Tamaryszek (Tamarix)- pielęgnacja, cięcie,ukorzenianie pędów
ania k Mój tamaryszek ma 1,5 roku.Ukorzeniłam go sama wtykając gałązkę do ziemi.Okazało sie że wypuścił korzonki i listki.Ponieważ zmieniałam działkę to zabrałam go ze sobą.Na wysokość to ma 2 m ale to tylko 1 badelek.Jeszcze nie zdążył zakwitnąć ani się rozkrzewić.Czekam czy przeżyje tą przeprowadzkę.Już niebawem się przekonam.
Jewśli chodzi o kolor niebieski to faktycznie bardzo mi się podoba a jeżeli taki sam awatar denerwuje Cię to ja swój zmienię
Pozdrawiam Frania
Jewśli chodzi o kolor niebieski to faktycznie bardzo mi się podoba a jeżeli taki sam awatar denerwuje Cię to ja swój zmienię
Pozdrawiam Frania
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tamaryszki niezbyt dobrze znoszą przesadzanie. Ale trzymam kciuki
Koniecznie go przytnij! Pięknie Ci sie rozgałęzi ,a jak sama zauważyłaś -rośnie szybko
Koniecznie go przytnij! Pięknie Ci sie rozgałęzi ,a jak sama zauważyłaś -rośnie szybko
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Doradźcie mi co zrobić z moim tamaryszkiem. Kupiłam go 3 lata temu i nadal jest tej samej wielkości czyli mały, ok 70 cm wysokości. Tylko raz zakwitł ale tych "kwiatów" to prawie z lupą szukałam bo tak ich mało było. Przyznaję, że nie cięłam, bo nie wiedziałm że trzeba, w tym roku znów nie kwitnie. Czy mam go więc teraz ciachnąć? To jest taki jeden badylek, który na wysokości 40cm rozgałęzia się na 3 malutkie, chudziutkie badylki. Może jakieś specjalne podłoże lubi?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
To zadziwiające, bo tamaryszki rosną jak burza .
Może ma ciężką gliniastą glebę? Nie przepada za taką. Cięcie też lubi i słońce...
Może ma ciężką gliniastą glebę? Nie przepada za taką. Cięcie też lubi i słońce...
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pochwalę się moim tamaryszkiem.Ma 10 lat i jest z ukorzenionej szczepki.Ziemia nie jest rewelacyjna,ale czuje się świetnie i od samego początku był obsypany kwiatami.Nawet wtedy kiedy był malutkim,,patyczkiem,,Nie przycinam go ,ale chyba już czas go poskromić.Może się zdecyduje na lekkie cięcie po kwitnieniu.Tamaryszek nie jest jeszcze w fazie calkowitego kwitnienia ,ale juz wyglada pięknie na tle soczystej trawy.Poza tym to ulubione miejsce wylegiwania się mojej kotki perskiej.Pięknie wygladają razem...tamaryszek lososiowy albo zielony ,a ona biała i puchata Nie mogę się na niego napatrzeć.Cudnie wygląda.W centrum mojego miasta na trawniku tez rośnie tamaryszek .nie przycinany nigdy.Jest olbrzymi i przepiekny.Niesamowity okaz ,o ktorego tak naprawdę nikt nie dba,no moze poza podlewaniem przy okzaji podlewania trawnika...
Śliczny Pestko, i najważniejsze że własnego chowu.
Uwaga do tych, którzy będą zabierać się do rozmnażania tamaryszków.
Uznałam miesiąc temu, że moje nie przetrwały zimy i kupiłam nowego. Ponieważ strasznie byłam zabiegana nie wyrzuciłam doniczek z moimi maluszkami. A dziś zobaczyłam u dołu patyczka tycie pączki, z których zapewne będą nowe gałązki.
Uwaga do tych, którzy będą zabierać się do rozmnażania tamaryszków.
Uznałam miesiąc temu, że moje nie przetrwały zimy i kupiłam nowego. Ponieważ strasznie byłam zabiegana nie wyrzuciłam doniczek z moimi maluszkami. A dziś zobaczyłam u dołu patyczka tycie pączki, z których zapewne będą nowe gałązki.
A czy teraz, tzn. w końcu lipca można jeszcze przyciąć tamaryszka ?
Mam dwa młodziutkie i .. marniutkie.
Mam dwa młodziutkie i .. marniutkie.
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
Róże Alexandry
"..Nie wolno zgadzać się na pełzanie, gdy czujemy potrzebę latania..."Helen Keller
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Jaki piękny ten Twój Tamaryszek !! Nigdy nie widziałam tak wspaniale uformowanego !
W ogóle nie widziałam formowanych i przyciętych w jakąś formę tamaryszków..
Wygląda rewelacyjnie
A ta kamienna studnia(?) ... Rewelacja - uwielbiam kamienie i drewno w ogrodzie
W ogóle nie widziałam formowanych i przyciętych w jakąś formę tamaryszków..
Wygląda rewelacyjnie
A ta kamienna studnia(?) ... Rewelacja - uwielbiam kamienie i drewno w ogrodzie
Pozdrawiam serdecznie - Alexandra
Róże Alexandry
Róże Alexandry
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adam, tooooo jest tamaryszek?
Coś niesamowitego!
Ile lat go w ten sposób prowadzisz i jak często przycinasz?
Coś niesamowitego!
Ile lat go w ten sposób prowadzisz i jak często przycinasz?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Fiołku i Stokrotko
Tak to jest tamaryszek ale nie mój
opis tamaryszka i nie tylko; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=70
Tak to jest tamaryszek ale nie mój
opis tamaryszka i nie tylko; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=70
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
OK, juz wszystko wiem.
Co to jest dwadzieścia lat, pestka
Ciekawe, ze w paru miejscach czytałam, że tamaryszki nie lubią cięcia, chyba muszę to zrewidować...
Co to jest dwadzieścia lat, pestka
Ciekawe, ze w paru miejscach czytałam, że tamaryszki nie lubią cięcia, chyba muszę to zrewidować...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka