Ogród zielonej cz II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej cz II
Witaj Soniu,takie mamy nienormalne warunki,susza daje strasznie popalić ,u mnie też trawnik wypalony zwłaszcza przed domem ,bo to południowa strona ,ale nic nie poradzimy ,rośliny jakoś sie odnowią ,u Ciebie tak pięknie kwitną lilie i zaraz będą hortensje ,dobrze ,że chociaż trochę u Ciebie podlało z nieba ,ale pewnie to wszystko mało ,bo u mnie też w ziemi sucho i znowu muszę podlewać,pozdrawiam i miłych snów 

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień Dobry Soniu
U mnie tez zapowiadają upał
Kępa Lilii piękna
Hosty przed hortensją pięknie się prezentują
Kwiaty host śliczne, Berberysy Admiration piękne
Heliotropy pięknie kwitną.Werbena wśród traw ozdobnych pięknie wygląda
Przetacznik Christa nadal pięknie kwitnie
U Mnie również Trzmieli pełno niż pszczół.
Miłego Pogodnego dnia Ci życzę

Kępa Lilii piękna

Kwiaty host śliczne, Berberysy Admiration piękne
Heliotropy pięknie kwitną.Werbena wśród traw ozdobnych pięknie wygląda

Przetacznik Christa nadal pięknie kwitnie
U Mnie również Trzmieli pełno niż pszczół.
Miłego Pogodnego dnia Ci życzę

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
U mnie przetacznik podarowany przez ciebie też pięknie kwitnie ładnie się rozrósł
chcesz mi ukorzenić magical moonghlait dziękuje
taka jestem zła że nie mogę jej nigdzie kupić
a już byłam w wielu szkółkach. W sobotę może wybiorę się do szkółki w Pęchcinie, mają tam piękny ogród szkółka jest bardzo duża może tam by mieli 
mam do ciebie pytanko odnośnie miskantów w jakiej odległości od siebie je sadzić?
zapomniałam pochwalić hortensje cudowna kopara mi opadła

taka jestem zła że nie mogę jej nigdzie kupić

mam do ciebie pytanko odnośnie miskantów w jakiej odległości od siebie je sadzić?
zapomniałam pochwalić hortensje cudowna kopara mi opadła

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Soniu ach te lilie
Pozostałe zdjęcia też piękne. Ja niestety nie miałam tego luksusu co ty... Mój m pracował wtedy daleko daleko, więc wszystko musiałam sama... dobrze że chociaż rodziców mam blisko to pomagali ile mogli ratując mnie przed totalnym osiwieniem, wyłysieniem i wszystkim pozostałym
Do tej pory mam uraz i nawet zwykłe malowanie mi się nie usmiecha 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aniu miałam w ubiegłym roku kilkanaście ostnic i tylko ze dwadzieścia siewek jest w tym roku. Według mnie to niewiele, w dodatku wzeszły późno, jeszcze są małe. Chcąc mieć wcześniej trzeba wysiewać w marcu. W porównaniu do werbeny, której były setki, to ostnica, absolutnie nie jest na mojej glebie uciążliwa.
Martuś na szczęście popadało solidnie, bo drobny deszcz padał z przerwami dwa dni. Woda nie spływała, tylko spokojnie wsiąkała w ziemię. Od razu widać, jak zieleń zrobiła się świeższa.
Lilie oglądam codziennie, obrywam kwiaty, bo mnie drażnią rozsypane płatki. Orientalne tylko wącham, bo dopiero zaczynają kwitnienie. Teraz ja podmucham do Ciebie, niech podleje Twój ogród.
Spokojnego dnia.
Paulinko dzięki,
pokazuj swój ogród, jest w takim ładnym miejscu.
Dzień dziś zajęty, już od jedenastej poza domem.
Anitko Cieszę się, że się przyjął, bo przesadzony w niezbyt odpowiednim czasie. Mój przetacznik wymaga chyba przesadzenia, jakieś małe ma grzebyczki. Może też susza ograniczyła kwitnienie.
Hortensja na razie ma dwa pędy, ale jak znajdę, jakąś możliwą do ukorzenienia gałązkę, to może się uda. Miskanty sadzę w zależności od potrzeb. Przy tarasie są zasłoną, to 40-50 cm od środka kępy, Zebrinus jeszcze mały, ale docelowo wszystkie trawy się połączą. Jeśli chcę, żeby się nie stykały, tylko było widać pojedynczą roślinę, to nawet co jeden metr. Na drugiej rabacie, miskant po lewej przesadzony wiosną, jest mniejszy, ale już w przyszłym roku się wyrównają.

Małgosiu dzięki,
czekam na resztę orientalnych. Taki los kobiet, zawsze musimy mieć siłę na wszystko. Jak z perspektywy popatrzę, to miałam szczęście do pracowników, co nie zmienia faktu, że łatwo nie było.
Mam podobne doświadczenia, M wiele lat pracował po kilka tygodni w różnych krajach.
Martuś na szczęście popadało solidnie, bo drobny deszcz padał z przerwami dwa dni. Woda nie spływała, tylko spokojnie wsiąkała w ziemię. Od razu widać, jak zieleń zrobiła się świeższa.

