Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 8

Post »

Lucynko śliczne sasanki ;:63 ;:63 ;:63
Czytam że już przygotowujesz się do siania :D mnie też rączki świerzbią ale jeszcze trochę się wstrzymam - zobaczę ile dam radę ;:306
Ja też grzebię w nasionkach i chowam s powrotem .
Miałam też takiego lizaczka tylko różowego , żył kilka lat ale tylko jeszcze raz zakwitł - Tobie życzę powodzenia .
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie zachwycają Twoje pierwiosnki ząbkowane ,w ubiegłym roku wysiałam ale ani widu ani słychu,może spróbuje w tym roku.Dzisiaj odebrałam zamówione pomidorki ,w tym roku same rosyjskie,córka patrzy na mnie dziwnie ,bo jak co roku mówiłam ,żadnych pomidorów ;:224 .Pozdrawiam serdecznie i dużo ;:3 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Witam ponownie!
Pospacerowałam po ogrodach i działeczkach, wracam do siebie i widzę nowych Gości! ;:333

Tereniu [TerDob] - mam nadzieję, że wiosną zobaczę większe kępki sasanek. ;:218 Jakoś wolno się rozrastają. Jesienią widziałam sporo siewek, jeśli ta ciągle lejąca się woda z nieba im nie zaszkodzi, to powinna już być niezła sasankowa łączka. ;:108
Rączki i mnie świerzbią aż do bólu, ;:306 będę siać, ale dopiero za tydzień. Już mam przygotowane i nasionka, i podłoże dla nich. :tan
Wątpię czy uda mi się zapewnić mojej roślince odpowiednie warunki. ;:131 Frizea nie jest łatwa. ;:185
Dziękuję za dobre słowa i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Tereniu [tencia] - nie przekreślaj swoich pierwiosnków ząbkowanych. Nie zapomnij tylko, gdzie je posiałaś, bo możesz mieć taką niespodziankę, jak ja miałam. :shock:
Poskarżyłam się na Forum, że nie mam pierwiosnków ząbkowanych, zareagowała Christinkrysia i przysłała mi sadzonkę. ;:108 Jakież było moje zdziwienie, gdy wiosną zakwitło mi kilkanaście tych prymulek. :roll: Byłam pewna, że z mojego wysiewu nic nie będzie, bo jesienią nie pokazała się ani jedna siewka, ;:185 za to wiosną wyszły wszystkie. ;:63
Gdybyś jednak nie miała, to napisz, a z przyjemnością się z Tobą podzielę. Mam czym, bo one się mocno rozrastają. ;:215

Może rzeczywiście rosyjskie pomidorki będą się lepiej czuły w naszym klimacie. ;:218 Eksperymentować nie tylko można, ale wręcz czasami nawet trzeba. ;:333 Pożyjemy, zobaczymy. Życzę powodzenia w ich uprawie. ;:196

Dobrej nocy. ;:cm ;:cm

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, ja tez czekam na dni sprzyjajace wysiewom w styczniu, zaraz po 20-tym sieję pierwsze aksamitki, a potem się zobaczy. Bo patrzę tylko na Księżyc, może dlatego te nasze dni się troszke różnią co do siania.
W lutym z kolei planuję przenieść w cieplejsze miejsce asparagus, rozmaryn i fuksję.
Wiesz, wraz z rozmarynem przeniosłam jesienią na ganek komarzycę, ale komarzyca wytrzymała tak tylko do końca grudnia. A te Twoje sadzoneczki jak się miewają?
Bardzo lubię Bromelie (Guzmanie) - ładne te kwiaty dostałaś ;:215
Oj, tak tak - ta kukurydza jest bardzo jadalna - ;:306 tylko ta co w donicy była mi się utrzymała, reszta od razu została zjedzona jak tylko wykiełkowała w gruncie :;230
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko pochwale avatarek ;:333
Siejesz już jak M zachęcam do wysiewu warzyw ,ale czy się zbierze i zacznie to nie wiem .
Sasanki piekne ;:333
Czekam na pierwsze wschody .
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej Lucynko!
I za sprawą Twoich zdjęć i rad zakupiłam nasiona paru pierwiosnków :D Z siewu wychodzą czasem ładne kolory. Siewy za tydzień? no może i ja dołączę, bo jednak zamówiłam heliotrop a i parę innych do siania w lutym...czyt. w styczniu :;230
Za oknem paskudnie nawet mi się pisać nie chce, więc tylko dobrego dnia ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko chyba i ja zacznę ziemię prażyć w piekarniku, może to jest przyczyna nieudanych siewów, a czy nasiona zaprawiasz przed sianiem środkiem grzybobójczym.
Sasanki śliczne ;:215
Napisz co będziesz siała w pierwszej kolejności.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie zebrałam się w sobie i rozebrałam choinkę tudzież pozbierałam i głęboko na niemal cały rok pochowałam wszelkie stroiki i ozdoby świąteczne. ;:108 Pół dnia mi przy tej robocie zeszło, bo jakoś tak niechętnie i ślimaczym tempem to robiłam. ;:7 Żal mi było rozstawać się z odświętnym wystrojem mieszkania. ;:174 Znowu zatęskniłam za czasami, gdy dzieci były małe i dla nich choinka mogła sobie stać do środy popielcowej. ;:224

