Ogród Lokiego ? część kolejna
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Lokiego ? część kolejna
Loki nadrabiam zaległości.
Biała szałwia na dłużej mnie zaciekawiła a to z tego względu, że mam fioletową 'Amistad. I razem naprawdę ładnie by się zgrały.
Ciekawe jaka pogoda tam u Was teraz panuje.
DO SIEGO ROKU a przed wszystkim zdrówka.
Biała szałwia na dłużej mnie zaciekawiła a to z tego względu, że mam fioletową 'Amistad. I razem naprawdę ładnie by się zgrały.
Ciekawe jaka pogoda tam u Was teraz panuje.
DO SIEGO ROKU a przed wszystkim zdrówka.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Elizabetka ? No biała szałwia to z mieszanki kolorów? Nasiona chyba z Graines Baumaux, tak mi coś świta?
Co do pogody ? szaro, buro i ponuro? Z początkiem tygodnia mieliśmy ochłodzenie ? po -4°C w nocy, w dzień ledwie do zera dobijało? Teraz trochę się ociepliło i temperatury plusowe, ale dalej tak paskudnie, że się nosa z domu nie chce wychylić?
Pozdrawiam!
LOKI
Co do pogody ? szaro, buro i ponuro? Z początkiem tygodnia mieliśmy ochłodzenie ? po -4°C w nocy, w dzień ledwie do zera dobijało? Teraz trochę się ociepliło i temperatury plusowe, ale dalej tak paskudnie, że się nosa z domu nie chce wychylić?
Pozdrawiam!
LOKI
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Loki i pozdrawiam w nowym roku. Nasionka pewnie już posegregowane i czekają do wysiania, a zwłaszcza nowości żeby nas zaskoczyć
- Locutus
- Kontakt:
Większe zamówienie jak na razie zrobiłem tylko u Thompsona i Morgana? Ciągle zbieram się do zamówień z polskich sklepów internetowych (PNOS Ożarów Mazowiecki, Legutko), od Holendrów z Seedsfromholland, od Niemców z Sunshineseeds oraz od Francuzów z Graines Baumaux? Więc nie, jeszcze nie jestem gotowy na wysiewy? Gorzej, pogoda ciągle uniemożliwia mi skopanie rabat przeznaczonych na jednoroczne? Góra kompostu czeka, blisko sto pięćdziesiąt kilogramów końskiej kupy też, a tu w weekendy albo leje albo mróz trzyma?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem, że u Ciebie klimat jest dość łagodny, ale kopanie rabat w styczniu
Moim zdaniem nie powinno się pewnych rzeczy przyspieszać, oczywiście w miarę możliwości, bo wszyscy mamy różne ograniczenia czasowe i dlatego nie zawsze pewne prace robimy w odpowiednim czasie.
Zimą ziemia powinna odpocząć, tak mówią starsi ogrodnicy i rolnicy.
Sprawa jest uzasadniona, bo w ziemi żyje mnóstwo mikroorganizmów, można w zasadzie powiedzieć, że gleba jest żywa.
Myślę, że zimowe przekopywanie może zniszczyć wiele organizmów, które później nie będą wspomagać roślin.
Może warto jeszcze trochę poczekać?
Moim zdaniem nie powinno się pewnych rzeczy przyspieszać, oczywiście w miarę możliwości, bo wszyscy mamy różne ograniczenia czasowe i dlatego nie zawsze pewne prace robimy w odpowiednim czasie.
Zimą ziemia powinna odpocząć, tak mówią starsi ogrodnicy i rolnicy.
Sprawa jest uzasadniona, bo w ziemi żyje mnóstwo mikroorganizmów, można w zasadzie powiedzieć, że gleba jest żywa.
Myślę, że zimowe przekopywanie może zniszczyć wiele organizmów, które później nie będą wspomagać roślin.
Może warto jeszcze trochę poczekać?
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Przypomnij no drogi Loki, ile masz hektarów do obsadzenia? ;) Dziękuję za przypomnienie o jeszcze dwóch stronkach których zapomniałem przejrzeć. Od tego rodzaju przybytku może tylko boleć kręgosłup jak ma się narzędzia z krótkim trzonkiem.
Magdo, ostatnio czytałem sobie parę naukowych prac na temat kompostu i gnojówek. Okazuje się, że jest w nich tyle pożytecznych dla roślin organizmów, że przy stałym dopływie powyższych nawozów nie powinno to mocno wpływać na liczebność glebowych żyjątek. Swoją drogą, sylwester '17 będzie mi się kojarzył z kopaniem grządek dopóki mi pamięć totalnie nie siądzie.
Magdo, ostatnio czytałem sobie parę naukowych prac na temat kompostu i gnojówek. Okazuje się, że jest w nich tyle pożytecznych dla roślin organizmów, że przy stałym dopływie powyższych nawozów nie powinno to mocno wpływać na liczebność glebowych żyjątek. Swoją drogą, sylwester '17 będzie mi się kojarzył z kopaniem grządek dopóki mi pamięć totalnie nie siądzie.
- Locutus
- Kontakt:
Kochani? Myślę, że przyszedł czas na zamknięcie tego wątku i otwarcie nowego (nowy rok, nowy hosting, nowe kwiatki)? Zapraszam was wszystkich serdecznie: viewtopic.php?f=2&t=116077
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI