Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

A posypanie naokoło astvitem nie będzie tak samo efektywne jak dolistne nawożenie? W sumie mam obie wersje nawozu więc mogę spróbować je uratować, młode krzaczki również by się przy okazji załapały na oprysk.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Interwencyjnie - to dolistnie. U mnie często deszcze - wymywają, bo taki teren - to dolistnie dokarmiam. No i z gleby wolniej pobierają pokarm... Jak się jeszcze nie zna zasobu gleby to oprysk jest najlepszym wyjściem. U mnie wczoraj mój biegał i opryskiwał nawozem.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Glinka- nie wiem,czy warto walczyć o ten krzak. Liście wyglądają na porażone wirusem- jeśli to żółta mozaika cukinii ,to choroba może przenieść się mechanicznie na inne dyniowate. Ten wirus może być od zarażonych nasion,ale równie dobrze mogły przywlec go mszyce :roll:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wyglądały identycznie jak im czegoś brakowało. Mało prawdopodobne by z oryginalnych nasion były zawirusowane. A jeśli to mszyce przeniosły skądś to już i tak "po ptokach".

Warto poczytać:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2928

Na dyni wygląda tak:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1486

Ale mi to inaczej wygląda... U Ginki są jak u mnie - od nerwu liściowego (u mnie jeszcze były zażółcenia dookoła liści). Moja - wymyślata królewna - to też była żółta - Atena Polka. Pierwszy owoc miał koniec i początek owocu zielony. Teraz kolejne już są całe żółte.

O jeszcze warto myślę tu zajrzeć:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=70
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30

Post »

Moja cukinia wreszcie ruszyła, poddałam jej solidnej dawki florowitu i azotu, wreszcie na coś wygląda, co prawda na razie ma więcej kwiatów, a niżeli małych owocków, ale może z czasem coś z niej będzie :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To najwyżej wyrwę tą 'polkę' na pocieszenie rosną 2 krzaczki, ale owoce będą za mniej więcej pod koniec sierpnia czyli późno. Zostały dzisiaj spryskane astvitem.

Co do mszyc, po jednym oprysku mospilanem padła cała plaga, ale zauważyłam że odradzają się pojedyncze sztuki więc na dniach trzeba będzie wykorzystać pozostałość oprysku który został ze wcześniej (tylko martwię się, że nie będzie tak efektywny lub wcale nie zadziała, ponieważ butla stała zapewne w pełnym słońcu przez długi czas).
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie za to się pojawił parch dyniowatych ;/ Jutro oprysk jeśli nie będzie padać Dithane. Niby ciepło a się przywlokło ;/ W zeszłym roku też było, ale jak noce się zimne zrobiły...
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nastawiłam HT, jutro będę miała gotową, jeśli ogórki dostaną to i cukiniom się dostanie (w sumie cały ogród dostanie).

Mam jednak pytanie co do stosowania, czy muszę ją stosować zamiennie z OW czy wystarczy sam HT pryskany co mniej więcej tydzień (teraz może częściej aby je wzmocnić), ponieważ musiałabym w tym wypadku kombinować, bawić się i szukać składników.
Ktoś gdzieś wspominał, że jest za gorąco na miedzian dlatego nie wiem co robić, po pomału wprasza się mączniak.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wolę zamiennie. Możesz kupić też jakiś preparat - nie miedzian. Ja jutro (lub w niedzielę) będę robić Dithane - to dobry preparat i można stosować latem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

4 dni karencji.Jeszcze kilka lat temu na parcha miał rejestrację topsin,ale tylko pod osłonami -3 dni.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytałam troszkę o nim i nawet nie jest taki drogi (za 1kg), tylko po takie coś to bym musiała chyba się przejechać do budowlanego marketu lub centrum ogrodniczego (z chemicznymi zasobami to tu krucho).
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja planuję cukinie i patisony pozrywać i te mniejsze (dzisiaj był zbiór), więc spokojnie poczekam aż karencja minie. Topsinu niestety nie mam a Dithane jest.

Ginka ja kupuję w sklepach internetowych, bo u mnie tylko te najmniejsze opakowania... A cena ich z kosmosu.
Kupiłam w Czechach to fajnie poporcjowane już na 5-10l oprysku - nawet odmierzać nie trzeba.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I wiecie co...dzisiaj mam zły i dobry dzień, zły dlatego że kurka mi padła (stwierdziłam, że zakopię ją pod młodą czereśnią aby ją nawieźć, w miejscu te chorowitej 'polki') i dobry dlatego, że 'polka' się w sobie zebrała i ruszyła z kopyta i ma zdecydowanie ładniejsze liście niż kilka dni temu :tan ! (dostała interwencyjnej dawki astvitu wczoraj), tak więc z wyrwania nici i będę musiała jakoś manewrować z tą kurą ;:306 .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”