Beatko - w gruncie rzeczy to ja nie patrzę na księżyc, tylko zaglądam do kalendarza biodynamicznego dla ogrodników i rolników, gdzie podają mi gotowe daty siewu i sadzenia poszczególnych rodzajów roślin.
Wiem, że uwzględniają nie tylko poszczególne fazy księżyca, ale też wpływ znaków zodiaku. ;:108
Moje komarzyce jak dotąd mają się nieźle, przy czym lepiej sobie radzi ta z ciemnymi listkami. Aktualnie wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Beatko, moja roślina to nie 'Bromelia', tylko 'Frizea' i - niestety - trudna w uprawie. :oops:
Czy to znaczy, że kukurydzę trzeba jaką siatką chronić przed zjadliwością? :;230

Alicjo - dziękuję. ;:196
Może na siew warzyw jeszcze trochę za wcześnie... Gdy tylko dni staną się dłuższe i słonko częściej będzie po niebie wędrowało, to Twój M sam zmobilizuje się i zacznie siać. ;:333
Pierwsze powinny u mnie pokazać się pierwiosnki, które siałam jeszcze w grudniu. ;:108 Tak na próbę. Do wczoraj stały na balkonie, teraz już na ciepłym parapecie. Czy wzejdą... sama jestem ciekawa. ;:218

Marysiu [Maska] - tak z ciekawości zajrzałam na 'Wyspę', bo przeczytałam, że tam chwaliłaś się zakupami i zobaczyłam niezłe ilości zgromadzonych nasionek. ;:224
Heliotrop obowiązkowo siej w styczniu, w lutym trochę późno, im wcześniej wysiane, tym szybciej zakwitną. ;:108
Za moim oknem tak samo, ale jutro już mam mieć śliczne słoneczko, czego i Tobie życzę. ;:196

