Lilie-uprawa cz.7
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Pineska myślę, że jest taka możliwość. Zależy od gatunku lilii, od pH gleby, nasłonecznienia. A może dobry duszek w ziemi zamienił Ci te lilie, u mnie rosną w miejscach w których nie sadziłam i też się zastanawiam skąd one się tam znalazły. To tylko teorie spiskowe i nie wiadomo jak to się dzieje
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 lip 2019, o 23:24
Czyli nic pewnego ?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
pineska1234, myślę, że bardziej zmienić koloru prócz samego odcienia danego koloru się nie da. Odmiana lilii to odmiana. Może jakimś cudem doszło do krzyżówki? Ziarenko wykiełkowało, a po roku lub dwóch w tym samym miejscu wyszło na jaw.
-
- 0p - Nowonarodzony
Szczerze to też tak myślę że tylko intensywność koloru może się zmienić i nic więcej z uwagi na lepsze czy gorsze warunki w których rośnie. Pytam tutaj bo znacie się na liliach, a czytam na pewnym portalu społecznościowym że ludziom zmieniają się kolory lilii z białego na żółty , z różowego na pomarańczowy itd.
Dla mnie to niemożliwe, odmiana to odmiana, tak jak piszesz
Najlepszy pomysł tam to że dzieje się to bo się przepyliły
Dla mnie to niemożliwe, odmiana to odmiana, tak jak piszesz
Najlepszy pomysł tam to że dzieje się to bo się przepyliły
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak! Tak! Koniecznie trzeba się zgodzić z Patrickiem.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ha!. No ja się właśnie zastanawiam dlaczego z mojej lilii azjatyckiej "Tattoo" zniknął czerwony cień, muszę jeszcze nad nią popracować... Może faktycznie za mało kwaśna ziemia bo kiedyś sadziłam w we własnym kompoście a teraz muszę kupować "ziemię ogrodową" z worka...Eliza52 pisze:Pineska Zależy od gatunku lilii, od pH gleby, nasłonecznienia.
Tak powinna wyglądać (2014r):

Tak wygląda(2018r):

Jak myślicie?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Kontakt:
Całe życie trwałam w przekonaniu, że lilie są trujące. A dziś trafiłam na informacje, że lilia złotogłów, biała i bulwiasta są jak najbardziej jadalne, i że wielu Sybiraków przeżyło dzięki tej wiedzy. Czy ktoś tu podjada swoje lilie? Czy wszystki8e gatunki są jadalne?
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Nie wiem czy źle szukam, czy nie było o tym mowy
Wiele z moich lilii, zwłaszcza azjatyckich już przekwita, część już stracila wszystkie kwiaty. Zostały łodygi, które dopóki są zielone odżywiają cebulki. W związku z tym mam pytanie. Czy miałoby sens teraz posypać lub podlać te przekwitnięte lilie jakimś nawozem a jeśli tak to jakim aby dokarmić cebule? Czy ktoś stosuje takie nawożenie po kwitnieniu?

Wiele z moich lilii, zwłaszcza azjatyckich już przekwita, część już stracila wszystkie kwiaty. Zostały łodygi, które dopóki są zielone odżywiają cebulki. W związku z tym mam pytanie. Czy miałoby sens teraz posypać lub podlać te przekwitnięte lilie jakimś nawozem a jeśli tak to jakim aby dokarmić cebule? Czy ktoś stosuje takie nawożenie po kwitnieniu?
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Tak można - stosuje się "nawóz do roślin kwitnących" 

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Dziękuję, tak wlasnie mi się wydawało
Zastanawiałam się jeszcze nad nawozem o zmniejszonej zawartości azotu, tzw. "jesiennym".

Zastanawiałam się jeszcze nad nawozem o zmniejszonej zawartości azotu, tzw. "jesiennym".
-
- 0p - Nowonarodzony
Witajcie
dostałam trochę cebulek lilii nawet w dobrym stanie, czy mogę je posadzić teraz ? Czy już poczekać do końca sierpnia czy września?
Nie rosły w tym roku , kuzynka dostała je od kogoś z Holandii i podzieliła się ze mną.

dostałam trochę cebulek lilii nawet w dobrym stanie, czy mogę je posadzić teraz ? Czy już poczekać do końca sierpnia czy września?
Nie rosły w tym roku , kuzynka dostała je od kogoś z Holandii i podzieliła się ze mną.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Pineska, sadź te lilie, bo mogą nie dotrzymać do czasu sadzenia, a powinno się sadzić do polowy października. Wcześniej posadzone lilie wybijają a potem mogą zmarznąć.
Twoje lilie teraz posadzone dla konieczności wybiją, to wtedy przykryjesz je czymś jak będzie mróz i tyle, ale już się ukorzenią
Twoje lilie teraz posadzone dla konieczności wybiją, to wtedy przykryjesz je czymś jak będzie mróz i tyle, ale już się ukorzenią
Pozdrawiam Ela
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękuję za odpowiedź 
Tak sobie myślałam, że do zimy daleko, nawet jak nie zakwitną to może przynajmniej trochę cebule podrosną.

Tak sobie myślałam, że do zimy daleko, nawet jak nie zakwitną to może przynajmniej trochę cebule podrosną.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02