Hortensja( Hydrangea )- barwienie na niebiesko
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś było napisane o fusach od kawy, że zmieniają kolor kwiatów hortensji na niemal granatowy
Jeśli tak, to może wystarczy podsypać ćwiartką zmielonej kawy bez parzenia (wyobrażam sobie filiżankę kawy zaparzoną z 0,25 kg kawy naraz ) i lekko wymieszać z podłożem? Hm, ciekawe
Jeśli tak, to może wystarczy podsypać ćwiartką zmielonej kawy bez parzenia (wyobrażam sobie filiżankę kawy zaparzoną z 0,25 kg kawy naraz ) i lekko wymieszać z podłożem? Hm, ciekawe
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ponieważ wszystkie hortensje źle posadziłem (eh te błędy z przeszłości ) to, niestety, większość mam... czerwonych lub różowych, choć już z samej definicji (nazwy) powinny być niebieskie
Ostatnio jakimiś środkami (również fusami z kawy ale dopiero od tej wiosny) zacząłem delikatnie podsypywać stąd zaczęły się robić istne harce kolorystyczne, jakich to już kolorów one nie przyjmują, uff. Z racji lekkiej zimy no i odpowiedniego przykrywania podczas tegorocznych morderczych przymrozków przetrwały mi w stanie prawie nienaruszonym od jesieni. A oto i one:
Ostatnio jakimiś środkami (również fusami z kawy ale dopiero od tej wiosny) zacząłem delikatnie podsypywać stąd zaczęły się robić istne harce kolorystyczne, jakich to już kolorów one nie przyjmują, uff. Z racji lekkiej zimy no i odpowiedniego przykrywania podczas tegorocznych morderczych przymrozków przetrwały mi w stanie prawie nienaruszonym od jesieni. A oto i one:
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odmiany o różowych kwiatach zmieniają barwę na niebieską oraz odwrotnie, jeśli uprawiamy je na glebie o odczynie bardzo kwaśnym ( pH 4,0-5,0 ), który możemy uzyskać, dodając do gleby lub podlewając rośliny roztworem siarczanu glinu lub ałunu potasowego.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Jeśli źle kombinuję to wyprowadźcie mnie z błędu, zawsze myślałam, że różowe kwiaty hortensja ma na ziemi o odczynie kwaśnym, a niebieskie na ziemi o odczynie zasadowym.... Czy jest odwrotnie?
U nas hortensja kwitła na różowo 2 lata temu, w zeszłym roku pączki zmarzły przez majowe mrozy i kwiatów nie było wcale a w tym roku kwitnie ma niebiesko. W ubiegłym roku mama obłożyła hortensję korą z lasu, czyżby to przyniosło taki efekt? Zmianę koloru kwiatów? Nie ukrywam, że podoba mi się ta metamorfoza Ale niebieskie kwiaty na kwaśnej ziemi? Jakoś mi to dziwne....
U nas hortensja kwitła na różowo 2 lata temu, w zeszłym roku pączki zmarzły przez majowe mrozy i kwiatów nie było wcale a w tym roku kwitnie ma niebiesko. W ubiegłym roku mama obłożyła hortensję korą z lasu, czyżby to przyniosło taki efekt? Zmianę koloru kwiatów? Nie ukrywam, że podoba mi się ta metamorfoza Ale niebieskie kwiaty na kwaśnej ziemi? Jakoś mi to dziwne....
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Samo podsypanie korą nie zmieniło jej barwy, odczyn kwaśny ziemi musiał być od dłuższego czasu
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zmiana barwy hortensji
Witam
Mam pytanie , czy można ( na wiosnę oczywiście ) zabarwić hortensje na niebiesko specjalnym preparatem . Kłopot polega na tym, że zarówno odżywkę i preparat do barwienia sypie się w marcu. Natomiast moja kolęźanka zastoswała na wiosnę w tym roku preparat i odżywkę równocześnie i krzak padł czy ona popełniła jakiś błąd czy tych preparatów nie naleźy mieszać???????????????.
Jednocześnie muszę zaznaczyć że muszę zasilać krzewy bo ziemie mam kiepską.
Ja do tej pory barwiłam hortensje wodą od ogórków konserwowych i efekt był fajny - na tym samym krzku były lekko niebieskie , majtkowo różowe i białe kwiaty.
Ja kocham hortensje chciałabym mieć intensywnie niebieskie.
Mam pytanie , czy można ( na wiosnę oczywiście ) zabarwić hortensje na niebiesko specjalnym preparatem . Kłopot polega na tym, że zarówno odżywkę i preparat do barwienia sypie się w marcu. Natomiast moja kolęźanka zastoswała na wiosnę w tym roku preparat i odżywkę równocześnie i krzak padł czy ona popełniła jakiś błąd czy tych preparatów nie naleźy mieszać???????????????.
Jednocześnie muszę zaznaczyć że muszę zasilać krzewy bo ziemie mam kiepską.
Ja do tej pory barwiłam hortensje wodą od ogórków konserwowych i efekt był fajny - na tym samym krzku były lekko niebieskie , majtkowo różowe i białe kwiaty.
Ja kocham hortensje chciałabym mieć intensywnie niebieskie.