasób!
Doniczkowe- rewelacyjne! Skąd masz takie - wybacz, cudaki fikuśne???
:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

To ja już wiem dlaczego tygrysówka mi zginęła... Nie doczytałam, że trzeba ją wykopać przed zimą :oops:
W życiu nie widziałam takich cudacznych kaktusów! Są świetne!

Musisz jak najszybciej dokupić kory i pstrykać fotki, bo jestem ciekawa jak wyszła całość z różanecznikami :P Już sobie wyobrażam jak pięknie to się komponuje z Twoimi drzewami ...
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-d-a

Post »

ASIU, spróbuj na tej nowej rabacie podsadzić RH i inne wyższe roślinki wrzosami i wrzoścami, one się szybko rozrosną i zasłonią Ci te gołe miejsca. Ja tak zrobiłam i efekt jest dosyć fajny, a na początku denerwowały mnie te połacie kory...
A rabata na pewno niebawem będzie piękna; i to przez cały rok...
Pozdrawiam :lol:
Aśka68
500p
500p

Post »

Nigello te cudaczki to z Castoramy :D

Gosiu kory rozsypałam 16 worków i drugie tyle muszę dokupić :evil:
Efekt to będzie może widać za rok w maju, jak rh zaczną kwitnąć. Mam jeszcze przygotowane 2 miejsca do wsadzenia, bo o tej porze roku lichy wybór różaneczników. I do tego ta możliwość "wpadki" z kolorem. Ostatnio jak byłam w ogrodniczym pytam się panią jakie to kolory rh, bo nie było kartek. Pani na to, że o ile ją pamięć nie myli to powinny być....
Nie kupiłam, obawiam się pamięci owej pani :lol:

Czekam Dalu na dostawy wrzosów w marketach, ogrodniczych i podosadzam. Tylko martwię się czy dadzą sobie radę bez słonka.
Na szczęście wrzosy to nie jest wielki wydatek.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Aśka
Zapraszam
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekam na więcej zdjęć :D Zapraszam do mnie choć u mnie nie tak pięknie jak u Ciebie
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Cześć Asiu :D
Aśka68 pisze: Zakwitła też roślinka, którą dostałam, a zapomniałam się spytać co to za cebula, może ktoś rozpoznaje
Obrazek
:
Szukała, szukałam i nareszcie znalazłam. Kwiat o który pytałaś to Galtonia biała. Też go mam, ale na razie w pączkach :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Aśka68
500p
500p

Post »

Dawidzie dziękuję, zapraszam jak najczęściej.
Zdjęcia postaram się zrobić, chociaż u mnie mało kwiatów obecnie kwitnie.

Gosiu detektywie drogi dziękuję, następny NN zdemaskowany :D . Lecę zapisać w zeszyt.

A z tymi cebulowymi to tak jest, człowiek się gubi co wykopywać na zimę a co nie :?
Ja właśnie muszę dowiedzieć się czy liatrę i irysy cebulowe się wykopuje czy nie???
Aśka
Zapraszam
Aśka68
500p
500p

Post »

I znowu leje czy te deszcze się skończą :?

Trochę dzisiejszych zdjęć
Wdzięczne samosiejki
Obrazek
Budleja rozwija p-szą gałązkę(kolor przekłamuje zdjęcie, powinien być wiele ciemniejszy)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Ktoś może pomoże coś dzieje się z jednym dyptamem odbarwiają mu się liście. Co to może być??? Obrazek
Aśka
Zapraszam
atchame
100p
100p

Post »

U mnie też Dyptam tak miał...jak było dużo słońca....może twój też tak ma?
Pozdrawiam
Kasia S
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”