Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 2cz

Post »

To przedostatnie zdjęcie... myślałam że to moje ;) Mam identycznego "łysielca" przy tuji i siatce... Też teraz zaczyna dojrzewać. Druga ma wiele liści i już skończyła owocowanie.
Dołączam do twoich pytań bo też chce posadzić z 5 krzaczków .
Czy borówce nie bedzie szkodziło jak będzie rosła blisko domu przy wschodniej ścianie (cień już wczesnym popołudniem)
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

agawa76 - minimum 2 krzaczki różnych/tych samych odmian kwitnących w tym samym czasie, inaczej przy przesuniętym czasie kwitnienia wczesnej a np. późnej, nie wyzapylają się krzyżowo( ale i tak jakieś owoce powinny być, borówa jest samopłodna)

Norbitka - borówka kocha słońce, im słońca mniej tym marniej/wolniej rośnie, owoce małe/kwaśne, późne mogą nie dojrzeć.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Obrazek

Ulubione miejsce moich dzieci. :D
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
agawa76
50p
50p
Od: 15 wrz 2009, o 17:01

Post »

mewa, chudziak - tak - oba krzaczki mają po kilkanaście lat lub więcej (minimum 12-13), nie wiem kiedy dokładnie zostały posadzone. Wiem, że wyglądają mizernie - pewnie ze względu na miejsce i kilkuletnie zaniedbanie :oops: Słońca też raczej za dużo nie mają. Były tej wielkości właściwie zawsze, tzn odkąd pamiętam :wink: (mają może z 1,20 m ten późniejszy - z prawej str na ostatnim zdjęciu.) Wiosną ubiegłego roku zostały przycięte sanitarnie (wycięte suche gałazki), przesadzone o kilka cm (pisałam o tym w poście kilka str. wcześniej) przy wykopywaniu innej roślinki i jak się okazało posadzone za blisko tui. Jesienią zamierzam i tak przesadzić je do innej części ogrodu (mam nadzieję, że ponowna przeprowadzka im nie zaszkodzi ;:202 ) i dosadzić jeszcze kilka krzaczków.

mr25ur dzięki za info :D Muszę rozważyć dobór odmian i terminy owocowania - mój ogródek nie jest rozciągliwy a chce zapewnić roslinkom dobre warunki ;:3
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Czyli muszę szukać innego miejsca... brak mi pomysłu gdzie mogłabym im wydzielić duży pas w pełnym słońcu.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Chcę przesadzić borówki i nawet wyznaczyłam im miejsce i już szykuje zagonek na nie ,ale teraz zgłupiałam ,czy tuje źle wpłyną na borówkę . mam 16 krzaczków i wymyśliłam ze posadzę je w jednym rzędzie przed tujami ( ok 1,30-1,50 m) to ze względu na zabezpieczenie przed ptakami ( patent chudziaka- rury wodociągowe i siatka już jest :wink: ) Od godziny 10 do późnego popołudnia będą miały słońce .Proszę o wypowiedzi ;:108
agawa chyba czas je przesadzić w miejsce słoneczne z dobrym podłożem dla borówki i zadbać o nie ,a na pewno się odwdzięczą :wink:
Pozdrawiam. Ewa
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

mewa, jeśli borówki rozrosną Ci się tak jak moje to lepiej, o ile masz miejsce, zrobić odstęp co najmniej ze 2 metry od tuj.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Ale samo sąsiedztwo tujek nie będzie im przeszkadzało :?: dalej mogę przesadzić - mam miejsce :wink:
Pozdrawiam. Ewa
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sąsiedztwo raczej nie bedzie przeszkadzało bardziej chodzi o miejsce dla korzeni roślin i komfort dla Ciebie do zbierania i pielęgnacji więc jeśli masz miejsce to zrób tę przerwę co najmniej 2m :D
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

chudziak Czy masz może zdjęcie swoich borówek z tego roku? .Ile mają lat?
Pozdrawiam. Ewa
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mewa pisze: chudziak Czy masz może zdjęcie swoich borówek z tego roku? .Ile mają lat?
W tej chwili gałęzie są bardzo obciążone owocami i "pokładają" się. Obecnie wysokość rusztowania na siatkę w najwyższym punkcie to ok 1,4 m. Krzewy mają ok 8 lat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

:shock: :shock: Masz kogoś do pomocy przy zbieraniu owoców ;:173 - jak moje tak się rozrosną i będą tak owocowały to rodzinkę dalszą zaciągnę do zbierania :;230
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obfitość owoców powyżej powaliła mnie ;:oj
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek