Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, niesamowita jest czerwień młodych listków tawuły, masa szafirków i duża kępa tulipanów ;:138 Miłe masz te gryzonie, skoro nie pożarły wszystkich cebulek, moje sobie nie żałowały, jak dobrały się do grządki, to zostawiły tylko maleńkie cebulki ;:14
Miejmy nadzieję, że jednak wiosna nie ucieknie i pozwoli cieszyć się kwitnącymi ogrodami w tygodniu ;:215 :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Łan szafirków piękny a tulipanki ;:333
Cebulice , powalający ten niebieściutki kolorek.
Zdrówka życzę, ładnej pogody i miłego tygodnia.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Nie wiedziałam, że kosy mogą takie zniszczenia robić. U mnie nornice strasznie się rozszalały i muszę zacząć z nimi walczyć. Nie boją się mojej zwierzyny ;:185 . Zazdroszczę Ci tulipanów Exotic . Miałam swojego czasu sporo ale nie mam już wcale. Nawet szafirków tego roku nie będzie prawie wcale ;:145 . Pogoda póki co nie napawa optymizmem. Znowu przyszło ochłodzenie i możliwe opady śniegu ;:222 . Oby ta pogoda wreszcie zrobiła się bardziej wiosenna. Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie z kolei bardzo mokro na rabatach, ciężko coś wypielić, bo razem z korzeniami ciągną się kilogramy ziemi ;:222
Tulipany już zaczynają się wygrzewać na słonku, za chwilę dzięki nim będzie jeszcze bardziej kolorowo. Dobrze, że ich kwitnienie tak rozciąga się w czasie, to dłużej będziemy mogli się nimi cieszyć :tan
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę szafirki w ładnej kępie u Ciebie Soniu ;:138 Nie wiem dlaczego ale u mnie na razie śladowe ich ilości widzę..same szczypiorki :roll: Rok temu były różne i pod dostatkiem! ;:131 Porównując rok do roku to ten rok póki co wygląda nie najlepiej pod względem kwitnień wiosennych..W tym tygodniu odpoczniemy od pracy w ogrodach... ;:222

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, jak widzę, nie potrzebujesz gołębi, bo masz kosy. ;:oj Nie sądziłam, że to aż takie szkodniki.
Z dwojga złego to ja już wolę moje szkudniki, bo one przynajmniej wartościowy nawóz produkują. ;:303
Lilie już tak gromadnie wystawiły noski ;:303 ;:303 Moje jeszcze śpią.
Szafirki szykują się do kwitnienia i nawet w pąku pięknie się prezentują, ;:215 a i czosnki niemal gotowe cieszyć kwieciem. ;:333 Pięknie! ;:138 ;:138

Trzymaj się cieplutko i nie poddawaj przejściowemu pogorszeniu pogody. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu bratki jak się dobrze zadomowią to od razu dostana wigoru urosną w siłę i kwitnienia będzie sporo. Słoneczka i ciepełka nie tylko roślinom potrzeba my tez jesteś my tego spragnieni. Będzie dobrze ;:215 Deszcz był naszej ziemi potrzebny, jak tylko się ociepli wysprzątamy wszystko na ogrodach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wróciłam z urodzin wnusia po godzinie16 i pobiegłam pozaglądać w ogrodowe zakątki. Śnieg i deszcz zniechęcił mnie ostatnio do bliższego przyglądania się roślinom. Mimo zimna wegetacja mocno ruszyła, szczególnie trawom się przyjrzałam, bo stałe suche bez oznak zielonego. Dziś już widać, że większość przeżyła. ;:215 Brachytricha co roku pierwsza.

Obrazek

Matruś tawuły uwielbiam za szybkie budzenie się do życia i bezproblemowość.
Tulipanów sadziłam po 50- 80 sztuk, więc gryzonie nie dały rady wszystkich zjeść. :roll: Niestety po dwu latach, na niektórych rabatach zostały smętne resztki.

