Kawon ( arbuz ) - część 10
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Cześć.
Nabyłem dzisiaj nasionka arbuza i postanowiłem w miejscu,gdzie później będą rosły zasilić je obornikiem bydlęcym.
Wykopałem rowek na głębokość ok 20-25cm szerokość ok 20 cm długi na 5 metrów i na spód dałem warstwę obornika może 5 cm po czym przysypałem całość ziemią.
Czy dobrze zrobiłem,może lepiej by było całość wymieszać itd. czy zostawić jak jest.
Nabyłem dzisiaj nasionka arbuza i postanowiłem w miejscu,gdzie później będą rosły zasilić je obornikiem bydlęcym.
Wykopałem rowek na głębokość ok 20-25cm szerokość ok 20 cm długi na 5 metrów i na spód dałem warstwę obornika może 5 cm po czym przysypałem całość ziemią.
Czy dobrze zrobiłem,może lepiej by było całość wymieszać itd. czy zostawić jak jest.
Ja zrobiłem obudowy z kartonu po dwie świetlówki 80W na jedną. Mają temperaturę 5600K, bo służyły mi pierwotnie do zdjęć, ale do doświetlania rozsady podobno lepsze jest zimne światło. Dzisiaj bym się tak nie bawił, tylko kupił halogen LED o dużej mocy.Julcik pisze:
Pisaliście tutaj o doświetlaniu sadzonek. Jak to robicie? Macie kupione zapewne specjalne lampy?
Dzięki za wskazówki.
Krzysiek
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie no spoko rozumiem rolety wstają ze mną czyli przed 5.00 więc jest OK ;)kylo pisze:Krzysztof_18 Ja bym jeszcze dodał od siebie żebyś porównał godzinę wschodu słońca (po wysiewie w połowie kwietnia) z godziną odsłaniania rolet. Słońce wschodzi coraz wcześniej, a ty do pracy pewnie tak samo. Może warto je odsłonić na noc od wschodniej strony żeby mieć jak najwięcej światła. Ja miałem automatyczne rolety ale pilot się popsuł i właśnie tak muszę robić, bo jestem śpiochem i rano godziny lecą
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
To mój drugi rok z arbuzami i planuję kilka odmian, nasiona kupiłam na Aledrogo od użytkownika Yoda, firma Franchi Sementi jest godna polecenia, nigdy się nie zawiodłam.
Uprawa będzie pod chmurką i wysieję nasiona na rozsadę po świętach
Uprawa będzie pod chmurką i wysieję nasiona na rozsadę po świętach
Słuchajcie, zaczęłam się przekopywać przez jakieś ogromne wątki o doświetlaniu, a de facto żaden ze mnie majsterkowicz - mogę co najwyżej wsadzić parę żarówek na duży gwint E27. Jest sens pójścia do sklepu po jakiegoś leda zimna biel 6500K? Wydatek jakieś dwie dychy, jak patrzyłam w tej chwili na stronie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam dwie listwy led 6500K. Jestem bardzo zadowolony, chociaż arbuzów tam nie miałem jeszcze.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jest sens. Trzeba jednak zwracać uwage na temperature, bo dyniowate wybitnie szybko rosną i w fazie ciemnej, lepiej jak mają troszkę niższą temperaturę.
Bobej - w jakiej fazie ciemnej?? :o
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po naszemu: w nocy, kiedy nie ma światła. :p
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak, dokładnie.
Przepraszam za skrócenie. Faza jasna, to czas doświetlany, a ciemna, to noc/bez doświetlania.
Przepraszam za skrócenie. Faza jasna, to czas doświetlany, a ciemna, to noc/bez doświetlania.
Mam dwa pytanka, wysiewać już arbuzy czy jeszcze się wstrzymać do połowy kwietnia? Dodatkowo chciałem w tym roku spróbować swoich sił ze szczepieniem, w jakim czasie wysiać tykwę i arbuza?
@Down Faktycznie mój błąd
@Down Faktycznie mój błąd
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różnie, w zależności od areału. Na opakowaniu z reguły jest napisane w jakiej rozstawie sadzić. Ja stosuję odstępy w rzędzie około metra (+- 10 cm w zależności jak wyjdzie z dzielenia) i między rzędami 3 metry.brodus pisze:W jakiej rozstawie sadzicie arbuzy?
Merkor pisze:Mam dwa pytanka, wysiewać już arbuzy czy jeszcze się wstrzymać do połowy kwietnia? Dodatkowo chciałem w tym roku spróbować swoich sił ze szczepieniem, w jakim czasie wysiać tykwę i arbuza?
Ehh.. wałkowane to było wiele razy w tym wątku, ostatni raz jedną podstronę wcześniej... Wystarczyło zadać sobie odrobinę trudu i poszukać...