Domowe orchidarium

Zablokowany
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Mergen, wspaniałe orchidarium, koniecznie wklejaj zdjęcia z przemianami w nim zachodzącymi, choćby to miał być jeden korzonek na najmniejszym storczyku. Z chęcią będę obserwowała Twoje poczynania i uczyła się jak należy postępować ze storczykami botanicznymi na które ostatnio się porwałam a nie mam o nich bladego pojęcia ( nie ma ich jeszcze w moim wątku). Cattleye przeurocze, moje marzenie.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janko, Bianko ;:196 Postaram się coś więcej wklejać. Teraz kończą się prace ogrodowe a i wieczory dłuższe to będzie na to czas. Postaram się też poczytać wasze wątki i nie tylko ;:108 Mam sporo zaległości :oops:

Janko, oncidium kwitnie u mnie po raz pierwszy. Jak go nabyłam był po kwitnieniu. Bardzo chciałam go mieć bo w sumie pierwszym storczykiem, którego zabiłam przez nieznajomość tematu było właśnie takie oncidium. I mam do niego sentyment.

Bianko, lubisz korzonki - to proszę :wink: Tak wygląda aklimatyzacja na pniu po kilku miesiącach
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj też jest pędzik ale czy wyda kwiaty :roll:

I penetracja ściany korkowej
Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Małgosiu zgadzam się z Janką w 100% szkoda że, tak rzadko wstawiasz zdjęcia ale jak już napisałaś jest nadzieja że, częściej będziemy podziwiać Twe cuda :tan Catleye pięknie Ci kwitły ;:138 a orchidarium ;:oj (szczęka opada) Pięknie Ci wszystko tam rośnie i jakie zdrowiutkie korzonki mają ;:180 ;:196
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Małgosiu, pięknie u Ciebie wszystko rośnie i kwitnie. Orchidarium robi wrażenie, na prawdę, widać, że roślinki mają tam wspaniałe warunki ;:138 .
Katlejaste wspaniałe, taki widok zachwyca mnie ;:173 . Delikatne, piękne...
To co pokazałaś na ostatnim zdjęciu to moim zdaniem jakieś pożyteczne grzybki, bo korzonek w świetnej kondycji, więc widać, że służy mu to sąsiedztwo.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Orchidarium rewelacyjne. Muszę przeczytać cały wątek. Gratulacje. ;:63
Wątek bardzo merytoryczny :wit ;:63
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mam wrażenie Aniu, ze to coś pożytecznego. Przecież jest nawet tzw. mikoryza do storczyków. Może przez przypadek mam swoją własną :wink:

Dziękuję za to,że jesteście ;:162 Ja próbuję się przedrzeć przez gąszcz nowych tematów i mam sporo stron do nadrobienia. Pewnie zejdzie mi na tym cała zima...
Bianka16
100p
100p

Post »

Ten korzonek wygląda jak stonoga w butach ;:oj . Nie powinnam, ale zazdroszczę wspaniałego orchidarium, korzonki i przyrosty cudne. Usiąść w takim pokoju przy dźwięku muzyki relaksacyjnej z filiżanką zielonej herbaty, ech ... rozmarzyłam się.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Intrygujące zjawisko... ciekawa jestem, czy rozwiną kapelusze. Może na zupkę wystarczy ;:306
W doniczkach też czasami pojawiają się grzybki z kapeluszami, pewnie te same.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Małgosiu po przerwie...
Podziwiam Twoje nowe aranżacje ;:138 - orchidarium już zdążyło ładnie porastać; ehhh też lubię takie widoki.
To powstaje mikro świat, miły dla oczu i dla rozmarzenia :D .
Z goła inaczej.... prezentują się storczyki "na wybiegu" . One w kwitnieniu piękne ubarwiają życie,a latoś tej jesieni u Ciebie wspaniale obrodziło ;:63
Ten świat w realu czasami mało ciekawy, ożywa innymi kolorami i nawet smuteczki są jakby mniejsze....

No tak....pisałam o rozmarzeniu i stało się :roll: ;wpadłam w zadumę.

Gratuluję i dalszych pomysłów życzę....

