Na zdjęciu na pędy nałożyły się na siebieJAWiktor pisze:Cieszy taki widok
Zaintrygowała mnie trzecia fotka
Czy to są dwa pędy, tylko na zdjęciu tak się nałożyły, że sprawiają wrażenie jednego czy może jeden pęd z tak ułożonymi pąkami
Hippeastrum cz.3
- madusia
- 1000p
- Od: 19 paź 2013, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: "Amarylis" - Hippeastrum cz.3
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak też myślałem ale wolałem zapytać bo jak wiadomo natura lubi płatać różne figle
Michał
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 lis 2013, o 18:05
Cebulka wyjęta .... wygląda tak:
Korzenie do usunięcia, chyba, co do tych czarnych powłok to też pousuwać? I jak mam ją podsuszyć i czy w ogóle podsuszyć? Ziemia jest ok, jest wilgotna ale wody nie trzeba wyciskać .... W przeciwieństwie do moich osobiście zalanych, gdzie wycisnęłam pół szklanki
A co do trwałości kwiatów, wpadłam w czarną rozpacz ;)
Korzenie do usunięcia, chyba, co do tych czarnych powłok to też pousuwać? I jak mam ją podsuszyć i czy w ogóle podsuszyć? Ziemia jest ok, jest wilgotna ale wody nie trzeba wyciskać .... W przeciwieństwie do moich osobiście zalanych, gdzie wycisnęłam pół szklanki
A co do trwałości kwiatów, wpadłam w czarną rozpacz ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
nie rozpaczaj..
Martwe korzenie usuń, powłoki obierz, obsyp cynamonem, potrzymaj z 2-3 dni w ciepłym przewiewnym miejscu, żeby dobrze obeschła, a następnie wsadź do doniczki z podłożem składającym się, z ziemi, perlitu, seramisu, albo keramzytu. Po prostu podłoże powinno być przepuszczalne, i wsadź w miarę płytko. Powinno być dobrze. Cynamon zdziała cuda. Dla przyśpieszenia wypuszczenia korzeni- można piętkę ukorzeniaczem potraktować Podlewaj oszczędnie.
Powodzenia
Martwe korzenie usuń, powłoki obierz, obsyp cynamonem, potrzymaj z 2-3 dni w ciepłym przewiewnym miejscu, żeby dobrze obeschła, a następnie wsadź do doniczki z podłożem składającym się, z ziemi, perlitu, seramisu, albo keramzytu. Po prostu podłoże powinno być przepuszczalne, i wsadź w miarę płytko. Powinno być dobrze. Cynamon zdziała cuda. Dla przyśpieszenia wypuszczenia korzeni- można piętkę ukorzeniaczem potraktować Podlewaj oszczędnie.
Powodzenia
-
Dzięki Z tym ukorzeniaczem jest problem .... Po pierwsze słyszę o nim tutaj na forum po raz pierwszy a po drugie mieszkam w Niemczech niestety i nawet nie wiem jak tu tego szukać I co znaczy ciepłe i przewiewne miejsce? To znaczy ciepłe wiem ale w połączeniu z tym przewiewnym mam problemevluk pisze:nie rozpaczaj..
Powodzenia
-
- Kontakt:
Wiola jak podsypiesz pod piętkę drobnego keramzytu, albo seramisu cebula powinna dać rady i bez ukorzeniacza
Przewiewne, tzn, żeby jakaś cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu była..U mnie takie miejsce jest na parapecie okiennym pod którym jest kaloryfer
Przewiewne, tzn, żeby jakaś cyrkulacja powietrza w pomieszczeniu była..U mnie takie miejsce jest na parapecie okiennym pod którym jest kaloryfer
-
O, ok A czy ten pąk kwiatowy co wyszedł i ten drugi co dopiero zaczyna wychodzić to nie uschną przez te dwa-trzy dni?evluk pisze:Wiola jak podsypiesz pod piętkę drobnego keramzytu, albo seramisu cebula powinna dać rady i bez ukorzeniacza
-
- Kontakt:
czerpią soki z cebuli..W piwnicy miałam kilka cebul w papierowej torebce-pędy kwiatowe wyrosły bardzo długie, bez wody i bez podłoża-taka jest w nich siła życia
-
Aha A czy po tych 2-3 dniach mam wsadzić je w ziemię z tym cynamonem? Czy opłukać?
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
Nie płucz !!!! wsadź cebule do ziemi, tak żeby co najmniej 1/3 wystawała z ziemi i podlej dopiero po kilku dniach ale do podstawki, potem nadal wlewaj wodę tylko do podstawki jak będzie sucho:)wiolka_m_21 pisze:Aha A czy po tych 2-3 dniach mam wsadzić je w ziemię z tym cynamonem? Czy opłukać?
Parę postów wyżej poczytaj o patencie z patyczkiem do szaszłyków
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Byłam wczoraj w tesko
były cebulki ale też w torfie i takie przelane
nie kupiłam bo bałam się ze sytuacja się powtórzy
ale gdzie wy kupujecie swoje amarylisy wiem można na alegro ale tam drogo jest dość
podpowiecie ?
były cebulki ale też w torfie i takie przelane
nie kupiłam bo bałam się ze sytuacja się powtórzy
ale gdzie wy kupujecie swoje amarylisy wiem można na alegro ale tam drogo jest dość
podpowiecie ?
-
- Kontakt:
Hippeastra??koniczynka pisze:ale gdzie wy kupujecie swoje amarylisy wiem można na alegro ale tam drogo jest dość
podpowiecie ?
Holandia..