Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory
Przypomnij mi o co chodzi.
Pytałam się czym nawozic pomidory w donicach (kilka betaluxów, Twoja Perła)
Nie wiem dokładnie ile ich jeszcze będzie.
Ziemię planuje kupić taką jak do pikowania czyli nie więcej jak 0,6 kg/m3 nawozu (bo tu skopiowałam sobie Twoje porady jak nawozić popikowane pomidory).
Nie wiem dokładnie ile ich jeszcze będzie.
Ziemię planuje kupić taką jak do pikowania czyli nie więcej jak 0,6 kg/m3 nawozu (bo tu skopiowałam sobie Twoje porady jak nawozić popikowane pomidory).
Regulamin się kłania
Masz już nawóz czy zamierzasz dopiero zakupić ?. Jeśli masz, to jaki ?
Na razie kupilam biopon do roslin kwitnacych. Z zeszlego roku zostala mi jakas magiczna sila do pomidorow ( nawet nie otworzone).
Regulamin się kłania
Jeden litr tego nawozu starczy Ci na 300 l wody. 3,5 ml na litr wody.
ja mam z poprzedniego sezonu paprykowego
dla młodych roślin: Plant starter 10-52-10+TE
Dla większych: Agroleaf Power Total 20+20+20
i chyba jeszcze jakieś resztki blossom booster 10-30-20 i foliar feed 27-15-12+TE.
Będzie OK? Planowany wysiew do Sterluxa z dodatkiem perlitu i vermiculitu.
A do tunelowo/gruntowych krzaków to jeszcze się zastanawiam... nawozu dość ale gleby /kl. II/ nie badałem. Będę eksperymentował, może coś się uda - mam taśmę kroplującą.
dla młodych roślin: Plant starter 10-52-10+TE
Dla większych: Agroleaf Power Total 20+20+20
i chyba jeszcze jakieś resztki blossom booster 10-30-20 i foliar feed 27-15-12+TE.
Będzie OK? Planowany wysiew do Sterluxa z dodatkiem perlitu i vermiculitu.
A do tunelowo/gruntowych krzaków to jeszcze się zastanawiam... nawozu dość ale gleby /kl. II/ nie badałem. Będę eksperymentował, może coś się uda - mam taśmę kroplującą.
Witam serdecznie . Odebrałem dzisiaj wyniki badań gleby, kawałka ogrodu (jakies 25 m2) przeznaczonego w tym roku tylko pod pomidory.
Troszkę mało azotu a wszystkiego innego za dużo
Co robić , jak przygotować glebę przed sadzeniem.
Dostałem zalecenie 20g/m2 saletry amonowej, ale przy takim wysokim pH to chyba jakiś siarczan amonu powinien być...
Troszkę mało azotu a wszystkiego innego za dużo
Co robić , jak przygotować glebę przed sadzeniem.
Dostałem zalecenie 20g/m2 saletry amonowej, ale przy takim wysokim pH to chyba jakiś siarczan amonu powinien być...
Ta analiza jest spod folii czy z otwartego gruntu ?Kropek pisze:
Dostałem zalecenie 20g/m2 saletry amonowej,
Tyle saletry amonowej to jest za mało.
To jest forumowicz otwarty grunt. Kilka lat wstecz wybieg dla kur. W zeszłym roku wyciąłem 2 ogromne morwy i po raz pierwszy na próbę coś tam wsadziłem. Ogólnie poletko było pod fasolę, żeby wzbogacić ziemię w azot (łety przekopane na jesień).
Cukinie 3 razy podlałem nawozem dla dyniowatych, fasola tylko woda. Pod wszystko dałem sporo kompostu.
Też mi się wydaje , że za mało tej saletry a jeszcze biorąc pod uwagę wysoki pH i wapń to chyba raczej powinienem tak jak pisałem siarczan amonu (może torf kwaśny).
Nie wiem co robić ...
Cukinie 3 razy podlałem nawozem dla dyniowatych, fasola tylko woda. Pod wszystko dałem sporo kompostu.
Też mi się wydaje , że za mało tej saletry a jeszcze biorąc pod uwagę wysoki pH i wapń to chyba raczej powinienem tak jak pisałem siarczan amonu (może torf kwaśny).
Nie wiem co robić ...
Sądząc po ciężarze objętościowym to jest gleba organiczna. Najprawdopodobniej torf niski. Ale mniejsza z tym .
Na początku kwietnia , na te swoje 25 m2, rozsiejesz siarczan amonu w ilości 60 g/m2 i przekopiesz płytko na pół szpadla. Nie zagrabiać. Tydzień przed sadzeniem pomidorów rozsiejesz dopiero te proponowane 20g/m2 saletry amonowej i zagrabisz. Musisz mieć też przygotowany awaryjnie siarczan magnezu, bo mogą wystąpić niedobory magnezu. Żadnego obornika.
Na przykładzie Twojej gleby można sobie wyobrazić jakie konsekwencje miałoby jej zwapnowanie w ciemno o czym niejednokrotnie innych ostrzegałem.
Na początku kwietnia , na te swoje 25 m2, rozsiejesz siarczan amonu w ilości 60 g/m2 i przekopiesz płytko na pół szpadla. Nie zagrabiać. Tydzień przed sadzeniem pomidorów rozsiejesz dopiero te proponowane 20g/m2 saletry amonowej i zagrabisz. Musisz mieć też przygotowany awaryjnie siarczan magnezu, bo mogą wystąpić niedobory magnezu. Żadnego obornika.
Na przykładzie Twojej gleby można sobie wyobrazić jakie konsekwencje miałoby jej zwapnowanie w ciemno o czym niejednokrotnie innych ostrzegałem.
Dzięki wielki
Co do ziemi to z 10 taczek przerobionego kompostu zarzuciłem, bo był tam praktycznie piach.
Specjalnie siałem fasole na planowaną w tym roku uprawę różnych odmian pomidorów ale jakoś nie widzę tego azotu z brodawek.
P.S. Mogę tam wrzucić kilka worków torfu kwaśnego ?
Co do ziemi to z 10 taczek przerobionego kompostu zarzuciłem, bo był tam praktycznie piach.
Specjalnie siałem fasole na planowaną w tym roku uprawę różnych odmian pomidorów ale jakoś nie widzę tego azotu z brodawek.
To coś się tu nie zgadza. Piasek ma ciężar objętościowy w granicach 2 kg/l i bez wapnowania nie będzie miał tak wysokiego pH.Kropek pisze: był tam praktycznie piach.
A te 32 mg/l w otwartym gruncie to myślisz skąd ? Celowo zadałem pytanie czy to nie spod folii ta analiza.Kropek pisze:
jakoś nie widzę tego azotu z brodawek.
Żadnego torfu.
Mam nadzieję, że próba była pobrana dobrze. Bo jak na piasek nie pasuje tak wysoka zawartość potasu i magnezu.