Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Bardzo dziękuję Ci za pomoc i tak szybką diagnozę. Zrobię jak piszesz.
Czy mogę cię prosić o informację na temat zimowania sansewerii?
W sumie wszystkie moje rośliny to sanseverie w różnych odmianach.
Czy potrzebny jest im okres wegetacji, z nawilżaniem ich opryskiwaczem np. co miesiąc?
Wcześniej były na słonecznym parapecie pod kaloryferen w temp ok. 18-23 stopnie, podlewanie oszczędnie co 2 tygodnie, prawie każdy wpuścił nowe pędy.
Teraz są w nieogrzewanym pomieszczeniu (ok.+10) o ograniczonym dostępie do światła, bez wody od około 2 tygodni.
Czy mogę cię prosić o informację na temat zimowania sansewerii?
W sumie wszystkie moje rośliny to sanseverie w różnych odmianach.
Czy potrzebny jest im okres wegetacji, z nawilżaniem ich opryskiwaczem np. co miesiąc?
Wcześniej były na słonecznym parapecie pod kaloryferen w temp ok. 18-23 stopnie, podlewanie oszczędnie co 2 tygodnie, prawie każdy wpuścił nowe pędy.
Teraz są w nieogrzewanym pomieszczeniu (ok.+10) o ograniczonym dostępie do światła, bez wody od około 2 tygodni.
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możesz zimować w chłodniejszym pomieszczeniu, jeśli masz miejsce, praktycznie bez podlewania, ale również w ciepłym. Opryski "nawilżające" niepotrzebne, wręcz mogą być szkodliwe, jeśli zamoknie środek rozety. Swoją drogą pierwszy raz widzę wełnowce na sansewieriach! (tzn. nie widzę, bo zdjęcia nieczytelne).
Mógłbyś w miarę wolnego czasu pokazać swoje rośliny?
B.
Mógłbyś w miarę wolnego czasu pokazać swoje rośliny?
B.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
10 stopni to może być za niska temperatura.
Postaw w tym miejscu co były poprzednio. Sansewierie nie wymagają specjalnego traktowania w okresie jesienno-zimowym, a tym samym zimowania w niższych temperaturach.
A gdzie wyczytałeś o spryskiwaniu? Jak napisała Basia, jest to całkowicie niepotrzebne.
Postaw w tym miejscu co były poprzednio. Sansewierie nie wymagają specjalnego traktowania w okresie jesienno-zimowym, a tym samym zimowania w niższych temperaturach.
A gdzie wyczytałeś o spryskiwaniu? Jak napisała Basia, jest to całkowicie niepotrzebne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Możliwe że gdzieś źle doczytałem o tym zraszaniu, a może o kaktusy chodziło
Jasne, podeślę zdjęcia roślin w wolnej chwili.
Tutaj zdjęcia welnowcow w lepszej jakości https://drive.google.com/folderview?id= ... ivot3kkDQF
Jeśli nie ma potrzeby wegetacji dla tych roślin to wrócę z nimi w poprzednie miejsce.
Czy w okresie jesienno-zimowym trzeba jeszcze bardziej ograniczyć podlewanie np. co 3-4tyg?

