Ogródek AGNESS cz. 10
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz. 10
No to masz co kopczykować! Ja jeszcze w polu! Nawet nie zaczęłam. Może uda mi się w weekend!
Może pokaż, jak zrobiłaś? Ja zawsze mam wątpliwości, czy aby dość przykryłam.
Mam trochę takich trocin - nimi kopczykuję i ziemią. W zeszłym roku było ok.
Może pokaż, jak zrobiłaś? Ja zawsze mam wątpliwości, czy aby dość przykryłam.
Mam trochę takich trocin - nimi kopczykuję i ziemią. W zeszłym roku było ok.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga byłaś w Lublinie i nie chciałaś się ze mną spotkać? Chętnie bym podjechała , jak będziesz następnym razem to daj znać może uda nam się zmówić.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Geniu u mnie już większość agrowłókniny w strzępach, więc muszę dokupić. Jak trafiłabym gotowe worki, to kupiłabym ma wypróbowanie
Maju, wiem, wiem, że worki można uszyć....ale ja mam awersję do szycia .....nie cierpię po prostu
Oby prognozy się sprawdziły, dziś u mnie był spory mróz, już późnym wieczorem -5, więc nicą na pewno więcej. A ja ciągle liczę, że przyjdzie trochę deszczu
Ula oj mogłoby popadać, mogłoby.....Twoje roślinki na pewno pięknie przetrwają zimę, bardzo troskliwie je pielęgnowałaś po posadzeniu. Jestem pewna, że odwdzięczą ci się
Miłeczko na pewno dobrze pokopczykowałaś
Ja robię spore kopczyki tak naokoło 30 -40 cm. Przeważnie kopczykuję kompostem, a wiosną rozgrabiam go po rabatach. W zeszłym roku na wierzch obkładałam jeszcze obornikiem.
Ale równie dobrze kopczykuje się właśnie trocinami, korą....a wiem, że niektórzy obkładają róże tylko gałązkami iglaków i też jest ok.
Jolu jak to nie chciałam....chciałam i to bardzo
Ale ja zawsze wpadam jak po ogień......z córą do lekarza. Miałyśmy wizytę na 16, a wyszłyśmy dopiero po 18......a że to praktycznie na Starym Mieście, to szybki spacerek i do domku......następnym razem spróbuję tak zakombinować, żeby przyjechać wcześniej
Jakbyś mogła to wrzuć mi swój tel na Pw. to będę dzwonić w razie czego 
Już nie bardzo jest co pokazywać, to może dziś na liściasto .....fotki sprzed kilku dni , ale wciąż aktualne

Maju, wiem, wiem, że worki można uszyć....ale ja mam awersję do szycia .....nie cierpię po prostu

Oby prognozy się sprawdziły, dziś u mnie był spory mróz, już późnym wieczorem -5, więc nicą na pewno więcej. A ja ciągle liczę, że przyjdzie trochę deszczu

Ula oj mogłoby popadać, mogłoby.....Twoje roślinki na pewno pięknie przetrwają zimę, bardzo troskliwie je pielęgnowałaś po posadzeniu. Jestem pewna, że odwdzięczą ci się

Miłeczko na pewno dobrze pokopczykowałaś

Ale równie dobrze kopczykuje się właśnie trocinami, korą....a wiem, że niektórzy obkładają róże tylko gałązkami iglaków i też jest ok.
Jolu jak to nie chciałam....chciałam i to bardzo

Już nie bardzo jest co pokazywać, to może dziś na liściasto .....fotki sprzed kilku dni , ale wciąż aktualne

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
U mnie dziś bardzo przymroziło wszędzie biało od szadzi , ale jeszcze za szybko na owijanie a chciałabym mieć już prace jesienne zakończone.
W końcu zaczynają opadać liście z hortensji .
Genia
W końcu zaczynają opadać liście z hortensji .
Genia
- AGNESS
Geniu u mnie też biało, jeszcze nawet o tej porze.... U mnie hortensje mają listki jak wiszące szmatki , ale wciąż trzymają się na krzaczkach.....powiem szczerze, ze nie lubię tego jesiennego zabezpieczania roślin
jak wiosną , latem i wczesną jesienią mogłabym nie wychodzić z ogrodu, tak późną jesienią muszę się baaaardzo mobilizować, zeby wyjść popracować....normalny zmarźluch jestem 

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Agnieszko ja mam tak samo i przez to czasem już za szybko wszystko zabezpieczałam ,żeby mieć to z głowy .
Genia
Genia
Agnieszko u ciebie jeszcze tak liściasto
Aż trudno uwierzyć, że to już druga połowa listopada. Cudownie wygląda azalia japońska w takich ognistych barwach. A hortensja dębolistna tak trzyma się u ciebie, że aż sprawdzałam czy one zimozielone

