Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 31 sie 2012, o 15:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Witaj! Ja osobiści słyszałem,że można tak robić z nagietkami, a z aksamitkami to wątpię. Ja mam jeszcze pomarańczowe aksamitki wzniesione i razem z żółtymi wysiałem do doniczki w kwietniu, a jak w połowie maja wsadziłem do gruntu to rosły jak szalone
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja siałam bezpośrednio do gruntu pod koniec kwietnia a potem pikowalam. Nic to, ja zrobię eksperyment. Ze swoich zbiorów z tego roku posieję trochę i zobaczę co z tego wyniknie.
Pozdrawiam Jolka
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
joladzola pisze:A tak na marginesie słyszałam ze można wysiać w tym roku na jesieni a na wiosnę wzejdą.Czy ktoś tak praktykował z aksamitką
Moje aksamitki same to praktykują tzn. wysiewają się jesienią jak dojrzeją a wiosną ich wszędzie pełno więc myślę, że z jakąś częścią można spróbować.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 10p - Początkujący
To ja też spróbuję!
-- 31 sie 2012, o 18:58 --
Justi, mam do Cb pytanie, a właściwie chciałem zapytać o poradę:
Mam, a właściwie miałem w tym roku problem z kilkoma kwiatami. Mianowicie, rosły sobie w domu na parapecie, wysiane wcześniej. Skończyły się przymrozki, więc nadszedł czas wysadzania roślinek do ogrodu. I tu zaczął się mój problem!
Wsadziłem 3 rodzaje szałwii, a one zamiast się rozrastać, po kilku dniach zakwitły! A były malutkie! Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić, czy to wina ziemi, dodam, że ich nie pikowałem.
Wsadziłem następnie przypołudniki, nagietki i... stało się z nimi to samo, co z szałwią... Po prostu te kwiaty się nie rozrastały, nie rozkrzewiały tylko od razu kwitły!!! Straszne
Ale gdy wsadziłem astry, bądź wysokie aksamitki, rozrosły się one ładnie i kwitną pięknie...
-- 31 sie 2012, o 18:58 --
Justi, mam do Cb pytanie, a właściwie chciałem zapytać o poradę:
Mam, a właściwie miałem w tym roku problem z kilkoma kwiatami. Mianowicie, rosły sobie w domu na parapecie, wysiane wcześniej. Skończyły się przymrozki, więc nadszedł czas wysadzania roślinek do ogrodu. I tu zaczął się mój problem!
Wsadziłem 3 rodzaje szałwii, a one zamiast się rozrastać, po kilku dniach zakwitły! A były malutkie! Czy ktoś potrafi mi to wyjaśnić, czy to wina ziemi, dodam, że ich nie pikowałem.
Wsadziłem następnie przypołudniki, nagietki i... stało się z nimi to samo, co z szałwią... Po prostu te kwiaty się nie rozrastały, nie rozkrzewiały tylko od razu kwitły!!! Straszne
Ale gdy wsadziłem astry, bądź wysokie aksamitki, rozrosły się one ładnie i kwitną pięknie...
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozwolę sobie wtrącić Twoje kwiatki zbyt długo rosły w niekorzystnych dla nich warunkach (Nie zawsze to co im zapewniamy jest dla nich odpowiednie) a potem gdy warunki uległy poprawie skorzystały z okazji do do wzrostu generatywnego , czyli kwitnienia i tworzenia nasion
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 10p - Początkujący
Masz 100 % racji, gdyż moje roślinki były cały czas w domu, a reszta była na balkonie wschodnim przez kilka tygodni przed wysadzaniem do gruntu! I właśnie ta, która była w domu, od razu zakwitła, natomiast ta, która była na zewnątrz rosła jak na drożdżach. Ale mam jeszcze jedno pytanie, jak uchronić te roślinki przed czymś takim, co robić by nie zakwitły od razu??
- Zibi_41
Rośliny przygotowywane w domu muszą mieć zapewnione prawidłowe proporcje temperatury do oświetlenia. Jeżeli światła słonecznego jest zbyt mało , to niestety , musisz obniżyć im temperaturę. W domu jest to trudne , szczególnie dobranie odpowiednich proporcji Nie mogę podać tu szczegółowych wytycznych , bo ich nie ma , ale możesz poeksperymentować , najlepiej obserwując wzrost roślin. Jeśli wybiegają w górę , jest za ciepło i za ciemno
-
- 10p - Początkujący
Rozumiem, ale np. gdy wysieję do doniczek aksamitki i położę je na wschodnim balkonie, to powinny rosnąć dobrze?
Ja np. w tym roku wysiałem ok. 10 odmian astrów i każda jest piękna, a to chyba dzięki temu, ze wystawiłem je w odpowiednim czasie na balkon, ale nagietki też były na balkonie, ale zakwitły przedwcześnie chyba ze zbyt dużej ilości słońca i wysokiej temperatury A Ty jakie masz nasiona ??
Ja np. w tym roku wysiałem ok. 10 odmian astrów i każda jest piękna, a to chyba dzięki temu, ze wystawiłem je w odpowiednim czasie na balkon, ale nagietki też były na balkonie, ale zakwitły przedwcześnie chyba ze zbyt dużej ilości słońca i wysokiej temperatury A Ty jakie masz nasiona ??
- Zibi_41
Rzuć okiem tutaj :Pablito1997 pisze: A Ty jakie masz nasiona ??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=126
-
- 10p - Początkujący
fajnie ;)
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Myślę też, że dodatkowo niektóre roślinki mozna uszczykiwać, zeby lepiej się rozkrzewiły i autoamtycznie to opóźnia kwitnienie, ale później za to kwiatków jest więcej.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- kwiaty_poli
- 500p