Dorotko [korzo_m] - nasion nigdy nie zaprawiałam, ale i ziemi nie prażyłam. ;:185 Niestety w ubiegłym roku 3/4 siewek zniszczyły mi ziemiórki, ;:145 dlatego w tym roku nie upieczonej ziemi nie użyję ani do wysiewu, ani do pikowania.
Mam nauczkę na całe moje działkowanie. ;:108
Jako pierwsze jeszcze w grudniu wysiałam pierwiosnki, ale to tak w ramach eksperymentu. Stały do wczoraj na balkonie, a teraz już są na ciepłym parapecie. Ciekawa jestem efektu. ;:218
W styczniu jako pierwszy wysiany zostanie heliotrop, który potrzebuje dużo czasu do kwitnienia, a w następnej kolejności pierwiosnki, które też najpierw pomieszkają na balkonie, by im za ciepło nie było, a następnie wrócą do ciepełka.
Tak samo potraktuję mieszankę goryczek. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Oj, to się będzie działo na działeczce jak wszystko, co posiane zacznie kwitnąć ;:138 Miałam chęć wysiać pierwiosnki, ale jeszcze nawet ich nasion nie widziałam w sklepie, a Ty piszesz, że swoje już wysiałaś ;:oj ? To ja chyba mocno zapóźniona jestem ;:303 Goryczki mnie zdecydowanie nie lubią, nawet takie kupne jako sadzonki, a co dopiero mówiąc o ich sianiu. W ogóle z zazdrością czytam, co Wam się samo sieje na działkach, u mnie się sieję tylko chwasty ;:223 Żebym chociaż raz zobaczyła siewkę sasanki, to piałabym z zachwytu. Mam ją kilkanaście lat i nigdy......W ubiegłym roku w końcu kupiłam sobie kolejną, tak więc będę miała dwie ;:306
Storczyki Lucynko, nie lubią żeby o nich pamiętać. Mam kilka i wszystkie kwitną. Podlewam ze dwa razy w miesiącu i jeszcze nigdy nie dostały odżywki. Nie podlewam ich do doniczki, tylko wkładam do miski z przegotowaną wodą(lubią miękką wodę) i zostawiam na 15 minut. I to wszystko co przy nich robię. Zaczyna się gorący czas dla nas, ale już chyba wszyscy mają dość bezczynności, niech chociaż parapety nam się zazielenią, czego wszystkim życzę. Spokojnie wyczekaj do przyszłego tygodnia i siej, powodzenia ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko zagladam, podczytuję i jestem pełna podziwu za organizację ;:215 wiesz gdzie co masz, kiedy siać, co wyprażyć ;:180
Ja będę wysiewała tylko pomidorki , choć w ubiegłym roku byłam zniechęcona bo siewki urosły bardzo ładne, w gruncie też sobie radziły, owocem oblepione i jednego dnia szlag je trafił....ale też doprosić się nie mogłam aby moje szczęscie przypilnowało oprysku ;:223
Nie mam tunelu foliowego i nie zamierzam go mieć ale w tym roku jeszcze raz spróbuję z pomidorami.
Kwiaty jak aksamitki, astry to wysiewam bezpośrednio do gruntu....już mi się nie chce tańczyć z tymi siewkami po parapetach.
Będę kibicowała wszystkim Twoim wysiewom i trzymała kciuki.

pozdrawiam i ;:3 życzę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witam ponownie!

Iwonko1 - miałam trochę nasion pierwiosnków z ubiegłego roku, świeżo zakupione dopiero będę siać. Ubiegłoroczne ładnie się spisały, a co będzie w tym roku... się okaże. ;:218
W ubiegłym roku siałam też goryczki i one w tym sezonie już powinny zakwitnąć. ;:108 Skoro udało się wyhodować kilka, to warto próbować dalej, tym bardziej że nie wiadomo, jak tę mokrą zimę przeżyją. ;:218
Sasanki sieję w ten sposób, że sprawdzam nasiona, jak się trzymają rośliny i jeśli już niezbyt mocno, to obrywam i rozsiewam wokół roślin matecznych. Delikatnie posypuję suchą ziemią, zraszam i zostawiam. Jesienią są już małe sieweczki. Na zimę okrywam je stroiszem.

Obawiam się, że w wyniku mojego błędu stracę storczyka. ;:174 Jeszcze co prawda mam nadzieję, ale raczej nikłą.

Czasu siania już się doczekać nie mogę. Jeszcze trochę cierpliwości, o którą coraz mi trudniej. ;:306

Krysiu [leszczyna] - w tajemnicy Ci zdradzę, że w tym roku jestem zdecydowana siać pomidory, których jeszcze nigdy nie udało mi się wyprodukować. Ale przecież nie może tak być, że czegoś nie potrafię. ;:185 Uparłam się i eksperyment pójdzie w ruch. A nuż, a widelec coś mi z tego wyjdzie.....
Minione lato nie sprzyjało pomidorom. Wprawdzie u nas było ich dosyć do bieżącego spożycia, ale na przeciery i inne przetwory musiałam kupić, podczas gdy rok wcześniej nie kupiłam ani jednego, a przetworzyłam na zimę dużo więcej. Wszystkie rosły na zewnątrz. ;:108