- AGNESS
Geniu na szczęście podobno pogoda jeszcze w miarę ładna ma się utrzymać do początku gródnia, więc wszystko pomalutku zdążymy zrobić
Aniu też jestem zadziwiona hortensją dębolistną, już wszystkie inne i ogrodowe i bukietowe przemrożone, a ona wciąż jędrniutka i piękna. Nawet kolorów w tym roku nie zmieniła, wciąż zielona......ona rośnie przytulona do wielkiego cisa, więc ma cieplutko, pewnie to stąd taka sytuacja

Aniu też jestem zadziwiona hortensją dębolistną, już wszystkie inne i ogrodowe i bukietowe przemrożone, a ona wciąż jędrniutka i piękna. Nawet kolorów w tym roku nie zmieniła, wciąż zielona......ona rośnie przytulona do wielkiego cisa, więc ma cieplutko, pewnie to stąd taka sytuacja

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Aga, u nas dzisiaj mróz potrzymał do tej pory. Teraz jest "0". U Ciebie na hortensji widzę już brązowe liście, a u mnie jeszcze zielone i bordowe. Ale chyba będę musiała oberwać bo później nie zdążę. A zmarzluch jestem, podobnie jak ty. Już niedługo będzie wiosna !!!!!!!!!!!!!!

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś, mnie też sie nie chce okrywać roślin w tych warunkach, a jeszcze muszę okryć troszkę hortensje, może azalie?- mam je pierwszy sezon... co radzisz?
- AGNESS
Zosiu moje hortensje bukietowe juz po pierwszych przymrozkach miały takie uschnięte listki.....wydaje mi się, ze bardzo się do tego przyczyniła niesamowita susza
Pewnie, że już niedługo wiosna
......w tym roku mamy niesamowicie przedłużone lato i jesień....piękne i ciepłe.....dopiero od bardzo niedawna jest chłód.....jeszcze na początku listopada siedziałam na tarasie w sweterku
Mariolu myślę, żę warto okryć azalie, japońskie nie tracą na zimę listków i są delikatne. Ja myślę, że najlepiej grubo obłożyć je gałązkami iglaków, wtedy będą miały przewiew, nie zaparzą się a będą miały cieplutko. Ja zawsze owijałam agrowłókniną, ale nie byłam zadowolona, zaparzały sie, tam gdzie włóknina je obciskała podmarzały i słabo kwitły.....w zeszłym roku zastrajkowałam i wcale nie okryłam..... liście przemarzły, ale kwitły jak nigdy wcześniej......więc uważam, że najlepszą opcją jest dobre okrycie gałązkami iglaków.

Pewnie, że już niedługo wiosna

Mariolu myślę, żę warto okryć azalie, japońskie nie tracą na zimę listków i są delikatne. Ja myślę, że najlepiej grubo obłożyć je gałązkami iglaków, wtedy będą miały przewiew, nie zaparzą się a będą miały cieplutko. Ja zawsze owijałam agrowłókniną, ale nie byłam zadowolona, zaparzały sie, tam gdzie włóknina je obciskała podmarzały i słabo kwitły.....w zeszłym roku zastrajkowałam i wcale nie okryłam..... liście przemarzły, ale kwitły jak nigdy wcześniej......więc uważam, że najlepszą opcją jest dobre okrycie gałązkami iglaków.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Aga,
pozdrawiam , czytam z zainteresowaniem , ale się nie wypowiadam
bo się nie znam. 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Agniesiu u Ciebie fotki o tej porze roku jeszcze takie kolorowe.
Nigdy nie zwróciłam uwagi na jeżynę, że tak ładnie wybarwia się jesienią.
Może dlatego, że rośnie u mnie za siatką.
Hortensja dębolistna nad podziw wytrzymała na mróz, liście zielone, jak latem.

Nigdy nie zwróciłam uwagi na jeżynę, że tak ładnie wybarwia się jesienią.
Może dlatego, że rośnie u mnie za siatką.
Hortensja dębolistna nad podziw wytrzymała na mróz, liście zielone, jak latem.