Paulinko dzięki,

Anitko Cieszę się, że się przyjął, bo przesadzony w niezbyt odpowiednim czasie. Mój przetacznik wymaga chyba przesadzenia, jakieś małe ma grzebyczki. Może też susza ograniczyła kwitnienie.

Małgosiu dzięki,

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Soniu.
Susza zniszczyła ci trawnik. Szkoda. Może się jeszcze zazieleni Czytałam,że miałaś deszcz.
. Śliczny przetacznik. 
Susza zniszczyła ci trawnik. Szkoda. Może się jeszcze zazieleni Czytałam,że miałaś deszcz.

Soniu ten widok trawnika dka mnie nie straszny bo mam taki co roku,dlatego zaczynam myślec o studni głębinowej bi przy moim ciśnieniu w wodociągach trawy zielonej miec nie będę.
Nie kombinuj z Magical Moonlight dla Anitki ze swojej malej sadzonki,już zrobiłam dla niej odkład na wiosnę bedzie miała
Nie kombinuj z Magical Moonlight dla Anitki ze swojej malej sadzonki,już zrobiłam dla niej odkład na wiosnę bedzie miała

Pozdrawiam. Ewa
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Miskanty pięknie rosną 

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu werbena pośród zebrinusów wygląda bajecznie.
Twoja siewka zaczyna u mnie kwitnąć!
Moje trawy coś się ociągają w stosunku do Twoich. Może w przyszłym roku będzie lepiej? Niektóre z nich przesadzałam wiosną i pewnie tak jak piszesz, dlatego są mniejsze.
I liliowe poletko też wygląda bosko.

Moje trawy coś się ociągają w stosunku do Twoich. Może w przyszłym roku będzie lepiej? Niektóre z nich przesadzałam wiosną i pewnie tak jak piszesz, dlatego są mniejsze.
I liliowe poletko też wygląda bosko.
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Soniu, powiedz co zrobiłaś, że u Ciebie nie rosną chwasty, ja też tak chcę
.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Soniu widzę,że werbena już Ci kwitnie , lubię w ogrodzie fioletowe kolory . Pierwsze siewki jakie sie pokazały mąż potraktował jak chwasty i czekałam na kolejne zakazując w tej części pielenia ... fakt,że siewki wielu roślin można pomylić ale te sa raczej charakterystyczne . Wykopuje je i zbieram do gromadki bo lubię jej kwiaty w dużej kępie .
Z cięciem bukszpanów jakoś nie mogę się wpasować bo :upały, potem padało,teraz wpadają wnuki i idą kolejne upały więc widać ,że czasu zabraknie ...
Z cięciem bukszpanów jakoś nie mogę się wpasować bo :upały, potem padało,teraz wpadają wnuki i idą kolejne upały więc widać ,że czasu zabraknie ...
- gracha
- 1000p
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Soniu po przerwie jestem u Ciebie
przejrzyste wypielęgnowane rabatki to jest to co podziwiam u Ciebie,chociaż nie tylko,postaram się wpadać częściej, 

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Mamy ciepełko w nadmiarze!
Byłam rano na zakupach i teraz sobie siedzę
...nawet odkurzać mi się nie chce
pralka pierze...a ja
Dobrze, że mam obiad !
U mnie werbena słabiutka ..ub.rocznej szt.3 , tegorocznej nie wiele więcej...ostnice siałam w ub.roku , siewek nie widzę ale te co mam wystarczą...
Susza u mnie spustoszenia nie zrobiła, trochę podlewaliśmy trawniki nasłonecznione a w cieniu wcale...nie jest źle...

U mnie werbena słabiutka ..ub.rocznej szt.3 , tegorocznej nie wiele więcej...ostnice siałam w ub.roku , siewek nie widzę ale te co mam wystarczą...

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Alu mój trawnik co roku gorzej wygląda, bo po takiej suszy, chwasty mają świetne warunki do kiełkowania. Nie cieszy mnie to, ale też nie rozpaczam. Takie mam warunki i tylko ich zmiana może tę sytuację poprawić.
Już trochę się zazielenił, a dziś znowu 34 stopnie.
Ewuś Twój trawnik świeżo założony, tylko wody mu trzeba. Niech w nocy pada, a w dzień słońce.
Mój kiedyś odrośnie. Hortensji w tym roku bym nie ruszała, ładnie rośnie. Myślałam o wiosennym pędzie.
Jeżówki od Ciebie kwitną, Hot Papaja tylko jednym kwiatem, ale chyba podlałam nawozem za mocno i wysoka wyrosła. Biała ma pąk, jeszcze czekam.

