Wszystko o pomidorach cz. 14
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Przypomnijcie mi proszę, czy sądząc pomidory do dołka mogę włożyć obornik bydlęcy nieprzefermentowany? Dodam, że mam suchy obornik ze sklepu
Milena
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz, tylko zalej ten dołek z obornikiem porządnie wodą i dopiero sadź.
Iza
-
- 200p
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agula1985m
A gdzie trzymasz te sadzonki?
Nie wiem czy to odmiana taka,ale widzę niektóre fioletowe łodyżki i liście pod spodem.
Jeśli nie odmiana,to przyczyną może być chłód.
Jeśli są przelane wodą i trzymane w niskich temperaturach to też nie będą rosły.
Jak często je podlewasz?
Moje w folii nakryte agrowłókniną na noc.
Teraz tam mają 7 C
Niedługo je odkryję na dzień.
Wczoraj nie zdążyłam podlać,na noc staram się nie dostarczać im jeszcze dodatkowej porcji zimna.
roscommonka
Cieszę się,że mogłam Ci pomóc
A gdzie trzymasz te sadzonki?
Nie wiem czy to odmiana taka,ale widzę niektóre fioletowe łodyżki i liście pod spodem.
Jeśli nie odmiana,to przyczyną może być chłód.
Jeśli są przelane wodą i trzymane w niskich temperaturach to też nie będą rosły.
Jak często je podlewasz?
Moje w folii nakryte agrowłókniną na noc.
Teraz tam mają 7 C
Niedługo je odkryję na dzień.
Wczoraj nie zdążyłam podlać,na noc staram się nie dostarczać im jeszcze dodatkowej porcji zimna.
roscommonka
Cieszę się,że mogłam Ci pomóc
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Rzepka gratulacje Ja zauważam pierwsze kwiaty W ogóle dopiero teraz tydzień po posadzeniu nabierają znów rozbiegu.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Agula moje trzeci tydzień na balkonie, okryte tylko raz ok. tygodnia temu, jak miało być 5 stopni . Podlewam jak zaczynają więdnąć. Popikowane do Aury z Biedronką 2:1. Jak na razie niczym nie zasilane. Te drugie dosiane może 3 tygodnie temu. Od ponad tygodnia na balkonie. Moim zdaniem na 99 % coś jest nie tak z podłożem. Sprawdź prognozy dla swojego miejsca zamieszkania. Im wcześniej trafią do innej ziemi tym dla nich lepiej.
Popieram kaLo - w 3 tygodnie po przepikowaniu to ja już miałem krzaczory. Tym bardziej że w tej chwili taka pogoda. Jak najszybciej przesadzić do dobrej ziemi.
-
- 200p
Czy miedzianem spryskać pomidory od razu po wysadzeniu do tunelu? ile razy podczas całej wegetacji pryskacie?
Milena
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ja jeszcze miedzianem w tunelu nie pryskałem, a już od dwóch tygodni dojrzewają. Więc oprysk w pewnych warunkach jest nie potrzebny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Trzymałam je w foliaku. Teraz wnoszę do domu bo noce u nas zimne na pomorzu. Stąd pewnie fioletowe zabarwienie, choć mam i odmiany czarne. Podlewanie jak pojemnik trzymany w ręku był lekki.
Przesadzić do większych kubków z inną ziemią? Czy chodzi o wysadzenie na miejsce docelowe? Maluchy dopiero wypuszczają trzecią parę liści właściwych..
Przesadzić do większych kubków z inną ziemią? Czy chodzi o wysadzenie na miejsce docelowe? Maluchy dopiero wypuszczają trzecią parę liści właściwych..
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Jak to kubki 200 ml to warto przesadzić w większe.Poszukaj ziemi do warzyw.Tylko sprawdź datę pakowania.
Kupiłam 2 worki w Mrówce z datą 31.01.2018 r.
Ostatnio jak byłam w sklepie to zobaczyłam ziemię ze Sterluxa z datą listopadową.
Tej już nie kupiłabym.
Moje stoją w folii na styropianie.Na noc okryte pojedynczą warstwą agrowłókniny.
Mają cieplej niż w domu.Zresztą nie chciałoby mi się wnosić je codziennie i wynosić.
Za dużo ich jest.
I tak zastanawiam się czy te najwcześniejsze nie wsadzić na miejsce stałe w folii.
Może poczekam jeszcze parę dni i wsadzę.Najwyżej będę je nakrywać "pierzynką"
W tym tygodniu jeszcze ciepło i słonecznie,od soboty przez następny tydzień zapowiadają u nas opady deszczu.
Kupiłam 2 worki w Mrówce z datą 31.01.2018 r.
Ostatnio jak byłam w sklepie to zobaczyłam ziemię ze Sterluxa z datą listopadową.
Tej już nie kupiłabym.
Moje stoją w folii na styropianie.Na noc okryte pojedynczą warstwą agrowłókniny.
Mają cieplej niż w domu.Zresztą nie chciałoby mi się wnosić je codziennie i wynosić.
Za dużo ich jest.
I tak zastanawiam się czy te najwcześniejsze nie wsadzić na miejsce stałe w folii.
Może poczekam jeszcze parę dni i wsadzę.Najwyżej będę je nakrywać "pierzynką"
W tym tygodniu jeszcze ciepło i słonecznie,od soboty przez następny tydzień zapowiadają u nas opady deszczu.
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Witam.
Czy do wody którą podlewam pomidorki w doniczkach (czekam do 15stego) można dodać po kilka ziarenek azofoski? Coś moje pomidorki tracą kolor. Dostały biobizz bio grow + fish mix ale wiadomo, są to nawozy bardzo delikatne a pomidorki rozrywają już kubeczki ;)
Czy do wody którą podlewam pomidorki w doniczkach (czekam do 15stego) można dodać po kilka ziarenek azofoski? Coś moje pomidorki tracą kolor. Dostały biobizz bio grow + fish mix ale wiadomo, są to nawozy bardzo delikatne a pomidorki rozrywają już kubeczki ;)
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1