Obrazek

Ewuniu dziękuję. ;:196 Na szczęście nie chorujemy w tym roku.
Szafirki tradycyjnie w donicach, zbyt zarastały sąsiednie rośliny. Wykopałam większość, ale w każdym miejscu gdzie rosły odradzają się co roku. Próbuję z nimi walczyć, ale urywanie szczypioru i tak nie zniechęca ich do wyrastania w kolejnym sezonie. ;:222

Obrazek

Ewelinko kosy u mnie co roku gniazdują w ogrodzie, więc i szkód trochę robią, ale ważniejsze, że czyszczą rabaty z różnych larw. Niestety dżdżownicom też nie przepuszczą. ;:108
Na nornice nie ma rady, kilka lat wypróbowywałam różne sposoby. Jedynie wyłapywanie w pułapki trochę ogranicza populację.
Moje szafirki w donicach, jakoś gryzoniom nie smakowały, mnożyły się za bardzo. ;:131

Obrazek

Iwonko tulipany zawsze nastrajały mnie optymistycznie, ale w tym roku późno zaczynają, więc jeszcze jestem w minorowym nastroju. ;:174 Ziąb taki, że nawet śnieg leży po północnej stronie domu. U Ciebie dziś było najcieplej.

Obrazek

Maryniu dziękuję, ;:196 szafirki kolejny rok w donicach. Już mam dość odpoczywania od ogrodu. Narzekanie nic nie da, ale zimno mnie dołuje strasznie.

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 dziś bawiłam się z wnusiami, więc miło spędziłam czas. W poniedziałek pewnie spróbuję dokończyć sprzątanie, bo wszystko rośnie w oczach, a pozimowe śmieci straszą.
Kosy teraz głównie mięsożerne, ale podskubują lilie i inne młode przyrosty. Jabłka już im nie smakują, tak jak w zimie. ;:224
Szafirki w dwu donicach na schodach cieszą oczy wchodzących do domu.

Obrazek

Dorotko bratki już powoli zapełniają doniczkę, :tan tylko ciepła trochę potrzebują. Dwa dni były przysypane śniegiem, ale im takie warunki niestraszne.
W poniedziałek ma być ponad 10 stopni z przebłyskami słońca, więc pewnie uda mi się trochę popracować w ogrodzie. ;:65

Obrazek

Kolorów w ogrodzie mało, przynajmniej warzywnik powoli się zieleni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Mimo zimna w Twoim ogrodzie wszystko pięknie rośnie i kwitnie.
A tulipany , jakie okazałe. ;:138 ;:138 ;:138
Podziwiam uprawy w warzywniku. ;:oj
U mnie te same tulipany na razie wypuściły ledwo liście a kwiatków jeszcze nie widać.
Ale rzeczywiście , wiosna przyszła z wielkim opóźnieniem. Prawie cały miesiąc a może i dwa.
Miłego weekendu i ciepełka. ;:167 ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu narzekasz na zimno, a tu wszystko tak pięknie kwitnie ;:215
Pozdrawiam cieplutki i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu wszyscy narzekamy na brak ciepełka i słoneczka.
czasem wystarczą ze 3 takie łądne dni i już widać solidny "skok" w wegetacji a potem ... zastój bo zimnica.
Wczoraj przycinałam szafirkom liście bo takie marne po zimie i zauważyłam tuz nad ziemią niebieskie "dziobki" więc i u mnie będzie niebiesko. Większość drobno/cebulowych roślin uprawiam w doniczkach bo tak mi łatwiej. Co 3 lata wykopuję, przesuszam i robię przegląd. najczęściej z 1 doniczki robię 3 bo rozrośnięte i ciasno im.
Urzekło mnie > to zdjęcie - piękna kompozycja i kolorystyka.
Pozdrawiam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, śliczne kwiatuszki ma ułudka, ;:333 ale rzeczywiście takie maleństwa, że z nosem przy ziemi trzeba się im przyglądać. ;:7
Twoje tulipany już takie wybarwione,! ;:215 Nawet jeśli jeszcze pąków nie otworzyły, kolorkami cieszą oko. ;:138
Warzywka też bardzo się starają, ;:303 a mają tak pięknie wysprzątane, ;:215 że wstyd by im było nie pokazać się z najlepszej strony. ;:108
Słoneczko wróciło, niech jak najdłużej zostanie. ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu kochana witaj!
Chyba bardziej masz rozwiniętą i kwitnącą wiosnę niż u mnie.
U nie barwniki i szafirki jeszcze nie kwitną.
Warzywka idą po przodu .Dobrze .A ja jeszcze nic nie posiałam. Tylko ziemniaczki mam posadzone.
Reszta czeka... na ciepełko i możliwość pracy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”