Kwiaty siać w domu będę, bo bez tego zanudziłabym się na śmierć. :;230
Dziękuję ;:196 i wzajemnie pozdrawiam Cię serdecznie. Również słonka życzę. ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Oj, szczęściara z Ciebie Lucynko bo masz więcej czasu na kalendarz biodynamiczny - ja na pewno czasowo nie utrafię co kiedy można, dlatego patrzę tylko na Księżyc. Czasami wracam z pracy i padam, więc nie ma mowy o takim szczegółowym planowaniu siania i sadzenia, bo zawsze wtedy coś wypada równie ważnego ;:306 . Ale i tak tego kalendarza księżycowego się już mocno trzymam od bardzo dawna. Bo jeśli nawet nie pomaga to przecież na pewno tym bardziej nie szkodzi ;:108
O tym jak pielęgnować Bromelie ( a Frizea do Bromeliowatych należy) - zaraz Ci napiszę na pw, to jest na prawdę bardzo proste jeśli się przestrzega tylko trzech łatwych zasad.
No mi kukurydza ta z gruntu od razu została zjedzona, widać niezły z niej smakołyk, Ale może u Ciebie nie ma aż takich ogrodowych łasuchów, ja takie smaczne rośliny muszę jednak siać / sadzić do donic.
A jak siatką chronić to pewnie glównie od strony gruntu ;:306
No bardzo ładne masz te komarzyce, ta ciemna to zawsze fajnie się czuje w domu, ale ta pstra ma się u Ciebie nadzwyczaj doskonale. ;:215
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Piękne szafirki, nie mogę się doczekać swoich. Kupiłam garść cebulek od babci na targu- podobno wielkie i śliczniusie.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Aż trudno uwierzyć, :roll: ale taka jest prawda: niemal połowa stycznia już za nami! ;:219
Dzisiaj u mnie nieduży mrozek, od czasu do czasu słoneczko poświeciło i w sumie dzień był dosyć ładny. ;:333

Beatko - masz absolutną rację. ;:108 Ja mam aż za dużo czasu, to mogę sobie pozwolić na wiele.
Gdy pracowałam, też żyłam w wiecznym niedoczasie, dlatego teraz tylko działka i związane z nią zajęcia pozwalają wypełniać nadmiar wolnego czasu. ;:333 Kochałam swoją pracę, ;:167 kocham działkę ;:167 i prawie nic mi nie brakuje, a jedynie przerwa zimowa przeszkadza. ;:223
Z moją Frizeą postaram się postępować zgodnie z Twoimi zaleceniami. Jednak skoro ona więcej mi już nie zakwitnie, to nie jestem pewna, czy warto. ;:306 Lubię rośliny kwitnące.
Na kukurydzę chętnych u mnie będzie dużo, działka bowiem jest położona bliziutko porośniętej starymi, wielkimi drzewami skarpy, a wśród tych drzew mieszka mnóstwo różnego autoramentu ptactwa. ;:oj
Właśnie zauważyłam różnicę w postępach moich komarzyc. Istotnie, ta ciemnolistna ma się dużo lepiej. ;:333
Zastanawiam się, czy do wiosny dożyje. ;:218 Będę jeszcze próbowała ją odmłodzić, tzn. pomyślałam o zrobieniu nowych sadzonek, bo ona gubi listki od dołu.

Kasiu [klarag] - szczerze mówiąc to takie cebulki od tzw. babki z targu mogą ładniej rosnąć i bogaciej kwitnąć, niż te ze sklepu ogrodniczego, bo one już rosły w normalnych, nie specjalnych warunkach. ;:303

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko jak zaglądałaś na wyspę to ja zamawiałam już następne nasiona i dopiero heliotrop przyjdzie :D
Niektóre sadzonki heliotropu przechowywane w domu na razie żyją tzn. robiłam trzy małe to trwa jeszcze jedna i żyje wykopana jedna roślina. Powoli zaczynają mieć maleńkie przyrosty tak jak Twoje komarzyce. Zobaczę czy z sianego heliotropu coś będzie, bo bywało różnie ale lubię pokonywać trudności :D
Jak tylko przyjdą nasiona to wysieję pierwsze kwiatki tzn pelargonie (bo też dwóch nowych odmian nasiona przyjdą), heliotrop, lobelię i petunie (2) i odtrąbię otwarcie sezonu ;:224
Miłej niedzieli u mnie świeci słonko to może i Tobie zaświeci ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”