Grubosz - Crassula Cz.1
Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Mam ogromny problem z gruboszem jajowatym ponieważ strasznie marniał a teraz pozostały mi już z niego tylko szczepki które nie chcą się ukorzenić. I tu pytanie do was. Czy na parapecie skierowanym na poludnie roślinka ma za mocne światło? Gdyby był ktoś tak miły a przy okazji chciał się pozbyć jakieś szczepki tudzież małego ukorzenionego drzewka szczęscia to chętnie je przyjmę. W razie czego można pisać na gg 5618635. Pozdrawiam
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak. Na południowym oknie może być dla niego za silne światło. Lubi cień. Wiem, że u nas w szkole dorodny wyrósł na północy. Na wschodnim u nauczycielki biologii miał chyba ze 40cm wysokości. Żałuję, że zdjęcia nie zrobiłem.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To jednak chyba jest delikatne oparzenie słoneczne (szczególnie na 2-im zdjęciu). Musiało go tam jednak słoneczko dosięgnąć. Moje też są na balkonie, jednak ułożyłem je wysoko, gdzie promienie nie dochodzą. Natomiast czerwone (różowe) obrzeża liści u tej odmiany grubosza są naturalne.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak sobie myślę, że ten okaz stojący obok jest nieco starszy i pewnie nie tak wrażliwy (zaprawiony w boju). A ostatnio (2 dni temu było u mnie 36 st C) więc się porobiło.
Ciekawa tylko jestem, czy te plamy mogą ustąpić, czy też od razu oderwać je, jako zbędny balast dla rośliny? Pierwszy raz przypiekła mi się crassula.....
Ciekawa tylko jestem, czy te plamy mogą ustąpić, czy też od razu oderwać je, jako zbędny balast dla rośliny? Pierwszy raz przypiekła mi się crassula.....
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na razie nic nie obrywaj. Zobacz co się będzie działo dalej. Jeżeli liście będą więdły (wielce prawdopodobne), te spalone - to wtedy oberwiesz. Na drzewku jest ich dużo - roślina nie ucierpi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.