Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Agrofoska w połowie czerwca. Pomidory sadziłem na początku czerwca.
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje pomidory karmię, gdy zauważę, że zaczynają biedować z wyglądu - mam dwie donice dwarfów, które muszą dostawać posiłek co tydzień, bo to takie z sadzonek do śmietnika, ale że się żal zrobiło, to wsadziłam i dopiero po posadzeniu zaczęły dostawać racje żywnościowe, więc nie mają odłożonego "tłuszczyku" na zapas. Ale mam i takie, które wsadzałam mega odżywione i spryskane miedzianem i którym walnęłam końskiego obornika pod korzeń i tak sobie rosną do dziś, bo niczego oprócz oprysku przeciwko ZZ i szarej nie potrzebowały. Mam też kilka "o kurczę, zapomniałam, że głodne" - rosną sobie pod tujami, bo tylko tam było miejsce, żeby wsadzić wilki, które tak ładnie się ukorzeniły i tam też wylazły jakieś tajemnicze 3 samosieje. Twoje kreciku krzaczuchy zaraz zdechną z głodu na moje niewprawne oko. Jakaś magiczna siła by im się przydała
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
gienia1230 pisze:Krecik, nakarmić i ogarnąć, wyglądają jak sieroty.
Piecha, chyba zaczyna mu brakować składników, te zażółcone brzegi to brak potasu a na najniższym liściu tez chyba magnezu.
Czym mogę uzupełnić ten brak składników ? Ja od początku nic nie dawałem moim pomidorom. Jedynie przy przesadzaniu do gruntu dostały garść obornika bydlęcego. Oczywiście nie pod sam korzeń.
Jest coś uniwersalnego żeby zastosować i uzupełnić brak tych dwóch składników ? Szczerze wolałbym coś to podlania a nie do pryskania. Jakoś mam obawy co do pryskania.
Czyli mogę wrócić z pomidorem do tunelu bo niema mowy o zarazie ? Ja głupi dużo liści z tymi zmianami oberwałem tragedii nie będzie ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2014, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pryskane 2 dni temu finito 3ml/l po oprysku pojawiają się nowe plamy (powinno być 5ml/l ale to nie moje pomidory) poprawić innym śor czy czekać
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Piecha, w kwestii nawożenia nie bardzo mogę pomoc, bo ja pod warzywa tylko obornik mam. Słyszałam o magicznej sile, o nawozie do pelargonii ( dużo potasu). Ktoś może Ci coś podpowie i pospaceruj po sklepie ogrodniczym, sprzedawcy czasami tez potrafią doradzić - spotkałam jednego takiego. :
Jest tez wątek o nawożeniu pomidorow.
Jest tez wątek o nawożeniu pomidorow.
Pozdrawiam! Gienia.
Właśnie dzwoniłem do jednego sklepu. Mają coś jak najbardziej ale jest to nawóż mineralny czyli mniej ekologiczny. Chyba poświęce te dwa krzaki w doniczkach i zastosuję taki nawóż. Będzie to i tak milion razy mniej chemi niż w sklepowych pomidorach.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Na ostatnim zdjęciu alternarioza , zauważyłam że są słoje .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pewnie ani jedno i ani drugie, jedynie alternariozę Anula wyczaiła. Oberwij te stare, żółte liście i poczekaj - obserwuj, nie panikuj, zobaczysz. I żeby głodne nie były, bo bardzo szybko zaczną żółknąć następne liście.
Pozdrawiam! Gienia.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Krecik22 pisze:Agrofoska w połowie czerwca. Pomidory sadziłem na początku czerwca.
Byłoby dobrze szybko wprowadzić nawożenie dolistne - opryski nawozami wieloskładnikowymi np Kristalon czerwony, Plonvit Kali...
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2020, o 09:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Genia,Anula, dzięki za komentarz, rzeczywiście ostatnie zdjęcie pasuje do alternariozy - widac słoje, znalazłem ogniska także na innych krzakach , ten Kmicic ma to praktycznie od początku i to najgorszy okaz w mojej kolekcji, a teraz to prawie wszyskie liście są porażaone. Oderwać i nie pryskać?gienia1230 pisze:Pewnie ani jedno i ani drugie, jedynie alternariozę Anula wyczaiła. Oberwij te stare, żółte liście i poczekaj - obserwuj, nie panikuj, zobaczysz. I żeby głodne nie były, bo bardzo szybko zaczną żółknąć następne liście.
Natomiast na reszcie zdjęć to są małe ciemne kropki, nawet na zielonych liściach, którea z czasem się powiększacją w ciemne plamki i liść usycha. Najbardziej cierpią dolne liście, kilka uschło, ale te kropeczki sa na bardzo wielu zielnych liściach i boję się, że tak samo skończą, własńie Genia widziałem twój post dotyczący problemu jaki miałaś kilka lat temu z Septoriozą i wygląda to podobnie. Wklejam jeszcze parę zdjęc z innych krzaków:
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pooglądaj zdjęcia z niedoborem magnezu , powinno pasować .