Agnieszko, u mnie w tym roku też jesień jest wyjątkowo ładna i długa. Nie pamiętam, żeby tak długo drzewa trzymały liście - dzisiaj zapatrzyłam się na moją brzozę, która wcale nie ma zamiaru gubić swoich złotych listeczków :P
Podobnie jak u Ciebie hortensja dębolistna wciąż jędrna i zielona, a ogrodowe nadal mają liście, choć nieco zwiotczałe.
Wszystkie hortensje dostały już zimowe kopczyki z kompostu i to im musi wystarczyć - u mnie klimat dość łagodny, a ogród bardzo zaciszny. Dlatego też nie okrywam żadnych azalii, nawet japońskich, a u Ciebie czytam, że bardziej na wschód jednak trzeba je chronić przed mrozami...
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę
Podobnie jak u Ciebie hortensja dębolistna wciąż jędrna i zielona, a ogrodowe nadal mają liście, choć nieco zwiotczałe.
Wszystkie hortensje dostały już zimowe kopczyki z kompostu i to im musi wystarczyć - u mnie klimat dość łagodny, a ogród bardzo zaciszny. Dlatego też nie okrywam żadnych azalii, nawet japońskich, a u Ciebie czytam, że bardziej na wschód jednak trzeba je chronić przed mrozami...
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę

- AGNESS
Majeczko
jesteś niemożliwa
Tajeczko jeżyna naprawdę pięknie się przebarwia i tak długo trzyma listki
Jest kolorowa jeszcze wtedy, kiedy inne krzewy i drzewa w większości już golutkie...Bardzo ja za to lubię
Obawiam się , że moje dębolistna hortensja już nie zdąży się przebarwić, rośnie w zaciszku więc jeszcze jest jędrniutka i piękna, ale jak tylko przyjdzie większy mróz to listki opadną
Daluś ja mam bardzo mieszane uczucia co do okrywania azalii japońskich. Z okrywania agrowłókniną absolutnie nie byłam zadowolona, w zeszłym roku zbuntowałam się i nie okrywałam wcale, listki przemarzły całkowicie , już sądziłam , ze nie żyją miałam wszystkie wykopać, kiedy zobaczyłam, że są obsypane pąkami......kwitły jak nigdy wcześniej, a rosną u mnie już kilka lat....Wydaje mi się że w moim klimacie najlepszym wyjściem jest dokładne okrycie ich iglastymi gałązkami. Wtedy nie są zduszone, mają świetny przewiew, a jednocześnie ochronę przed ostrym słońcem i silnymi wiatrami.
Hortensje ogrodowe niestety nie okryte nie mają szans na zakwitnięcie.....wiec mimo jesiennego lenistwa okrywać muszę......strasznie zazdroszczę ci łagodniejszego klimatu ....a najbardziej wczesnej wiosny.....bo u ciebie już kwitną piękne kolorowe wiosenne kwiatuszki a u mnie o tej porze jeszcze leży śnieg
Jesień w tym roku jest faktycznie bajeczna, kocham tę porę roku, więc czułam się jak w bajce.....i mimo, że już za chwilę grudzień, to tak jak piszesz ,brzozy wciąż pięknie wystrojone w złoto.....modrzewie też nieprawdopodobnie piękne
A w ogrodzie wielkie kolorowe kępy chryzantem już z daleka przyciągają wzrok....po prostu jak w bajce
Daluś ja również serdecznie Cię pozdrawiam

Tajeczko jeżyna naprawdę pięknie się przebarwia i tak długo trzyma listki

Obawiam się , że moje dębolistna hortensja już nie zdąży się przebarwić, rośnie w zaciszku więc jeszcze jest jędrniutka i piękna, ale jak tylko przyjdzie większy mróz to listki opadną

Daluś ja mam bardzo mieszane uczucia co do okrywania azalii japońskich. Z okrywania agrowłókniną absolutnie nie byłam zadowolona, w zeszłym roku zbuntowałam się i nie okrywałam wcale, listki przemarzły całkowicie , już sądziłam , ze nie żyją miałam wszystkie wykopać, kiedy zobaczyłam, że są obsypane pąkami......kwitły jak nigdy wcześniej, a rosną u mnie już kilka lat....Wydaje mi się że w moim klimacie najlepszym wyjściem jest dokładne okrycie ich iglastymi gałązkami. Wtedy nie są zduszone, mają świetny przewiew, a jednocześnie ochronę przed ostrym słońcem i silnymi wiatrami.
Hortensje ogrodowe niestety nie okryte nie mają szans na zakwitnięcie.....wiec mimo jesiennego lenistwa okrywać muszę......strasznie zazdroszczę ci łagodniejszego klimatu ....a najbardziej wczesnej wiosny.....bo u ciebie już kwitną piękne kolorowe wiosenne kwiatuszki a u mnie o tej porze jeszcze leży śnieg

Jesień w tym roku jest faktycznie bajeczna, kocham tę porę roku, więc czułam się jak w bajce.....i mimo, że już za chwilę grudzień, to tak jak piszesz ,brzozy wciąż pięknie wystrojone w złoto.....modrzewie też nieprawdopodobnie piękne

Daluś ja również serdecznie Cię pozdrawiam