Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

przemek1136 pisze: ....
"Letnia" odmiana bobu-Luz de Otono wykiełkowała przyzwoicie. Szczerze mówiąc nie bardzo wierzę w powodzenie tej uprawy ale warto spróbować.
Ja posadziłem trochę wcześniej. Ładnie wzeszły , a potem ... problem. Trapi roślinki jakaś choroba .
Posadziłem kolejne w innym miejscu . Aby się przekonać czy kwestia ziemi w tym miejscu, czy może nasiona były czymś zainfekowane. Niby zaprawiane nasiona, ale kto wie . Sprawdzaj swoje , gdyby zaczęło coś podobnego się dziać napisz proszę.

Tak to wygląda .
Nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć co to jest. Mam trzy możliwości jakie rozważam.
Może ktoś się spotkał z takim problemem przy uprawie bobu?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

saymon Na 2 zdjęciu klasyczny niedobór magnezu. Chloroza-najsilniej na dolnych liściach, nieco słabiej na 2 piętrze liści. Dodatkowo warto zbadać pH podłoża. Na 3 i 4 zdjęciu rośliny zaatakowane przez grzyby (fuzarioza a może szara pleśń).
Ja mam inny problem a mianowicie nornice.
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

przemek1136 pisze:saymon Na 2 zdjęciu klasyczny niedobór magnezu. Chloroza-najsilniej na dolnych liściach, nieco słabiej na 2 piętrze liści. Dodatkowo warto zbadać pH podłoża. Na 3 i 4 zdjęciu rośliny zaatakowane przez grzyby (fuzarioza a może szara pleśń).
Ja mam inny problem a mianowicie nornice.
Coś z fuzarium jest bardzo możliwe . Szara pleśń raczej odpada. Brałem pod uwagę jeszcze zgorzel podstawy łodygi. Ale doczytałem też , że pogrom w młodych roślinach może zrobić czekoladowa plamistość która jest jedną z ,,ulubionych'' chorób bobu. Tylko nie potrafię określić czy mogła by się objawiać w taki sposób. Sadzenie jest późne to i inwazja choroby szybsza. pH dokładnie w tym miejscu nie badałem , ale mam gleby o obojętnym pH raczej . W uprawie bobu nie mam doświadczenia. Posadziłem w innym miejscu , zobaczę czy będą miały podobne problemy.
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na nornice które wywracały mi - nie jeden raz zasadzone pierwiosnki zastosowałam.. tor przeszkód- gęsto i głęboko powbijałam dość grube pędy (patyki) w okolicach roślin. Po niezbyt długim czasie nornica ustąpiła i póki co nie wróciła.
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A macie pomysł na dziki ryjące redlanki z bobem i kukurydzą?
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Nenesa pisze:A macie pomysł na dziki ryjące redlanki z bobem i kukurydzą?
ogrodzić. Myślę, że ryją dlatego, że jest kukurydza, ponieważ miałem pole z bobem obok łąki i łąkę ryły a w bób nie wchodziły i nawet niczym nie grodziłem
x-N-a
---

Post »

problem w tym, że ogrodzenie dla dzika to nie jest przeszkoda. No chyba, że sobie wylejesz fundamenty i postawisz mur z betonu, cegieł, stali itd.
Siatka nie jest przeszkodzą, podważa ryjem i wchodzi jak do siebie.
wojtekman
200p
200p

Post »

można postawić radio włączone na noc na polu;) tak robi mój znajomy i działa;) albo zawsze można ogrodzić drutem i podłączyć pod akumulator i zostawić na noc;)
x-N-a
---

Post »

To drugie jest karalne.
wojtekman
200p
200p

Post »

to niech ryją dalej
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Nie bardzo rozumiem dlaczego to jest karalne bo u nas na wiosce co drugie pole z ziemniakami jest ogrodzone pastuchem przed dzikami.Niestety kto się spóżnił z odgrodzeniem poniósł ogromne straty ,które teraz szacują leśnicy i wypłacają odszkodowania.Sąsiadka z płaczem podgarniała około 30 arów ziemniaków zrytych na masakrę
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
eldo
200p
200p
Od: 12 lis 2011, o 14:10

Post »

a ja dzisiaj grilowałem. upiekłem sobie bób ,pychotka tylko posolony PYSZNY.
wojtekman
200p
200p

Post »

dorotaa pisze:Nie bardzo rozumiem dlaczego to jest karalne bo u nas na wiosce co drugie pole z ziemniakami jest ogrodzone pastuchem przed dzikami.Niestety kto się spóżnił z odgrodzeniem poniósł ogromne straty ,które teraz szacują leśnicy i wypłacają odszkodowania.Sąsiadka z płaczem podgarniała około 30 arów ziemniaków zrytych na masakrę
to samo jest w moich okolicach, jak wejdą dziki w pole z ziemniakami to potrafią wszystko zniszczyć
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”