Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Krecik22
50p
50p
Od: 4 mar 2020, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19

Post »

Agrofoska w połowie czerwca. Pomidory sadziłem na początku czerwca.
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje pomidory karmię, gdy zauważę, że zaczynają biedować z wyglądu - mam dwie donice dwarfów, które muszą dostawać posiłek co tydzień, bo to takie z sadzonek do śmietnika, ale że się żal zrobiło, to wsadziłam i dopiero po posadzeniu zaczęły dostawać racje żywnościowe, więc nie mają odłożonego "tłuszczyku" na zapas. Ale mam i takie, które wsadzałam mega odżywione i spryskane miedzianem i którym walnęłam końskiego obornika pod korzeń i tak sobie rosną do dziś, bo niczego oprócz oprysku przeciwko ZZ i szarej nie potrzebowały. Mam też kilka "o kurczę, zapomniałam, że głodne" - rosną sobie pod tujami, bo tylko tam było miejsce, żeby wsadzić wilki, które tak ładnie się ukorzeniły i tam też wylazły jakieś tajemnicze 3 samosieje. Twoje kreciku krzaczuchy zaraz zdechną z głodu na moje niewprawne oko. Jakaś magiczna siła by im się przydała :)
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Piecha21
100p
100p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

gienia1230 pisze:Krecik, nakarmić i ogarnąć, wyglądają jak sieroty.
Piecha, chyba zaczyna mu brakować składników, te zażółcone brzegi to brak potasu a na najniższym liściu tez chyba magnezu.

Czym mogę uzupełnić ten brak składników ? Ja od początku nic nie dawałem moim pomidorom. Jedynie przy przesadzaniu do gruntu dostały garść obornika bydlęcego. Oczywiście nie pod sam korzeń.
Jest coś uniwersalnego żeby zastosować i uzupełnić brak tych dwóch składników ? Szczerze wolałbym coś to podlania a nie do pryskania. Jakoś mam obawy co do pryskania.
Czyli mogę wrócić z pomidorem do tunelu bo niema mowy o zarazie ? Ja głupi dużo liści z tymi zmianami oberwałem :D tragedii nie będzie ?
predii
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2014, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Prośba o pomoc w diagnozie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
predii
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2014, o 13:10

Post »

Pryskane 2 dni temu finito 3ml/l po oprysku pojawiają się nowe plamy (powinno być 5ml/l ale to nie moje pomidory) poprawić innym śor czy czekać
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Piecha, w kwestii nawożenia nie bardzo mogę pomoc, bo ja pod warzywa tylko obornik mam. Słyszałam o magicznej sile, o nawozie do pelargonii ( dużo potasu). Ktoś może Ci coś podpowie i pospaceruj po sklepie ogrodniczym, sprzedawcy czasami tez potrafią doradzić - spotkałam jednego takiego. : :)
Jest tez wątek o nawożeniu pomidorow.
Pozdrawiam! Gienia.
Piecha21
100p
100p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Właśnie dzwoniłem do jednego sklepu. Mają coś jak najbardziej ale jest to nawóż mineralny czyli mniej ekologiczny. Chyba poświęce te dwa krzaki w doniczkach i zastosuję taki nawóż. Będzie to i tak milion razy mniej chemi niż w sklepowych pomidorach. :D
okifaro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2020, o 09:10

Post »

Witajcie i prośba o radę, wszysktie zdjęcia to Koralik a ostatnie to Kmicić, uprawa w donicach, u Koralików podejrzewam Septorioze a u Kmicica Brunatną plamistość i myśle o zastosowaniu Topsin M500 SC. Prośba o weryfikację, ponieważ pierwszy raz choduję pomidory, z góry dziękuję.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na ostatnim zdjęciu alternarioza , zauważyłam że są słoje . ;:131
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Pewnie ani jedno i ani drugie, jedynie alternariozę Anula wyczaiła. Oberwij te stare, żółte liście i poczekaj - obserwuj, nie panikuj, zobaczysz. I żeby głodne nie były, bo bardzo szybko zaczną żółknąć następne liście.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Krecik22 pisze:Agrofoska w połowie czerwca. Pomidory sadziłem na początku czerwca.
;:7
Byłoby dobrze szybko wprowadzić nawożenie dolistne - opryski nawozami wieloskładnikowymi np Kristalon czerwony, Plonvit Kali...

;:304
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
okifaro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2020, o 09:10

Post »

gienia1230 pisze:Pewnie ani jedno i ani drugie, jedynie alternariozę Anula wyczaiła. Oberwij te stare, żółte liście i poczekaj - obserwuj, nie panikuj, zobaczysz. I żeby głodne nie były, bo bardzo szybko zaczną żółknąć następne liście.
Genia,Anula, dzięki za komentarz, rzeczywiście ostatnie zdjęcie pasuje do alternariozy - widac słoje, znalazłem ogniska także na innych krzakach , ten Kmicic ma to praktycznie od początku i to najgorszy okaz w mojej kolekcji, a teraz to prawie wszyskie liście są porażaone. Oderwać i nie pryskać?
Obrazek

Natomiast na reszcie zdjęć to są małe ciemne kropki, nawet na zielonych liściach, którea z czasem się powiększacją w ciemne plamki i liść usycha. Najbardziej cierpią dolne liście, kilka uschło, ale te kropeczki sa na bardzo wielu zielnych liściach i boję się, że tak samo skończą, własńie Genia widziałem twój post dotyczący problemu jaki miałaś kilka lat temu z Septoriozą i wygląda to podobnie. Wklejam jeszcze parę zdjęc z innych krzaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pooglądaj zdjęcia z niedoborem magnezu , powinno pasować .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”