Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Czy ktos moze mnie oswiecic na temat pobierania nasion z owocow. Mam kilka pytan ,
1. Jezeli pomidory roznych odmian rosly kolo siebie czy nastepne pokolenie bedzie w jakis sposob pokrzyzowane?
2. W ubieglym roku dostalem nasiona od znajomego bez nazwy (nie wiadomo ktore to juz pokolenie) , w czasie uprawy zauwazylem ze 4 i natepne grona to zupelnie inny pomidor . Czy to jest efekt pokrzyzowania?
Pomidory smaczne typu befsztyk.
1. Jezeli pomidory roznych odmian rosly kolo siebie czy nastepne pokolenie bedzie w jakis sposob pokrzyzowane?
2. W ubieglym roku dostalem nasiona od znajomego bez nazwy (nie wiadomo ktore to juz pokolenie) , w czasie uprawy zauwazylem ze 4 i natepne grona to zupelnie inny pomidor . Czy to jest efekt pokrzyzowania?
Pomidory smaczne typu befsztyk.
Pozdrawiam Rafal
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory są samopylne. Oczywiście zdarza się, że jakaś pszczółka przeniesie pyłek i dojdzie do naturalnej krzyżówki ale zdarza się to baaardzo rzadko. Mnie przez 20 lat uprawy wielu odmian pomidorów jeszcze się nie zdarzyło.
Zmiany w pomidorach, jeżeli jest to nieustalona odmiana, możliwe są w następnych pokoleniach, a nie na jednym krzaku. Natomiast wygląd owoców zależny jest od ilości słońca, ciepła, wody, nawozów. Np. na jednym piętrze mogą być bardziej okrągłe, na innym z dziubkiem, lub lekka sakiewka.
Zmiany w pomidorach, jeżeli jest to nieustalona odmiana, możliwe są w następnych pokoleniach, a nie na jednym krzaku. Natomiast wygląd owoców zależny jest od ilości słońca, ciepła, wody, nawozów. Np. na jednym piętrze mogą być bardziej okrągłe, na innym z dziubkiem, lub lekka sakiewka.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nasiona zbieram z pomidorów w miarę okrągłych średniej wielkości i nie z 1 grona aby uniknąć staśmionych kwiatów http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=56 czyli mam pewność że w ponad 99 % nie doszło do zapylenia .
Ja sam kilka odmian skrzyżowałem i w 1 pokoleniu miałem dużo wyższy plon niż odmiany nie krzyżowane a w 2 pokoleniu plon na razie wysoki tylko owoce różnią się smakiem wyglądem i terminem dojrzewania .
Ja sam kilka odmian skrzyżowałem i w 1 pokoleniu miałem dużo wyższy plon niż odmiany nie krzyżowane a w 2 pokoleniu plon na razie wysoki tylko owoce różnią się smakiem wyglądem i terminem dojrzewania .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rafał- wątek o pozyskiwaniu nasion jest w tej sekcji.
Pozdrawiam! Gienia.
Czy ktoś wysiewał swoje nasiona odmiany Corazon? Czy coś sensownego może z tego wyjśc, czy nie warto się w to bawić?
Basia
Basia
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... n#p3339820
masz cały watek o Corazonie.
masz cały watek o Corazonie.
Dzięki .
edit 8.56- przeczytałam i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie .
edit 8.56- przeczytałam i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie .
-
- 1000p
Sorry, czytałem "bez zrozumienia" Twój post. Chodzi Ci o pokolenie F2.
No właśnie F2. Sadzę bardzo mało krzaków i nie chciałabym póżniej zostać zupełnie bez pomidorów. Chyba sobie odpuszczę eksperymenty.
-
- 1000p
Szczególnie, że nasiona Corazona F1 masz dostępne bez problemów.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jode22, Adas11 Dzięki za odpowiedzi . Spokojnie będę mogl sobie zostawic ta odmiane NN. Znajomy chyba pozyskal chyba nasiona z pierwszych gron bo duzo bylo stasmionych I nie wiazaly dobrze po 3 gronie . Wstawie foto moze ktos go zidentyfikuje.
Pozdrawiam Rafal
Inni podpytują o pomidory z ich nasion to ja też zapytam, czy ktoś eksperymentował z San Marzano 3?
Pisałam o nim tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4941617
Ja go w tym roku nie siałam, bo sprawdzałam całą masę innych. Tak mi się przypomniało, bo ktoś pisał, że zamiast
San Marzano wyszedł mu dziwoląg, mógł być z moich (prawdopodobnie nieustalonych) nasion. Szukam idealnego pomidora
na przeciery, Aurija obrodził pięknie, ale ciągle 1/3 to zielona piętka. Kto wie, czy nie będzie nim Read Pear, jak pisał
Faworyt pomidor uniwersalny.
Pisałam o nim tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4941617
Ja go w tym roku nie siałam, bo sprawdzałam całą masę innych. Tak mi się przypomniało, bo ktoś pisał, że zamiast
San Marzano wyszedł mu dziwoląg, mógł być z moich (prawdopodobnie nieustalonych) nasion. Szukam idealnego pomidora
na przeciery, Aurija obrodził pięknie, ale ciągle 1/3 to zielona piętka. Kto wie, czy nie będzie nim Read Pear, jak pisał
Faworyt pomidor uniwersalny.
Pozdrawiam, Feliksa