A, odnośnie plantacji grzybków na korzeniu... powiem tak...
-jeżeli cokolwiek wyrasta/porasta korzeń to zawsze jest pasożytem i nie może być to grzybek mikoryzy.Sądzę i wiem,ze jest to pierwsza reguła mykologów.. w .rozpoznawaniu mikoryzy lub jej nieobecności.
Jednak niektóre grzybki nie mikoryzowe mogą pośrednio wspomagać wzrost korzeni;pasożytują de facto na korzeniu...
"ale nic nie jest za nic" więc ileś tam swego dobra tez muszą przekazywać korzeniom..
Uważam,ze te grzybki które pokazujesz , też nie zagrażają korzeniom i tak właśnie wygląda ich współistnienie.
Nie jest to mikoryza.
A jeżeli była stosowana szczepionka, to...efekt wskazałby ,ze była nic nie warta.

Grzybki są cudowne.
Więc ... i nie omieszkam wykorzystać też Twojego zdjęcia do specjalnego wątku .Tworzę coś takiego nt.osobliwości storczykowych w naszych kolekcjach i... nie tylko.
Oprócz zdjęć, skomentuję zjawiska krótką charakterystyką " co zacz " i dam inne przypisy.

Przydają się takie "wyskoki" w uprawie.....przy monotonii można szybko wpaść w rutynę.
Sądzę, ze jeszcze nie jedno nas zadziwi....

Z pozdrowieniami,
JOVANKA
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko, dziękuję za odwiedziny i wyjaśnienia. Korzonek pięknie rośnie więc chyba mu dobrze w tej symbiozie. Spróbuję przy dobrym świetle zrobić jeszcze lepsze super makro. Będę te grzybki obserwować to za jakiś czas zrobię aktualizację.

I to jest prawda, że świat roślin zaskakuje, podobnie zresztą jak świat zwierząt. Mnie zawsze wydawało się, że koty śpią zwinięte w kłębek. I tak spały u mnie wszystkie koty a miałam ich sporo. Jednak ostatni ma takie zwyczaje :wink:
Obrazek

albo takie...
Obrazek

Obrazek
To już przy wydatnej pomocy mojej pięcioletniej bratanicy.

Jednak by było tematycznie czyli o storczykach to pokażę zapowiedź na którą czekałam długo, chyba trzy sezony a dwa na pewno.
Obrazek
Ludisia 'Red Velvet'

Obrazek
Ludisia 'Jed Velvet'
Trochę przykurzone ale na kąpiel muszą poczekać w kolejce. Jeszcze nie skończyłam jednej tury :oops:

I piękne korzonki na przyroście Cattleyi maxima
Obrazek
oprócz nich rośie nowy przyrost a ten może zakwitnie :roll: Byłabym niezmiernie szczęśliwa bo choć przyrost ie jest moją zasługą - kupiłam kwitnącą z nowym przyrostem. Jednak to, że zaakceptowała moje warunki bardzo mnie cieszy a zobaczenie znów jej wielkich, pachnących kwiatów - moje marzenie.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Małgosiu :wit
Dawno mnie u Ciebie chyba nie było i nie wiem jak to się stało i jak w ogóle mogłem pomijać Twój wątek ;:124
Dzisiejszą wizytą jestem wprost oszołomiony a to wielością i ilością pięknie kwitnących storczyków.
Cattleya wyjątkowej urody a pozostałe nie wiele więcej jej ustępują pod tym względem ;:215
Orchidarium rewelacyjne-też chcę ;:108
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Arku. To nie Twoja tylko moja wina. To ja rzadko tutaj bywałam. Może teraz to się zmieni choć trudno przewidzieć jak potoczą się losy...

W czwartek byłam w LM i nie mogłam się oprzeć takiej miniaturce ;:131 tym bardziej, że i cena przystępna. Oczywiście wsadziłam ją swoim zwyczajem w szkło.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bianka16
100p
100p

Post »

Śliczna miniaturka, ja też kilka razy w tym tygodniu lądowałam w LM powiem,że przechodzenie obok tych miniaturek to była droga przez mękę i walka z własnym chciejstwem. Wszystkie te maluchy są urocze.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”