Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Witaj Soniu,takie mamy nienormalne warunki,susza daje strasznie popalić ,u mnie też trawnik wypalony zwłaszcza przed domem ,bo to południowa strona ,ale nic nie poradzimy ,rośliny jakoś sie odnowią ,u Ciebie tak pięknie kwitną lilie i zaraz będą hortensje ,dobrze ,że chociaż trochę u Ciebie podlało z nieba ,ale pewnie to wszystko mało ,bo u mnie też w ziemi sucho i znowu muszę podlewać,pozdrawiam i miłych snów ;:196
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień Dobry Soniu :wit U mnie tez zapowiadają upał
Kępa Lilii piękna :D Hosty przed hortensją pięknie się prezentują
Kwiaty host śliczne, Berberysy Admiration piękne
Heliotropy pięknie kwitną.Werbena wśród traw ozdobnych pięknie wygląda :wink:
Przetacznik Christa nadal pięknie kwitnie
U Mnie również Trzmieli pełno niż pszczół.
Miłego Pogodnego dnia Ci życzę ;:196
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

U mnie przetacznik podarowany przez ciebie też pięknie kwitnie ładnie się rozrósł ;:167 chcesz mi ukorzenić magical moonghlait dziękuje ;:167
taka jestem zła że nie mogę jej nigdzie kupić :evil: a już byłam w wielu szkółkach. W sobotę może wybiorę się do szkółki w Pęchcinie, mają tam piękny ogród szkółka jest bardzo duża może tam by mieli :?:
mam do ciebie pytanko odnośnie miskantów w jakiej odległości od siebie je sadzić?
zapomniałam pochwalić hortensje cudowna kopara mi opadła :shock:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu ach te lilie ;:173 Pozostałe zdjęcia też piękne. Ja niestety nie miałam tego luksusu co ty... Mój m pracował wtedy daleko daleko, więc wszystko musiałam sama... dobrze że chociaż rodziców mam blisko to pomagali ile mogli ratując mnie przed totalnym osiwieniem, wyłysieniem i wszystkim pozostałym ;:223 Do tej pory mam uraz i nawet zwykłe malowanie mi się nie usmiecha ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu miałam w ubiegłym roku kilkanaście ostnic i tylko ze dwadzieścia siewek jest w tym roku. Według mnie to niewiele, w dodatku wzeszły późno, jeszcze są małe. Chcąc mieć wcześniej trzeba wysiewać w marcu. W porównaniu do werbeny, której były setki, to ostnica, absolutnie nie jest na mojej glebie uciążliwa.

Martuś na szczęście popadało solidnie, bo drobny deszcz padał z przerwami dwa dni. Woda nie spływała, tylko spokojnie wsiąkała w ziemię. Od razu widać, jak zieleń zrobiła się świeższa. ;:215 Lilie oglądam codziennie, obrywam kwiaty, bo mnie drażnią rozsypane płatki. Orientalne tylko wącham, bo dopiero zaczynają kwitnienie. Teraz ja podmucham do Ciebie, niech podleje Twój ogród. ;:108 Spokojnego dnia. ;:196

Paulinko dzięki, ;:196 pokazuj swój ogród, jest w takim ładnym miejscu. ;:215 Dzień dziś zajęty, już od jedenastej poza domem.

Anitko Cieszę się, że się przyjął, bo przesadzony w niezbyt odpowiednim czasie. Mój przetacznik wymaga chyba przesadzenia, jakieś małe ma grzebyczki. Może też susza ograniczyła kwitnienie. ;:218 Hortensja na razie ma dwa pędy, ale jak znajdę, jakąś możliwą do ukorzenienia gałązkę, to może się uda. Miskanty sadzę w zależności od potrzeb. Przy tarasie są zasłoną, to 40-50 cm od środka kępy, Zebrinus jeszcze mały, ale docelowo wszystkie trawy się połączą. Jeśli chcę, żeby się nie stykały, tylko było widać pojedynczą roślinę, to nawet co jeden metr. Na drugiej rabacie, miskant po lewej przesadzony wiosną, jest mniejszy, ale już w przyszłym roku się wyrównają.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu dzięki, ;:196 czekam na resztę orientalnych. Taki los kobiet, zawsze musimy mieć siłę na wszystko. Jak z perspektywy popatrzę, to miałam szczęście do pracowników, co nie zmienia faktu, że łatwo nie było. ;:108 Mam podobne doświadczenia, M wiele lat pracował po kilka tygodni w różnych krajach.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Soniu.
Susza zniszczyła ci trawnik. Szkoda. Może się jeszcze zazieleni Czytałam,że miałaś deszcz. ;:108 . Śliczny przetacznik. :wit
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu ten widok trawnika dka mnie nie straszny bo mam taki co roku,dlatego zaczynam myślec o studni głębinowej bi przy moim ciśnieniu w wodociągach trawy zielonej miec nie będę.
Nie kombinuj z Magical Moonlight dla Anitki ze swojej malej sadzonki,już zrobiłam dla niej odkład na wiosnę bedzie miała :wink:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Miskanty pięknie rosną :)
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu werbena pośród zebrinusów wygląda bajecznie. ;:215 Twoja siewka zaczyna u mnie kwitnąć! ;:215 ;:196
Moje trawy coś się ociągają w stosunku do Twoich. Może w przyszłym roku będzie lepiej? Niektóre z nich przesadzałam wiosną i pewnie tak jak piszesz, dlatego są mniejsze.
I liliowe poletko też wygląda bosko.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, powiedz co zrobiłaś, że u Ciebie nie rosną chwasty, ja też tak chcę ;:306 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu widzę,że werbena już Ci kwitnie , lubię w ogrodzie fioletowe kolory . Pierwsze siewki jakie sie pokazały mąż potraktował jak chwasty i czekałam na kolejne zakazując w tej części pielenia ... fakt,że siewki wielu roślin można pomylić ale te sa raczej charakterystyczne . Wykopuje je i zbieram do gromadki bo lubię jej kwiaty w dużej kępie .
Z cięciem bukszpanów jakoś nie mogę się wpasować bo :upały, potem padało,teraz wpadają wnuki i idą kolejne upały więc widać ,że czasu zabraknie ...
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Soniu po przerwie jestem u Ciebie :wit przejrzyste wypielęgnowane rabatki to jest to co podziwiam u Ciebie,chociaż nie tylko,postaram się wpadać częściej, ;:196
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Mamy ciepełko w nadmiarze! ;:213 Byłam rano na zakupach i teraz sobie siedzę :? ...nawet odkurzać mi się nie chce ;:173 pralka pierze...a ja ;:101 Dobrze, że mam obiad ! ;:7
U mnie werbena słabiutka ..ub.rocznej szt.3 , tegorocznej nie wiele więcej...ostnice siałam w ub.roku , siewek nie widzę ale te co mam wystarczą... :roll: Susza u mnie spustoszenia nie zrobiła, trochę podlewaliśmy trawniki nasłonecznione a w cieniu wcale...nie jest źle...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu mój trawnik co roku gorzej wygląda, bo po takiej suszy, chwasty mają świetne warunki do kiełkowania. Nie cieszy mnie to, ale też nie rozpaczam. Takie mam warunki i tylko ich zmiana może tę sytuację poprawić. ;:218 Już trochę się zazielenił, a dziś znowu 34 stopnie.