Jasne, podeślę zdjęcia roślin w wolnej chwili.
Tutaj zdjęcia welnowcow w lepszej jakości https://drive.google.com/folderview?id= ... ivot3kkDQF
Jeśli nie ma potrzeby wegetacji dla tych roślin to wrócę z nimi w poprzednie miejsce.
Czy w okresie jesienno-zimowym trzeba jeszcze bardziej ograniczyć podlewanie np. co 3-4tyg?
- norbert76
Tak ograniczyć można, zwracaj uwagę że to też jest uzależnione od temperatury otoczenia. Jak masz ciepło, to można nieco częściej, czyli co ok. 2 - 3 tygodnie.
Natomiast co do tych białych zmian, to jeśli w dotyku jest kleiste to będą wełnowce. Chociaż muszę przyznać, że jak Basia nigdy nie miałem ich na sansewierii.
Natomiast co do tych białych zmian, to jeśli w dotyku jest kleiste to będą wełnowce. Chociaż muszę przyznać, że jak Basia nigdy nie miałem ich na sansewierii.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
Może nie znalazły nic smaczniejszego? Wełnowce miewałam na gruboszach, eucharisie, jatrofach, jakichś sukulentowych wilczomleczach, hojach - spory przekrój jeśli chodzi o grubość czy fakturę liści i pędów. Być może z braku czegoś lepszego zaatakowały sansewierie. Niezależnie od przyczyny, nie jest to dobra wiadomość. Na sansewieriach pojawiły się zresztą ostatnio również i inne szkodniki. A kiedyś uważane były za rośliny praktycznie wolne od szkodliwych owadów czy chorób.
B.
B.
Jeśli to ma jakieś znaczenie to jakieś czerwce, wygląda to bardziej na tarczniki niż wełnowce, przypomina to http://www.extento.hawaii.edu/kbase/vie ... cocke1.jpg Powalcz, bo rozlezie się na wszystkie rośliny
Sansewierie i jeden inny sukulent wróciły na swoje dawne miejsce.
Roślinę z "problemem" odizolowalem chwilowo od reszty.
W załączniku zdjęcia moich sukulentow
https://drive.google.com/folderview?id= ... ivot3kkDQF
Roślinę z "problemem" odizolowalem chwilowo od reszty.
W załączniku zdjęcia moich sukulentow
https://drive.google.com/folderview?id= ... ivot3kkDQF
- norbert76
W czym one rosną, te doniczki mają odpływ? Powinny stać na podstawkach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W podłożu do sukulentow o parametrach:
żwir -frakcja 1-4 mm: 20%
keramzyt -frakcja 1-4 mm 20%
piasek kwarcowy płukany 20%
ziemia kompostowa 20 %
perlit 20%
nawóz Osmocote High K o wydłużonym działaniu 8-9 miesięcznym: 2,5g/L
pH: 5,5-6,5
Doniczki niestety nie mają odpływu. Na spodzie dałem grubo keramzytu o dużej frakcji to pochłania nadmiar wody, jak widać rośliny nie mają z tym problemu. Kilka tygodniu po przesadzeniu i zmianie podłoża, większość wypuściła nowe odrosty, a odmiany cylindryczne które kupiłem niestety bez korzeni z plantacji w Holandii, wypuściły szybko nowe korzonki z małą pomocą ukorzeniacza.
żwir -frakcja 1-4 mm: 20%
keramzyt -frakcja 1-4 mm 20%
piasek kwarcowy płukany 20%
ziemia kompostowa 20 %
perlit 20%
nawóz Osmocote High K o wydłużonym działaniu 8-9 miesięcznym: 2,5g/L
pH: 5,5-6,5
Doniczki niestety nie mają odpływu. Na spodzie dałem grubo keramzytu o dużej frakcji to pochłania nadmiar wody, jak widać rośliny nie mają z tym problemu. Kilka tygodniu po przesadzeniu i zmianie podłoża, większość wypuściła nowe odrosty, a odmiany cylindryczne które kupiłem niestety bez korzeni z plantacji w Holandii, wypuściły szybko nowe korzonki z małą pomocą ukorzeniacza.
- norbert76
Niestety, ale musi być odpływ, sam drenaż z keramzytu jego nie zastąpi. Pomijając to, że od spodu musi docierać powietrze do korzeni, to istnieje duże ryzyko że na dnie osłonki będzie zbierać się wilgoć i woda i prędzej czy później skończy się gniciem korzeni. To, że na razie nic się nie dzieje to nie możesz wyciągać wniosków - zbyt krótki okres. Korzenie przecież nie stoją w miejscu, zaczną iść w dół i dojdą bez problemów do warstwy keramzytu, a keramzyt nie tylko chłonie wodę, ale później ją oddaje.
Zresztą żadnych roślin nie można sadzić do takich pojemników. Więc albo zrobisz odpływy w tym co masz albo przesadzisz do normalnych doniczek. W tych nie mogą rosnąć.
Zrezygnuj w przyszłości z takiego nawozu, nawóz długodziałający nie może być stosowany w przypadku sukulentów, gdyż żeby zadziałał podłoże powinno być przez dłuższy czas wilgotne, co nie może być w przypadku tych roślin. Stosuj dedykowany nawóz do sukulentów w płynie, co trzecie podlewanie połową zalecanej dawki i tylko w okresie wegetacji. Sukulentów w żadnym wypadku nie nawozimy w okresie jesienno-zimowym.
Zresztą żadnych roślin nie można sadzić do takich pojemników. Więc albo zrobisz odpływy w tym co masz albo przesadzisz do normalnych doniczek. W tych nie mogą rosnąć.
Zrezygnuj w przyszłości z takiego nawozu, nawóz długodziałający nie może być stosowany w przypadku sukulentów, gdyż żeby zadziałał podłoże powinno być przez dłuższy czas wilgotne, co nie może być w przypadku tych roślin. Stosuj dedykowany nawóz do sukulentów w płynie, co trzecie podlewanie połową zalecanej dawki i tylko w okresie wegetacji. Sukulentów w żadnym wypadku nie nawozimy w okresie jesienno-zimowym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nawierce te doniczki w takim razie.
Bardzo dziękuję za cenne informacje
Bardzo dziękuję za cenne informacje
-
- 500p
A ja bym jeszcze przemyślała kwestię zaplatanej sansewierii. Ponoć o gustach się nie dyskutuje, ale pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie: roślina utrzymująca naturalny pokrój wygląda ładniej od jakich sztucznych i niezbyt zdrowych na dłuższą metę form. Bardzo ładnie wyglądają Twoje rośliny, widać po nich wigor i chęć do życia. Nader ciekawe doniczki, czy są z betonu czy to coś udającego beton? (chyba to drugie, bo inaczej to jak parapet by wytrzymał ten ciężar?)
B.
B.
Doniczki są z prawdziwego
betonu architektonicznego.
Faktycznie są ciężkie, ale nie na tyle by złamać parapet

Faktycznie są ciężkie, ale nie na tyle by złamać parapet

Dzień dobry, po przygodzie z gnijącymi łodygami przesadziłam je do mieszanki przy okazji rozdzielając (były w bryle z torfu zrośnięte). Minął miesiąc, podlewam co 2 tyg bardzo mało. Zaczęły rosnąć nowe. Niestety nie są to cylindryczne. Co robić? Wyrywać je do osobnej doniczki? Dużo ich wyrasta. A może jest sposób by rosły cylindryczne a nie liściaste?
Pomocy

Pomocy