Wszystko o pomidorach cz. 8
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Mam problem następujący : na moich pomidorach od dołu zwijają się liście do góry ( do środka) . Były zasilone tydzień po posadzeniu saletrzakiem, później opryskane florovitem dolistnie a potem nawiezione nadwoziem do pomidorów. Dodam że mam pomidory generatywne ( bawole serca, faworyt, malinowy olbrzym, krakus). Czy to głód czy co innego.
Pozdrawiam Paweł
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Raczej przesyt .
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje też się zwijają ,miały tylko obornik i po tygodniu od posadzenia zasilone saletrzakiem .W ubiegłym roku dawałam jeszcze gnojówkę z pokrzyw i też były zwinięte,chyba nie mam ręki do pomidorów.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A ja mam problem z Caro Richem, krzaki porosły grubaśne, liście skręca w baranie rogi, mało kwitnie i nie wiąże.
Wsadzony do ziemi z garścią suszonego obornika i 1 l ziemi z Biedronki, niczym później nie dokarmiany, podlewany czystą wodą + opryski forumowicz, nawet saletra potasowa go ominęła.
Gdyby tak wyglądał 1 krzak pomyślałabym, że trafił w jakąś grudę starego nawozu ale 3 krzaki w rzędzie ?
Wiem, że jode22 go miała i bardzo go chwaliła może da mi jakieś rady
Wsadzony do ziemi z garścią suszonego obornika i 1 l ziemi z Biedronki, niczym później nie dokarmiany, podlewany czystą wodą + opryski forumowicz, nawet saletra potasowa go ominęła.
Gdyby tak wyglądał 1 krzak pomyślałabym, że trafił w jakąś grudę starego nawozu ale 3 krzaki w rzędzie ?
Wiem, że jode22 go miała i bardzo go chwaliła może da mi jakieś rady
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- pawelp1320
A czy w przesycie pomidorów generatywnych liście nie powinny być lekko wygięte do dołu oraz oklapłe ( jakby podwiędnięte) ?jode22 pisze:Raczej przesyt .
Pozdrawiam Paweł
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Owszem przy delikatnym przesycie wierzchołek podwiJa się delikatnie w dół, jak rogi barana jednak gdy jest dużo za dużo to skręca aż łodygi z liśćmi w spiralę.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 kwie 2014, o 14:54
Moje krzaczki już od ponad 10 dni nic nie dostawały poza wodą, dodatkowo pozwoliłem rosnąć wilkom żeby przejadały florovit który im dowaliłem w nadmiarze. Myślicie że ten krzaczek już dochodzi do siebie i mogę go oczyścić z wyrastających pędów czy jeszcze nie ? Oczywiście nie zamierzam dolewać nawozu :P
Pozdrawiam, Tomek.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Bardzo czesto mam dolene liscie na krzakach zwiniete w rurki (blaszka lisciowa podwija sie od gory na bocznych krawedziach liscia - jak rozumiem o to chodzi). Jedne krzaki to maja, inne nie. Rosna kolo siebie i sa tej samej odmiany. Na szczescie w pomidorach ze smakiem zjada sie owoce, a nie liscie. To zwijanie w rozwoju owocow raczej nie przeszkadza, wiec dlaczego piszesz, ze nie masz reki?tencia pisze:Moje też się zwijają ,miały tylko obornik i po tygodniu od posadzenia zasilone saletrzakiem .W ubiegłym roku dawałam jeszcze gnojówkę z pokrzyw i też były zwinięte,chyba nie mam ręki do pomidorów.
- pawelp1320
Dobrze że napisałem na forum bo myślałem że one są głodne i dlatego wykręcają liście ale dzięki wam już wiadomo że mają przedobrzone. Ale muszę spryskać dolistnie siarczanem magnezu bo już Betaluxy jako wrażliwe na jego niedobór zaczynają dawać znać o tym.
Pozdrawiam Paweł
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Bardzo interesujący wątek.
Moje pomidory na razie jeszcze zielone (* i te żółte i te czerwone). Zauważyłam kilka staśmionych kwiatów. Pewnie trzeba je oberwać?
Moje pomidory na razie jeszcze zielone (* i te żółte i te czerwone). Zauważyłam kilka staśmionych kwiatów. Pewnie trzeba je oberwać?
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Paweł zrób (jak możesz) zdjęcia betaluxom.
U mnie część pomidorów też się zwija ale mam x odmian i jakby dopóki tylko część ma jakieś nieładne liście to się tym zbytnio nie przejmuję.
Mam pytanie. Niektóre rośliny chyba dały z siebie już dużo i mają liście zwisające do samej ziemi. Czy powinnam je oberwać?
A oto i rysunek
Te dolne liście powinnam oberwać jeśli prowadzę roślinę na 2 pędy? Nie mam jak przenieść zdjęcia z aparatu na laptop stąd też ten mój rysunek
U mnie część pomidorów też się zwija ale mam x odmian i jakby dopóki tylko część ma jakieś nieładne liście to się tym zbytnio nie przejmuję.
Mam pytanie. Niektóre rośliny chyba dały z siebie już dużo i mają liście zwisające do samej ziemi. Czy powinnam je oberwać?
A oto i rysunek
Te dolne liście powinnam oberwać jeśli prowadzę roślinę na 2 pędy? Nie mam jak przenieść zdjęcia z aparatu na laptop stąd też ten mój rysunek
Pozdrawiam Jola
Ja też prowadzę zawsze pomidory wysokie na dwa pędy i mniej więcej teraz, jak krzaki są już wyrośnięte obrywam dolne liście do pierwszego grona. Potem już nic nie ruszam aż do końca sezonu, oprócz wilków oczywiście.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
grazka100 najważniejsze by ze staśmionych kwiatów, z owoców nie zbierać nasion.A czy oberwiesz to sama musisz zdecydować. Ja oberwałam w sumie dwa, bo były na dużych gronach, resztę zostawiłam - będą do jedzenia.