Ewuś Twój trawnik świeżo założony, tylko wody mu trzeba. Niech w nocy pada, a w dzień słońce. ;:108 Mój kiedyś odrośnie. Hortensji w tym roku bym nie ruszała, ładnie rośnie. Myślałam o wiosennym pędzie. :oops: Jeżówki od Ciebie kwitną, Hot Papaja tylko jednym kwiatem, ale chyba podlałam nawozem za mocno i wysoka wyrosła. Biała ma pąk, jeszcze czekam.

Obrazek

Obrazek

Paulinko trawy już ładnie szumią, szczególnie te przy tarasie. Miskanty u mnie wyjątkowo szybko przyrastają inne trawy różnie sobie radzą. Hakonechloa tylko w jednym miejscu się zadomowiła i ładnie wygląda, inne sadzonki mało urodziwe.

Obrazek

Aniu werbena rośnie tam gdzie powinna i w każdym innym miejscu. ;:306 Miskant chyba musi mieć przepuszczalną ziemię. Może u Ciebie potrzebuje więcej czasu, żeby się dobrze ukorzenić. ;:218 U mnie trzyletni miskant NN już muszę wiosną podzielić i przesadzić, bo jest ogromny. Moje małe doświadczenie sprawia, że nie umiem zaplanować, żeby trawy rosły kilka lat bez przesadzania. Całkowicie zagłuszył liatry, które rosną między trzema kępami. ;:223 Jeśli BQ nie będzie Cię satysfakcjonował, to NN wiosną będzie dostępny. :) Ma szersze liście, też z paskiem.

Obrazek

Wiesiu chwasty rosną wolniej na nędznej, suchej glebie, tego chyba nie chcesz. :) Mam trochę kory, na pozostałych rabatach raz w tygodniu powyrywam pojedyncze chwasty, więc mało je widać.

Krysiu werbena stała się modna, ale moim zdaniem zasługuje na uwagę, jest wysoka, ażurowa, łatwo ją dopasować do innych roślin. Poza tym jak się w tym roku przekonałam, sieje się wszędzie, więc można oszczędzić pracy z wysiewami. ;:215 Mam też kilka bukszpanów do przycięcia, ale znowu upały, więc stoją poczochrańce. Ciesz się wnukami, ogród poczeka. ;:168

Grażynko mieszkamy we dwoje, więc czasu mam więcej, niż inni. Poza tym susza hamuje rozwój chwastów. Wystarczy raz w tygodniu powyrywać pojedyncze i spokój. ;:108 Jak doczekam takich słodziaków jak Twój, też będą ważniejsi niż inne sprawy. :)

Marysiu Werbena z wysiewów od dwu tygodni kwitnie, a z samosiejek tylko tydzień później. Oczywiście ubiegłoroczne egzemplarze szybciej zakwitły, ale też tylko 3 sztuki. Piekłam drożdżówkę z owocami, ;:124 w kuchni jak w piekle, więc siedzę przy komputerze, aż piekarnik ostygnie i się ochłodzi.

Obrazek

Bonica ma przerwę w kwitnieniu, ale parę kwiatów zawsze jest.

Obrazek

Marketowa jasna też pojedynczymi cieszy.

Obrazek

Kleome na południowej skarpie świetnie sobie radzi.

Obrazek

I to na co czekam, hortensje zaczynają się bielić. Vanilka w zachodzącym słońcu.

Obrazek

Berberys Harlequin mocno przycięty wiosną, już nadrobił straty.

Obrazek

Motylkowo

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu jeżówki ładnie kwitną,moje niestety w tym roku mniej mają kwiatów,susza je wykańcza ;:222
Hortensje chyba najlepiej znoszą upały ;:333
Drożdżówa z Twojego pieca musi być przepyszna...czy to z czerwonymi porzeczkami?

Miłego week :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”