Paulinko trawy już ładnie szumią, szczególnie te przy tarasie. Miskanty u mnie wyjątkowo szybko przyrastają inne trawy różnie sobie radzą. Hakonechloa tylko w jednym miejscu się zadomowiła i ładnie wygląda, inne sadzonki mało urodziwe.

Aniu werbena rośnie tam gdzie powinna i w każdym innym miejscu.
Miskant chyba musi mieć przepuszczalną ziemię. Może u Ciebie potrzebuje więcej czasu, żeby się dobrze ukorzenić.
U mnie trzyletni miskant NN już muszę wiosną podzielić i przesadzić, bo jest ogromny. Moje małe doświadczenie sprawia, że nie umiem zaplanować, żeby trawy rosły kilka lat bez przesadzania. Całkowicie zagłuszył liatry, które rosną między trzema kępami.
Jeśli BQ nie będzie Cię satysfakcjonował, to NN wiosną będzie dostępny.
Ma szersze liście, też z paskiem.

Wiesiu chwasty rosną wolniej na nędznej, suchej glebie, tego chyba nie chcesz.
Mam trochę kory, na pozostałych rabatach raz w tygodniu powyrywam pojedyncze chwasty, więc mało je widać.
Krysiu werbena stała się modna, ale moim zdaniem zasługuje na uwagę, jest wysoka, ażurowa, łatwo ją dopasować do innych roślin. Poza tym jak się w tym roku przekonałam, sieje się wszędzie, więc można oszczędzić pracy z wysiewami.
Mam też kilka bukszpanów do przycięcia, ale znowu upały, więc stoją poczochrańce. Ciesz się wnukami, ogród poczeka.
Grażynko mieszkamy we dwoje, więc czasu mam więcej, niż inni. Poza tym susza hamuje rozwój chwastów. Wystarczy raz w tygodniu powyrywać pojedyncze i spokój.
Jak doczekam takich słodziaków jak Twój, też będą ważniejsi niż inne sprawy. 
Marysiu Werbena z wysiewów od dwu tygodni kwitnie, a z samosiejek tylko tydzień później. Oczywiście ubiegłoroczne egzemplarze szybciej zakwitły, ale też tylko 3 sztuki. Piekłam drożdżówkę z owocami,
w kuchni jak w piekle, więc siedzę przy komputerze, aż piekarnik ostygnie i się ochłodzi.

Bonica ma przerwę w kwitnieniu, ale parę kwiatów zawsze jest.

Marketowa jasna też pojedynczymi cieszy.

Kleome na południowej skarpie świetnie sobie radzi.

I to na co czekam, hortensje zaczynają się bielić. Vanilka w zachodzącym słońcu.

Berberys Harlequin mocno przycięty wiosną, już nadrobił straty.

Motylkowo

Ewuś Twój trawnik świeżo założony, tylko wody mu trzeba. Niech w nocy pada, a w dzień słońce.

Paulinko trawy już ładnie szumią, szczególnie te przy tarasie. Miskanty u mnie wyjątkowo szybko przyrastają inne trawy różnie sobie radzą. Hakonechloa tylko w jednym miejscu się zadomowiła i ładnie wygląda, inne sadzonki mało urodziwe.

Aniu werbena rośnie tam gdzie powinna i w każdym innym miejscu.

Wiesiu chwasty rosną wolniej na nędznej, suchej glebie, tego chyba nie chcesz.

Krysiu werbena stała się modna, ale moim zdaniem zasługuje na uwagę, jest wysoka, ażurowa, łatwo ją dopasować do innych roślin. Poza tym jak się w tym roku przekonałam, sieje się wszędzie, więc można oszczędzić pracy z wysiewami.

Grażynko mieszkamy we dwoje, więc czasu mam więcej, niż inni. Poza tym susza hamuje rozwój chwastów. Wystarczy raz w tygodniu powyrywać pojedyncze i spokój.

Marysiu Werbena z wysiewów od dwu tygodni kwitnie, a z samosiejek tylko tydzień później. Oczywiście ubiegłoroczne egzemplarze szybciej zakwitły, ale też tylko 3 sztuki. Piekłam drożdżówkę z owocami,

Bonica ma przerwę w kwitnieniu, ale parę kwiatów zawsze jest.

Marketowa jasna też pojedynczymi cieszy.

Kleome na południowej skarpie świetnie sobie radzi.

I to na co czekam, hortensje zaczynają się bielić. Vanilka w zachodzącym słońcu.

Berberys Harlequin mocno przycięty wiosną, już nadrobił straty.

Motylkowo

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Soniu jeżówki ładnie kwitną,moje niestety w tym roku mniej mają kwiatów,susza je wykańcza
Hortensje chyba najlepiej znoszą upały
Drożdżówa z Twojego pieca musi być przepyszna...czy to z czerwonymi porzeczkami?
Miłego week

Hortensje chyba najlepiej znoszą upały

Drożdżówa z Twojego pieca musi być przepyszna...czy to z czerwonymi porzeczkami?
Miłego week